Els sis documentals que no et pots perdre del DocsBarcelona

El significat de ser mare, les relacions "invisibles" entre pare i fill, dos germans octogenaris, o uns sheriffs ucraïnesos que semblen inspirats per Berlanga, entre la tria de NacióDigital

«Amazona», una relació entre mare i filla a la selva
«Amazona», una relació entre mare i filla a la selva
18 de maig del 2017
Actualitzat a les 7:54h
El DocsBarcelona inicia aquest dijous la seva vintena edició. Com sempre, una programació de primera, exquisida, amb films que són alguns dels millors referents del cinema de no ficció. Aquest 2017, el festival celebra dues dècades de vigor i vigència, amb l'ampliació de la secció oficial i del palmarès. Del 18 al 28 de maig, seran un total de 94 pel·lícules de 30 països amb la mirada de la dona com a protagonista de la inauguració (Amazona) i de la clausura (La Chana). Però, DocsBarcelona és molt més. Per això et proposem, d'entre tota la programació, les 6 pel·lícules que no et pots perdre:

Amazona
El ritme de venda d'entrades presagia que el film inaugural del DocsBarcelona serà un dels èxits del certamen. Raons no li falten per quedar gravat a la memòria dels espectadors: una història mare-filla que no deixa indiferent, amb el tema de la maternitat com a batec incessant. Què fa que una persona sigui bona mare? Clare Weiskopf, la directora del film, tenia 11 anys quan la seva mare va fugir a la jungla colombiana, abandonant-la a ella i al seu germà petit. Trenta anys després, la Clare queda embarassada i decideix retrobar-se amb ella per buscar respostes i tancar ferides. Necessita tenir el seu propi concepte del significat de la maternitat.

Brothers
La història de dos germans que superen la vuitantena d'anys: l'un, artista somiador; i l'altre, científic pragmàtic. Junts van sobreviure als gulags de Stalin i junts van superar els anys d’exili a la Rússia comunista. Oposats com la nit i el dia, s’han mantingut inseparables durant tota la vida. Tot i la seva avançada edat, comparteixen moments entranyables a l’aire lliure. Els dos comparteixen l’última etapa a Polònia, terra natal. Un film contemplatiu, de ritme tranquil, honest.

L'hora dels deures
Una petita joia, minimalista i enlluernadora, amb pocs enquadraments i diferents moments de la relació entre pare i fill que retraten el moment invisible de "fer els deures". Un pare filma l’esforç i el patiment diari del seu fill per completar els exercicis que li posen a l’escola, tot un calvari que oprimeix la passió creativa d’un nen inquiet i imaginatiu. El pare s’implica a fons per entendre el problema i dedica una hora cada dia a ajudar-lo. Passen els dies, les setmanes i els anys, i observem com les ganes d’aprendre xoquen contra el fantasma del fracàs escolar.

Ukranian Sheriffs
Més propera a Berlanga que als clàssics russos, el film es basa en el neo-realisme espanyol i italià per explicar una història de llei, ordre... i patriotisme. En un poble del sud d’Ucraïna, un duo de xèrifs entranyables combat el crim local: un robatori de dos ànecs, una anaconda fora de lloc, un cotxe embarrancat i moltes discussions regades amb alcohol. A mesura que passa el temps comencen a arribar notícies per televisió del conflicte amb Rússia i els homes són cridats a unir-se a l’exèrcit. Una divertida història d’humor negre sobre una petita comunitat amb el fantasma de la guerra de rerefons.

All governments lie
Ridley Scott produeix aquest documental sobre el paper dels periodistes avui en dia. Els protagonistes de la pel·lícula, una nova fornada de periodistes d’investigació de mitjans independents dels Estats Units, recuperen el llegat del periodista nord-americà I.F. Stone –amb una columna setmanal que va marcar una època desemmascarant la corrupció i mentides del govern– i defensen el dret dels ciutadans a accedir a una informació lliure d’interferències, contrastada i honesta. El documental posa cara i dóna veu als noms que hi ha darrera temes tant espinosos com el cas Snowden, les foses comunes a la frontera amb Mèxic o la violació del dret a la intimitat dels ciutadans.
 

El silencio de los fusiles
El procés de pau de Colòmbia explicat amb un accés inèdit als protagonistes de les negociacions i un material d’arxiu excepcional: dos enemics irreconciliables seuen a una taula per dialogar. Quatre anys de tenses reunions que culminen amb un acord històric després de dècades de violència. D’una banda, escoltem la visió José Manuel Santos, president colombià i Premi Nobel de la Pau, i de l’altra, Timochenko, el líder de la guerrilla de les FARC. La directora Natalia Orozco mostra els arguments de totes les parts i imprimeix caràcter propi a una narració puntuada per les seves reflexions.