El Govern exigeix a Rajoy pactar el referèndum abans de portar el debat al Congrés

Puigdemont i Junqueras avancen que en els pròxims dies l'executiu català formalitzarà una proposta per negociar-ne les condicions i exigeix a l'Estat retirar les querelles contra el sobiranisme

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, aquest divendres
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, aquest divendres | ACN
19 de maig del 2017
Actualitzat el 20 de maig a les 14:03h
El Govern recull el guant de l'executiu espanyol i accepta la invitació a dialogar sobre la celebració del referèndum d'autodeterminació acordat. Ara bé, avisa que només el portarà al Congrés dels Diputats si abans hi ha un pacte entre governs, un requisit indispensable perquè el referèndum acordat prosperi. A més, per fer evident que realment hi ha una voluntat de negociar, posen com a condició de partida que es retirin totes les querelles als membres de la mesa del Parlament i s'enterri la via de la judicialització del procés. Aquesta ha estat la resposta conjunta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del vicepresident Oriol Junqueras a l'oferiment que ha fet el govern espanyol perquè el Govern de la Generalitat faci la petició del referèndum al Congrés dels Diputats.

En els pròxims dies, ha detallat Puigdemont, l'executiu català traslladarà una proposta per fer efectiu aquest referèndum. No ha detallat, però, si aquest plantejament inclourà o no una data concreta, però no entra dins dels plans de l'executiu català modificar el calendari previst perquè les urnes es posin a finals de setembre com a molt tard. "El Govern està disposat a negociar les condicions d'aquest referèndum", ha assegurat el president. Ha afegit que, en cas d'arribar a un acord, serà aleshores quan els dos governs sotmetran els respectius acords a votació dels seus parlaments. El president ha recordat que el Pacte Nacional pel Referèndum evidencia que la reivindicació de la consulta per decidir el futur de Catalunya no és un projecte estrictament del Govern, sinó una reivindicació majoritària i transversal de la ciutadania de Catalunya.

Acabar amb la via de la judicialització

Junqueras, per la seva banda, ha recordat que el dret a l'autodeterminació del poble català és "irrenunciable" i que, per tant, el Govern no llençarà en cap cas la tovallola en el seu objectiu de posar les urnes. Ha reiterat la invitació al govern espanyol a assistir a la conferència que conjuntament amb Puigdemont i el conseller Raül Romeva faran a Madrid en un espai cedit per l'ajuntament de Manuela Carmena. El vicepresident ha exigit, però, que és un requisit indispensable per demostrar que la voluntat de diàleg és sincera que siguin retirades les querelles presentades contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa. Al cap i a la fi, ha insistit, l'únic que hant fet és permetre a la cambra catalana el debat sobre "la mateixa qüestió" de la qual aquest divendres ha debatut el govern espanyol durant la reunió del consell de ministres.

Si bé el Govern no ha fet referència aquest divendres al calendari, sí ho han fet representants de les entitats sobiranistes, que no volen que cap proposta o estratègia del govern espanyol impliqui un endarreriment de la data del referèndum. Just abans que arrenqués l'acte central del Pacte Nacional pel Referèndum, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha defensat que Puigdemont accepti anar al Congrés a reivindicar el referèndum només si això no suposa una "dilació de calendari". De fet, Cuixart ha ironitzat sobre el fet que aquells que imposen "multes i sancions" facin crides de dubtosa credibilitat a dialogar.

La invitació del govern espanyol

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha argumentat quan ha fet la invitació que en el dret espanyol vigent, un referèndum d'autodeterminació no pot ser negociat per l'executiu, però ha afegit que "l'ordenament es pot modificar" i que Puigdemont pot plantejar la seva proposta davant del Parlament espanyol i no en una sala municipal, ha dit en referència a la conferència del president de la Generalitat prevista per dilluns a Madrid.

La número dos de l'executiu ha dit que "si aconsegueix que el referèndum sigui constitucional, es podria plantejar", amb l'acord del Congrés i del conjunt d'espanyols, tot recordant que la sobirania recau en el conjunt del poble espanyol.