El Cercle d'Economia analitza el populisme i obvia el procés en les Jornades de Sitges

El malestar a les democràcies serà un dels temes estrella de la reunió anual del fòrum econòmic que presideix Juan José Brugera | Hi participaran Carles Puigdemont, Mariano Rajoy, Oriol Junqueras i Joanna Wronecka, entre altres

18 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:55h

Carles Puigdemont, a la inauguració de la Reunió del Cercle d'Economia Foto: @govern


Aquest divendres, el Cercle d'Economia presentarà el document "Societat, política i economia en temps d'incertesa". A diferència d'altres documents elaborats per l'entitat, que presideix Juan José Brugera, en aquest cas no es tracta d'un document ideològic, sinó d'un guió de les principals preocupacions que neguitegen aquest fòrum econòmic.

Fonts del Cercle d'Economia apunten a NacióDigital que "el procés preocupa però no és el problema principal. Ens neguiteja molt més l'estat de malestar que s'ha covat en les democràcies consolidades i la necessitat que sigui atès". El populisme preocupa i molt. Al Cercle s'ha seguit amb expectació el procés electoral a França i no es considera que la derrota de Marine Le Pen suposi que el perill populista s'esvaeixi.

En els tres dies de les jornades -inaugurades pel president Carles Puigdemont i clausurades per Mariano Rajoy-, del 25 al 27 de maig a Sitges, es tractaran temes diversos, des de les estratègies empresarials en temps d'incertesa i digitalització al futur de l'euro. També es debatrà sobre política i economia a Catalunya, amb la presència del vicepresident Oriol Junqueras.

Però el tema estrella de la trobada a Sitges serà "El malestar a les democràcies liberals", amb dues sessions, una centrada en Europa, amb la presència de la viceministra d'Exteriors de Polònia, Joanna Wronecka, i l'excorresponsal del Financial Times a Madrid Tom Burns, i l'altra en Amèrica del Nord, amb la participació de James Bell, del think tank Pew Research Center, amb seu a Washington, i de l'exministre d'Exteriors de Mèxic Jorge Castañeda.

Des del Cercle recorden que el procés ja va ser objecte de l'anterior document d'opinió, el març passat, en què es demanava una sortida transaccional al bloqueig, i alhora es deia explícitament que la situació a Catalunya no era ni l'únic ni el més greu dels problemes que calia afrontar. Amb la pressió del populisme, les negociacions del Brexit a les portes i una administració Trump desbocada, la burgesia del Cercle no dona l'abast. 
 

Juan José Brugera, moderant un debat al Cercle d'Economia. Foto: ACN