Barcelona: sensesostre

Rècord negatiu a Barcelona: ja hi ha un miler de sensesostre que dormen al carrer

Es consolida la tendència a l'alça i ja són 1.026 el nombre de persones que pernocten al ras, segons el recompte de l'Ajuntament i les entitats fet aquesta nit

La presència de sensesostre es dispara a Ciutat Vella, on el xivarri i els carrers mullats són un impediment per conciliar el son

| 18/05/2017 a les 16:25h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Societat, sensesostre, pobresa, Barcelona, sensellarisme, XAPSLL
Persones sense llar dormint a La Rambla de Bacelona, aquest nit | Jordi Jon Pardo
Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/05/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El recompte de sensesostre dut a terme a Barcelona durant la nit d'aquest dimecres a dijous xifra en 1.026 el nombre de persones que dormen a la via pública, sobrepassant el miler per primera vegada. La iniciativa de la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar (XAPSLL), en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, plasma que, des del 2008, el nombre de persones sensesostre que pernocten al ras ha passat de 658 a 1.026, un increment del 56%. Només en l'últim any ha augmentat en 85 persones atès que el 2016 eren 941 les persones dormien al carrer. 

Alhora, el recompte inclou les persones que dormen en els 13 equipaments o recursos residencials de què disposa la XAPSLL, un nombre que des del 2008 també ha augmentat sustancialment: de 1.190 a 1.954, un increment del 64%. En total, s'han comptabilitzat 3.395 persones sense llar si se sumen a les 1.026, les 1.954 que dormen en equipaments municipals o entitats socials i les 415 que ho fan en assentaments irregulars. 
 
Un miler de voluntaris –930 l’any passat– han pentinat 287 zones de Barcelona durant cinc hores amb l’objectiu de comptabilitzar la quantitat de persones que pernocten al carrer i detectar els espais on ho fan. "El recompte no és un fet anecdòtic sinó que ha de ser útil per sensibilitzar la ciutadania del sensellarisme –explica el portaveu de XAPSLL, Ricard Barrull-. Les xifres obtingudes també seran objecte de reflexió per la comissió que treballa tot l’any i permetrà millorar la nostra acció aplicant polítiques socials més adequades".
 
La també portaveu Maite Mauricio explica que gràcies a aquesta iniciativa s'han pogut destinar recursos a perfils més concrets. "En edicions passades, per exemple, es va posar el focus a identificar el nombre de dones sense llar. Aquest any, a petició d'algunes entitats, s’han comptat també els animals de companyia dels sense llar, que han ascendit a 33 gossos”, subratlla.
 

Un grup de voluntàries de la XAPSLL al barri del Raval Foto: Jordi Jon Pardo


Ciutat Vella, el districte amb més sensesostre de Barcelona
 
"Aquest carrer està regat i no hi haurà ningú", comenta Rosa Llopis, membre de l’Associació Dit i Fet i participant del recompte a la zona nord del Raval. Com a resident del barri, la Rosa es coneix bé el terreny. Però ni els serveis de BCNeta ni el xivarri impedeixen que, juntament amb tres voluntàries més, anotin fins a vuit sensesostre durant les dues hores que pentinen la zona.  
 
La dificultat de conciliar el son s’intensifica a la plaça dels Àngels, on el trànsit de gent s’assimila al que hi ha durant el dia. Més d’un centenar de persones comparteixen anècdotes i cerveses i algun d'ells consumeixen droga davant mateix d’un sensellar, que dorm aliè a la invasió del "seu espai", tal com anomenen les voluntàries a la zona de descans escollida pels sensesostre.
 

Una persona esnifant davant d'un home que dorm a la Plaça dels Àngels. Foto: Jordi Jon Pardo


Ciutat Vella és el districte on s’han comptabilitzat més persones dormint al carrer, passant de 185, l’any passat, a 271, enguany. En canvi, es redueix el nombre de sensesostre a l’Eixample, on s'han comptabilitzat 210 persones, i a Gràcia, on hi ha 29 persones dormint al carrer, essent el districte amb menys sensellarisme.

Laia Ortiz: "Falta una estratègia de país"
 
"El fenomen del sensellarisme té una explicació multicausal, tot i que hi ha tres factors clars: l’augment del preu del lloguer, la inexistència d'un parc públic d’habitatge suficient per donar resposta a les necessitats socials i la precarització del mercat laboral", ha especificat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. En aquest sentit, Ortiz ha remarcat els esforços de l’Ajuntament de Barcelona. "Hem demanat reiteradament una llei que permeti fixar topalls al lloguer, l’augment del salari mínim i la derogació de l’útlima reforma laboral".

