Sánchez promet recosir el PSOE i declara la guerra al PP

Guanya a tots els territoris menys a Andalusia, únic territori on s'ha imposat Díaz, i Euskadi | Antonio Hernando dimiteix com a portaveu del grup parlamentari del PSOE al Congrés

Pedro Sánchez durant el discurs com a guanyador de les primàries
Pedro Sánchez durant el discurs com a guanyador de les primàries | Europa Press
21 de maig del 2017
Actualitzat el 22 de maig a les 12:56h
Pedro Sánchez tornarà a ser el líder del PSOE. Amb tota la vella guàrdia remant a favor de Susana Díaz i sense el suport de pràcticament cap quadre orgànic del partit, ha aconseguit imposar-se en les primàries apel·lant a la força de la militància. Ho ha fet de forma clara i contundent amb més de la meitat dels vots de la militància. Tota una impugnació a l'estructura jeràrquica que tradicionalment ha controlat el partit. Sánchez ha aconseguit aplegar el 50% dels vots mentre que Díaz es queda quasi deu punts per sota i Patxi López frega el 10% del suport.

En la mateixa sala en la qual va ser defenestrat el passat 1 d'octubre, Pedro Sánchez ha comparegut somrient, envoltat del seu equip i dels militants que han esclatat en eufòria des del primer moment. El nou secretari general ha promès arromangar-se per construir un "nou PSOE" i ha adreçat un missatge que va més enllà de la militància del partit. Apel·lant directament als "progressistes" i votants, ha promès fer tot allò que estigui a les seves mans per "canviar el rumb del país", per "acabar amb la corrupció del PP" i per "millorar la vida" dels ciutadans. Ha proclamat, en definitiva, que el PSOE farà, a partir d'ara, una oposició "útil" i de bel·ligerància contra el PP i serà el partit "de l'esquerra, creïble i coherent" que no ha estat fins ara.

Sánchez és conscient de la profunda divisió interna del PSOE a la qual haurà de fer front. Tant Susana Díaz com Patxi López s'han posat a disposició del nou secretari general i han parlat d'unitat, però a la pràctica no serà gens senzill tenint en compte el ressentiment de la vella guàrdia. És per això que Sánchez ha proclamat que aquest procés de primàries sigui un "kilòmetre zero" per deixar enrere les batalles. "Seré el secretari general de tots", ha proclamat. I ha agraït la tasca de Díaz i López per treballar per un PSOE més "fort" capaç de posar rumb cap a la Moncloa. Difícil? "Quan hi ha il·lusió i idees tot és possible", ha sentenciat pletòric.

El rostre de Díaz ho deia tot. En la seva compareixença davant dels mitjans no ha pogut amagar la seva decepció i es va limitar a donar les gràcies als militants d'Andalusia. A més, no ha pronunciat ni un sol cop el nom de Pedro Sánchez.

La mateixa sala on va ser defenestrat

L'estampa de la sala on Sánchez ha fet el seu discurs com a guanyador suposa un gir de 180 graus respecte l'escena de fa set mesos, on els barons i la vella guàrdia no van donar treva fins a decapitar la cúpula del partit i imposar una gestora. Ara, havent-se presentat com a outsider i recollint l'enuig de la militància, que no ha perdonat l'abstenció a la investidura de Rajoy, Sánchez no té suports orgànics però sí la majoria de la militància de tots els territoris, menys Andalusia, únic lloc on ha guanyat Susana Díaz, i Euskadi, únic territori on s'ha imposat l'ex-lehendakari. L'andalusa ha obtingut, de fet, menys vots que els 60.000 avals que va presentar.

El terratrèmol per la victòria de Sánchez ja ha començat i el portaveu del grup parlamentari al Congrés, Antonio Hernando, ha presentat la seva dimissió a la gestora del PSOE. Ell, que va ser un dels dirigents que inicialment va fer costat a Sánchez, va acabar retirant-li el suport i va acabar defensant l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy. Ara serà Sánchez qui designi el nou portaveu, que fonts socialistes asseguren que serà una dona.

El paper "destacat i decisiu" del PSC

La militància s'ha abocat amb aquestes primàries, probablement les més polaritzades que hagi viscut mai el PSOE. La prova és que hi ha hagut una participació del 80%, mentre que a les primàries del 2014, les primeres que van catapultar Sánchez com a secretari general, va ser del 67%. Però el PSC hi ha tingut un paper clau indiscutible. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha proclamat que a partir d'ara "s'obre una nova etapa en el projecte socialista a Espanya" a la qual ja ha deixat ben clar que el PSC vol contribuir "de forma destacada i decisiva". El líder dels socialistes catalans ha convidat tothom a deixar enrere el ressentiment per "cohesionar el PSOE" i convertir-lo, de nou, "en una alternativa d'esquerres". Iceta, que no considera que Díaz estigui ara més debilitada que abans, ha defensat el mecanisme de les primàries com a instrument cohesionador i ha convidat tothom a enterrar les destrals de guerra.