Iñigo Urkullu serà el proper convidat del Pont Aeri

El fòrum empresarial veu els dirigents del PNB com un model contraposat al PDECat sobiranista

23 de maig del 2017
Actualitzat el 24 de maig a la 13:15h

El «lobby» Pont Aeri, en una trobada amb Mariano Rajoy. Foto: Europa Press


Després de l'acte celebrat a Barcelona amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos, el Pont Aeri ja prepara la seva propera trobada, que tindrà lloc a Madrid, seguint la tradició de celebrar les seves trobades alternativament a les dues capitals. El lobby empresarial ja ha decidit qui serà el convidat en aquesta ocasió: el lehendakari basc Iñigo Urkullu.
Fa mesos que al selecte club, que acull el rovell de l'ou de la gran empresa, havien pensat en acollir el president d'Euskadi. Ara la invitació ja s'ha efectuat i el lehendakari ha confirmat l'assistència. Només falta concretar la data de l'esdeveniment.   

L'acord del PP i el PNB en els pressupostos, que ha salvat el projecte dels comptes espanyols, ha reforçat a ulls empresarials  els dirigents bascos -sempre amb bona sintonia amb els mitjans econòmics- com a garants de l'estabilitat en un moment complicat de la legislatura.

L'enyorança del catalanisme pactista

En l'últim any i mig, en què ha passat per un temps de certa crisi en paral·lel a l'etapa d'interinatge a l'Estat espanyol, el Pont Aeri ha convidat només el ministre de Justícia, Rafael Catalá, Albert Rivera, el cap de gabinet de La Moncloa, Jorge Moragas -l'únic convidat l'any passat i que va punxar en assistència- i De Guindos el 16 de maig passat.

El fòrum administra els seus gestos. La nostàlgia per la CiU del peix al cove i el pactisme a Madrid és ben viva en els seus rengles i en cap moment s'ha plantejat convidar el president de la Generalitat. En els cercles empresarials, s'elogia aquests dies l'actitud "responsable" dels nacionalistes bascos, en contraposició a un PDECat sobiranista. En la conferència del president Puigdemont a Madrid, van ser del tot absents dirigents de les grans patronals catalana i espanyola.         

Entre els membres del club hi ha noms com el d'Enric Lacalle, que en va ser un dels principals impulsors, el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el propietari de La Vanguardia, Javier Godó, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, Rafael Fontana (Cuatrecasas), Salvador Alemany (Abertis), Luis Conde (Seeliger y Conde), José Manuel Entrecanales (Acciona), el conseller delegat de Gestamp, Francisco Riberas, Luca de Meo (Seat), Josep Sánchez Llibre (Conserves Dani), el president d'Agbar, Àngel Simón i l'advocat Antonio Garrigues Walker, entre d'altres "vips".