Juntament amb les entitats, s'ha elaborat el Pla de lluita contra el sensellarisme a Barcelona 2016-2020, que preveu una inversió superior als 5 milions d’euros fins al 2020 en equipaments i un increment de 10 milions d’euros anuals en atenció, passant de 26,85 a 37,42 milions d’euros. Però Ortiz lamenta que estiguin sols. "No hi ha una estratègia de país per combatre el sensellarisme i això multiplica la pressió a la zona de Catalunya on l’habitatge és mes difícil de trobar, que és Barcelona", ha conclòs. 
 

Un dels sensesostre detectat per la Xarxa d'Atenció a les Persones Sense Llar Foto: Jordi Jon Pardo

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Puaj
Socjo, 18/05/2017 a les 17:03
+39
-4
Potser l'Ajuntament de la ciutat hauria de posar un comptador digital de sensesostres, no? Ah, no, que això els recordaria el seu propi fracàs. Allò dels refugiats, com que queda ben lluny i no els esquitxarà mai, en això si que hi posen tots els seus esforços... Lloguers a nivells històrics, desnonaments incrementant-se, record de persones sense llar, etc. Si us plau, que algú pari a aquests grans revolucionaris...
la sra Colau que hace para solucionar esto
Anònim, 18/05/2017 a les 19:01
+35
-4
La que deberia de solucionarlo no lo hace, antes mucha TV en la 6ª y a por la silla del Ayuntamiento pero despues de tenerla, Barcelona esta peor que cuando era alcalde el sr.Trias. Que espera en dimitir la sra. Colau??
Bufetada de realitat.
Anònim, 18/05/2017 a les 19:15
+33
-4
Lamentable que mentre augmenta el nombre de sensesostre a Barcelona. Alguns catalans benestants mirin cap a Orient sense veure la gent pobre que viu a les seves ciutats. Com si els immigrants refugiats tinguessin mes dret a tindre vivenda, feina, educació, sanitat i ajudes socials que aquests desgraciats que han de viure als carrers de Barcelona.
Cal lluitar contra la masculinització de la pobresa extrema
Anònim, 18/05/2017 a les 20:02
+31
-4
Una cosa que no s'informa gaire és que el 90% dels sense sostre i el 80% dels que dormen a albergs son homes. No s'informa perquè no és al revés. Llavors es posaria remei ràpidament i es farien proclames.

En aquest cas, com que la immensa majoria son homes, s'hauria de donar-los-hi una ajuda econòmica perquè puguin sortir-se'n, però només si son homes. A aquest 10-20% de dones no tindrien dret a aquesta ajuda.

Ehem... perdoneu, això últim que he proposat sembla un acte de racisme, sexisme, contrari als drets humans... i teniu tota la raó. Però només ho he posat en contrast al que ara estan posant massivament a moltes lleis, com la de la Generalitat d'igualtat entre dones i homes. En un pilot d'articles hi ha una discriminació similar. Sempre en contra dels homes. No és una llei d'igualtat sinó una llei de xollo per dones i càstig als homes.
???
Anònim, 18/05/2017 a les 21:33
+38
-2
Al meu barri n'hi ha molts sense sostre. Es passen el dia asseguts als bancs de les places fumant i bebent. Passo pel seu costat a diari i els sento xerrar, no n'hi ha cap que sigui català, i només algun és espanyol. Llavors jo em demano. D'on són? Per què venen a Barcelona per a viure al carrer? Per què no se'n tornen a la seva terra? Ah és clar! Casa nostra casa vostra. O millor dit: carrer nostre carrer vostre. I ja et regalaran un pis i et donaran una paga. Sí senyor! Tot pagat pels "primos" catalans.
A veure quan fas alguna cosa que justifiqui el teu sou
Laieta, 19/05/2017 a les 00:30
+26
-1
La amigueta de la sr Colau ara diu que és un problema de País ...

Incapacitada per fer qualsevol acte positiu per la nostra ciutat, ha participat del la governació tant de la seva Barcelona posa't maca fins al tripartit que va governar la Generalitat ...

Ara torna a l'Ajuntament amb una altra samarreta posada.

Però encara mostra la incapacitat manifesta ja esmentada.

Quants pisos socials han fet en 2 anys? Menys de 100. Quants van dir que en farien? 8.000.

Espero que els 7.900 que resten per fer només estiguin pendents de donar l'alta la llum ...
I com queda aixó de
Anònim, 19/05/2017 a les 16:31
+20
-1
Volem acollir!

