JxSí vota a favor de buscar l'aval de la Comissió de Venècia al referèndum

A banda dels vots de la coalició sobiranista i els "comuns", la CUP vota a favor de dos punts del text i s'absté a la resta | Els independentistes celebren que CSQEP assumeixi que l'acord amb l'Estat ara no es viable i el referèndum, que el Govern seguirà preparant, es pot fer unilateralment

Els portaveus de CSQEP escoltant Marta Rovira
Els portaveus de CSQEP escoltant Marta Rovira | ACN
18 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:30h
Donar suport a un referèndum no acordat amb l'estat espanyol si té reconeixement europeu. Aquesta és l'oferta que va llançar Catalunya Sí que es Pot als independentistes en un context en què ja són plenament conscients que el govern espanyol no farà cap moviment de negociació. El focus de la sessió plenària del Parlament s'ha centrat aquest dijous en la moció presentada per la confluència d'esquerres en la qual s'insta el Govern a impulsar totes les iniciatives necessàries per comptar amb el reconeixement de la Comissió de Venècia, una petició que, segons l'executiu, només és en mans dels estats. Finalment, però, Junts pel Sí hi ha votat a favor per visualitzar, un cop més, que hi ha un 70% del Parlament que reclama poder votar sobre el futur del país.

El vot afirmatiu de Junts pel Sí s'ha tancat després de la negociació de les esmenes al text presentat per la confluència d'esquerres. Al text inicial, els de Joan Coscubiela i Lluís Rabell instaven el Govern a "posar en marxa amb caràcter urgent les iniciatives necessàries per disposar de l'assessorament, el reconeixement i l'aval de la Comissió de Venècia", un demanda que es manté en el document final pactat. Igualment, s'hi ha afegit que la votació ha de presentar "les màximes garanties d'inclusió per al conjunt de la societat catalana en la convocatòria, la formulació i l'organització, que estimuli la més àmplia participació i que cerqui el reconeixement previ de la Unió Europea i de la comunitat internacional, amb l'objectiu que, d'aquesta consulta, se'n desprenguin efectes polítics i jurídics reals en concordança amb la voluntat democràtica expressada per la ciutadania".

Reiterar la petició de negociació a l'Estat

En les esmenes, JxSí també ha inclòs que s'insti el Govern a "reiterar" al govern espanyol "la voluntat de celebrar aquest referèndum de forma pactada i acordada" i que es posés en coneixement de la Comissió de Venècia "la voluntat majoritària dels ciutadans de Catalunya expressada en el mandat del Parlament sobre la celebració d'aquest referèndum d'independència pactat i acordat". La CUP també va presentar esmenes al text original per reclamar que la data del referèndum s'anunciï aquest mateix mes de maig i que no sigui necessari l'aval de la Comissió per impulsar-lo, per bé que aquestes no s'han inclòs. Per això, els anticapitalistes han votat a favor de dos punts del text definitiu i s'han abstingut en la resta.

En concret, la moció insta a demanar assessorament, reconeixement i aval en matèries com la norma que ha d'emparar la convocatòria, el termini entre la seva regulació i la seva celebració, l'òrgan de l'ha d'organitzar, el cens electoral, la campanya del referèndum, el paper dels mitjans de comunicació, la pregunta, els criteris per donar validesa al resultat, o els efectes jurídics i polítics de la votació.

Junts pel Sí i la CUP no volen condicions impossibles

Durant el debat de la moció, la portaveu parlamentària de JxSí, Marta Rovira, ha rebutjat posar ara "condicions impossibles" a un referèndum que augura que no serà pactat amb l'Estat. I ha demanat que el text aprovat no s'interpreti en aquest sentit, ja que, quan arribi un "no" de Madrid, el Govern ha de "continuar treballant per complir els mateixos estàndards internacionals de la millor manera possible". Precisament per això ha avisat que en aquest nou escenari caldrà que els partidaris del referèndum s'emplacin un altre cop i es "mirin els ulls" per si volen "exercir la sobirania". Per això no vol ara que es posin "condicions impossibles" per quan l'escenari d'un "no" al referèndum "arribi". "No entendríem que s'interpretés d'aquesta manera", ha advertit.

