Rajoy referma la negativa al referèndum i compara el procés amb les «pitjors dictadures»

El president del govern espanyol assegura que no pot atendre demandes que són un "disbarat" i insta Puigdemont a assistir al Congrés dels Diputats per constatar la manca de suport al full de ruta

Mariano Rajoy, en sessió de control al Senat aquest dimarts
Mariano Rajoy, en sessió de control al Senat aquest dimarts | @marianorajoy
23 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:52h
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ha respost l'oferta formal de la Generalitat per pactar el referèndum. Cap novetat: un no rotund a parlar sobre un "disbarat" i un "xantatge" que generen "frustració". Està disposat a parlar, només, de "coses raonables". El dirigent del PP s'ha referit a l'esborrany de la llei de transitorietat política, i ha indicat que l'actitud del Govern és "amenaçadora" en la mesura que, si no es pacta la consulta vinculant, s'optarà per fer igualment el referèndum. A banda, ha comparat el procés amb les "pitjors dictadures" arran del reglament del Parlament, que s'està modificant per agillitzar els tràmits de la llei de desconnexió.

"Coneixen sobradament la meva resposta: el president del govern espanyol no pot canviar de criteri. La meva prioritat és atendre les necessitats reals dels catalans mentre altres es dediquen a coses diferents", ha apuntat el dirigent del PP, que ha recordat que l'any 2012 estava en crisi ecoòmica profunda la qual s'ha revertit -segons ell- gràcies a les polítiques que s'han endegat des de la Moncloa. "Hem ajudat la Generalitat", ha manifestat Rajoy, que ha indicat que les institucions catalanes tenien dificultats per atendre les polítiques socials. "Tot això és la vida de la gent", ha volgut resumir Rajoy, que ha convidat de nou el president Carles Puigdemont al Congrés perquè constati que no té majoria.

Mirella Cortès, senadora d'ERC, ha estat l'encarregada de fer la pregunta al president espanyol. S'ha referit al veto de la cambra baixa a acollir una conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva sobre el referèndum, i ha recordat que el Senat sí que permet "tastos de vi". "Per sort, l'alcaldessa Carmena va cedir un local", ha apuntat Cortès, que ha recordat que Rajoy estava convidat i que va "esquivar el diàleg".

"Va esquivar la invitació a un acord. Prefereix imposar a escoltar. Vostè va dir en el discurs d'investidura [del mes d'agost] que el problema català és el repte més gran que té plantejat Espanya actualment", ha rememorat la senadora republicana, que li ha demanat que "afronti" la qüestió amb "voluntat política".