Per què omplim més els carrers, potser?
Volem acollir. Sense sostre.
Anònim, 19/05/2017 a les 21:54
+12
-1
Els de que Volem Acollir ho tenen fàcil. Només ha de deixar la porta oberta de casa seva!
A veure...
Anònim, 20/05/2017 a les 11:30
+8
-0
Jo en serio no entenc per que BCN s-ha de fer càrrec de sense-sostre estrangers que venen per el bon clima, poder trocar a les ciutats d'origen i que participin del tinglado. I poder el que passa es que la Colau deu fer política de permissivitat total de viure al carrer i deu fer ja afecte crida per tot Europa que aquí es un lloc collonut per viure al carrer.
Impossible de creure
Anònim, 20/05/2017 a les 14:48
+6
-0
Havent-hi desenes de milers de barcelonins reclamant en manifestacions al carrer el seu dret a acollir se'm fa impensable de que no es pugui acollir a les cases particulars de tota aquella gent un simple miler de sense sostre. Conec molta gent que va agafar vacances per passar un mes a Grécia als camps de refugiats. On són ara? Potser sols era hipocresia i bonisme.
Bajanades
Anònim, 20/05/2017 a les 14:56
+6
-0
Ni la congelació de lloguers, ni un salari mínim més alt, ni cap reforma laboral arreglaran el problema. Molts dels sense sostre que viuen al carrer són immigrants (si, d'aquells que es demanava que vinguessin) sense gaire coneixement de l'idioma, poquíssimes habilitats laborals i essencialment inempleables en res. Sobreviuen a base de martingales, recollir deixalles i petits actes criminals. Jo ho se, i m'imagino que l'ajuntament també. La única solució és mantenir-los a compte dels diners públics. Però no és políticament correcte explicar lo primer ni políticament acceptable reconeixer lo segon. Fracàs total i incoherència absoluta de l'equip governant a Barcelona. I el Nació Digital es va fer campió del Volem Acollir; on és ara la seva responsabilitat?
Per què el consistori va demolir el gran dormitori social del C/ Valldonzella?
Blai, nacionalista català., 20/05/2017 a les 17:18
+1
-0
De l’inici dels anys seixanta ençà que el consistori barceloní ha tingut la nefanda obsessió de tancar les pensions més barates de Barcelona, en especial les del Raval. Alhora va tancar i enderrocar el gran centre-dormitori pels sensesostre del carrer Valldonzella. En el fons del fons i discretament, l’Ajuntament fa la vida impossible als sensesostre. La Colau no n’és cap excepció i governa gràcies als vots d’ERC, que consti.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
A Catalunya cada any s'utilitzen 892 milions de tovalloletes | Adrià Costa
Guillem Genovès | 12 comentaris
01/01/1970
Les depuradores pateixen avaries per culpa de les tovalloletes llençades al vàter, que embussen les instal·lacions | Aigües de Barcelona impulsa una campanya per conscienciar d'aquest mal hàbit
Oriol Junqueras, arribant a l'Audiència Nacional | ACN
01/01/1970
La defensa del vicepresident argumenta que l'executiu ni es va reunir ni va prendre acords des de la seva destitució
01/01/1970
Catalunya registra el millor tercer trimestre i les millors xifres acumulades en els nou primers mesos de l'any
Évole durant l'entrevista a Maduro | Salvados
Toni Vall
01/01/1970
«Évole té un gran avantatge: és un home. El masclisme existeix també en aquesta professió i és bo explicar-ho» | «Per què totes les presentadores d'esports de la televisió han de ser joves i tan guapes?»
Els herois de la «Liga de la Justicia», darrer gran film de la factoria DC Comics
Esteve Plantada
01/01/1970
Set claus per saber quin és el "supergrup" més prodigiós del cinema
Una escena de la magnífica «Viaje al fin de la noche» | Alba Muñoz
Teresa Ferré
01/01/1970
La companyia Proyecto 43-2 acaba d’estrenar a Barcelona "Viaje al fin de la noche", la darrera peça de la trilogia sobre el conflicte basc i la memòria col·lectiva
Mural a favor dels presos polítics | Adrià Costa
01/01/1970
L'entitat demana anar més enllà dels grans actes de carrer i proposa reivindicar l'alliberament dels líders sobiranistes en el dia a dia
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
Oriol March | 7 comentaris
01/01/1970
Junts per Catalunya i ERC ja negocien el paper del president i del vicepresident en cas de victòria electoral, i aposten per restituir-los | En cas que els dos estiguin privats de llibertat, s'investiria un nou cap de l'executiu i d'aquí que aparegui el nom de Marta Rovira