Al seu torn, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, veu la moció "plenament viable" i ha insistit que neix de la "necessitat imperiosa" de cercar reconeixement internacional per "vèncer el bloqueig constant, l'oposició i la bel·ligerància" del govern espanyol a pactar un referèndum. No es tracta de fixar "condicions o limitacions" al referèndum sinó de buscar suports internacionals, ha assegurat. Per això la moció transaccionada amb JxSí "ofereix l'oportunitat de fer les coses bé", ha celebrat Coscubiela qualificant-la de "plenament viable"

L'abstenció de la CUP arriba perquè no creuen que s'hagi de demanar permís. El diputat anticapitalista Benet Salellas ha lamentat que s'hagi "reduït" el debat de les garanties al del reconeixement previ, que no comparteixen. "Serà posterior", ha afegit. La CUP, per tant, s'ha abstingut en la majoria dels punts perquè no creuen que calgui "demanar permís" ni a l'Estat ni a la comissió de Venècia. Han vota, en canvi, a favor de denunciar "l'enrocament" de l'Estat i en el punt que defensa donar suport a les mobilitzacions unitàries.

"El rebot de la teva vida"

Per contra, C's, PSC i PP han votat en bloc en contra de la moció. "Del vot de la teva vida, al rebot de la teva vida", ha etzibat la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, sobre el lema de JxSí al 27-S i retraient-los els canvis al seu full de ruta. "Deixi'ns votar amb garanties", en unes eleccions autonòmiques, ha afegit Arrimadas, també per "treure la corrupció de les institucions".

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha anunciat el "no" dels seus diputats recordant altres "condicions" de la Comissió de Venècia. "S'han oblidat de la primera: els referèndum no es poden celebrar si la Constitució o una llei d'acord amb ella no ho estipula", ha llegit Iceta. "Venècia s'enfonsa, no l'enfonsem encara més a Catalunya", ha bromejat en posar en dubte que la llei de transitorietat jurídica pugui "emparar" un referèndum. 

El portaveu parlamentari del PP, Alejandro Fernández, ha agraït a Catalunya Sí que es Pot que busqui "vies legals", malgrat que els populars no comparteixen la legalitat d'un referèndum. "El retret és que vostès practiquen certa ingenuïtat naïf" per intentar buscar l'acord amb qui ha decidit "desconnectar". Fernández ha apel·lat també a la democràcia constitucional, ha dubtat dels referèndums per decidir aspectes "transcendents", i ha assegurat que el referèndum no és "d'exigència social".

Els independentistes celebren que CSQEP s'hagi "mogut"

Si bé des de Catalunya Sí que es Pot entenen que la seva moció marca el camí a seguir perquè la consulta tingui realment efectes jurídics i sigui reconegut, des de Junts pel Sí valoren que el grup que lidera Lluís Rabell s'hagi "mogut" i accepti que es pot celebrar un referèndum sense necessitat d'acordar-lo amb l'Estat. Els independentistes asseguren, a més, que un cop aprovada la moció, demanaran "de forma immediata" a la Comissió de Venècia tots els requisits inclosos en el text, però que això no vol dir que hagin d'esperar una resposta, sinó que seguiran "treballant" per un referèndum amb garanties. De fet, aquest aval de l'organisme internacional el situen com un condicionant només en el cas de la celebració d'un referèndum pactat, via que pot donar-se per esgotada la setmana vinent.

D'entrada, el Govern de la Generalitat o el Parlament no poden reclamar un informe a la Comissió de Venècia, ja que ho han de fer els estats, però aquest organisme sí pot actuar per iniciativa pròpia i d'ofici de la mateixa manera que podria intervenir una organització internacional. El plantejament que fa CSQEP és que l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa sigui la que demani a la comissió que emeti un informe sobre el referèndum que el Govern vol celebrar al setembre -asseguren que ho poden forçar cinc parlamentaris de cinc països diferents-.

El darrer intent a Madrid

I és que el pla del Govern passa ara per articular el darrer intent d'acordar el referèndum amb l'estat espanyol. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva aniran dilluns a Madrid a fer formalment la proposta conscients que el cop de porta serà pràcticament immediat. El seu objectiu és exhibir tot el suport recollit pel Pacte Nacional pel Referèndum i evidenciar que, davant d'una reivindicació tan majoritària i transversal, el govern de Mariano Rajoy dona l'esquena. Un cop finiquitada la via pactada, l'executiu català té previst seguir avançant els treballs per celebrar el referèndum. De fet, ja va fer l'anunci de la licitació per comprar les urnes, que ha motivat la primera querella de la Fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs.