La jutge arxiva la peça del cas Mercuri que imputava Pere Navarro i Jaume Collboni

La peça 29 investigava les gestions efectuades l'any 2012 per l'exalcalde Manuel Bustos per aconseguir la concessió d'un nou canal de televisió a l'empresari Nicola Pedrazzoli

18 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:07h

Jaume Collboni i Pere Navarro, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


La jutge del cas Mercuri ha ordenat que la peça 29 inclosa en la presumpta trama de corrupció urbanística amb epicentre a Sabadell quedi arxivada. En aquesta peça en concret s'investigava les gestions efectuades l'any 2012 per l'exalcalde Manuel Bustos davant dels membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i del PSC per aconseguir la concessió d'un nou canal de televisió a l'empresari Nicola Pedrazzoli. Bustos es va posar en contacte amb l'aleshores líder del PSC Pere Navarro i l'exportaveu del PSC Jaume Collboni, ara segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, per aconseguir el seu objectiu, unes converses per les quals els dos dirigents socialistes van ser imputats. El propi fiscal va demanar l'any passat l'arxiu de les imputacions tant de Navarro com de Collboni per presumpte tràfic d'influències en considerar que no hi havia indicis de delicte, segons expliquen fonts coneixedores del cas. Finalment, s'ha arxivat la peça sencera.

Segons un informe dels Mossos que consta al sumari del cas, Pedrazzoli negociava un acord amb el Grupo Godó per llogar la freqüència de RAC 105 TV i aconseguir que Canal Català es pogués veure a tot Catalunya. Necessitava per fer-ho possible un informe positiu del CAC i Pedrazzoli estava convençut que alguns consellers el bloquejaven. És per això que va demanar a Bustos que li donés un cop de mà per aconseguir que els representants del PSC en l'organisme votessin a favor dels seus interessos.

Les converses recollides en el sumari demostren com Bustos es comprometia amb Pedrazzoli a fer "gestions" a favor dels interessos de l'empresari i aconseguir el vot favorable d'una de les representants del CAC. L'exalcalde es va posar en contacte tant amb Navarro com amb Collboni. Amb tot, l'informe dels Mossos conclou que "el portaveu socialista no va satisfer la demanda de gestions" que li feia Bustos, de la mateixa manera que tampoc ho va fer Pere Navarro.

De fet, el sumari inclou una transcripció d'una conversa entre Bustos i Pedrazzoli de l’abril del 2012 en què l'exalcalde es queixava, en concret, de Collboni: "Jo amb Collboni ja no m’hi parlo". Afegia que no li "resolia els problemes". Dues setmanes després tornava a dir en una altra trucada: "Jaume Collboni no va fer absolutament res de res, vaig passar tres setmanes darrere seu, enviant-li missatges, no em contestava, li trucava i em deia que no em preocupés". Segons els Mossos, les pressions van continuar perquè Bustos explicava a Pedrazzoli que fins i tot pressionava Pere Navarro per aconseguir el vot dels consellers del PSC al CAC en favor del seu projecte. La concessió a Pedrazzoli, però, no es va produir.