«Mordasses»: una reflexió sobre la censura i les «males» conductes

Del 25 al 28 de maig, el Born Centre de Cultura i Memòria acull una programació que enllaça amb les de la Setmana de la Cultura Prohibida

Ricard Vinyes i Lluís Agustí, durant la presentació de «Mordasses»
Ricard Vinyes i Lluís Agustí, durant la presentació de «Mordasses» | ACN
17 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:16h
Per molt que passin els anys, les mordasses continuen ben presents a la nostra societat. Cada setmana tenim, a primer plana informativa, nous i lamentables objectes de la censura: del comentadíssim cas del raper Valtonyc, fins al dels titellaires de Madrid. Per desgràcia, no són un cas aïllat, sinó només la punta de llança d'una realitat massa estesa i que hem arribat a assimilar com a part de la quotidianitat. Potser per això és molt necessari que existeixi un cicle com Mordasses, del 25 al 28 de maig al Born Centre de Cultura i de Memòria.
 
"Les mordasses són un element mal vist, perseguit", explica Ricard Vinyes, comissionat de programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona, i ideòleg del concepte. "Les mordasses, en aquest sentit, també són les conductes 'mal vistes' i prohibides, fets que ens demostren que, a dia d'avui, la censura és encara molt present". Censura en forma d'ofec o convertida en persecució judicial; censura entesa, també, com a discriminació i com a la por de denunciar-ho. En aquest sentit, el cicle no només permetrà debatre amb experts, "sinó experimentar-ho en pròpia pell", com detalla Lluís Agustí, comissari de la programació i coresponsable de la mateixa, amb Taleia Cultura.
 
"La mordassa és allò que impedeix d'expressar-se lliurement", continua Agustí. Justament, aquest precepte és allò que el cicle vol denunciar i fer a bocins. Les activitats previstes compte amb la complicitat de grans noms de la cultura, el pensament i al comunicació, com ara Manuel Rivas, Josep Ramoneda, Natza Farré, David Fernàndez, Bel Olid, Manuel Delgado, Antonio Baños o Anna Guitart, entre molts d'altres.
 
Les "mordasses" que ens rodegen: poder, cos, memòria, paraula

Mordasses arrencarà el dia 19 de maig amb la instal·lació a la plaça Comercial de quatre grans caixes amb il·lustracions d'Ignasi Banch, Joma, Carme Solé-Vendrell i Tàssies que expressen, cadascuna, una mordassa. Sense paraules: Imatges que ho diuen tot és una instal·lació visual i a l'aire lliure que posarà a la vista de tothom temes que, lamentablement, són de plena actualitat al nostre paisatge diari: bullying, la negació de la diversitat sexual, les idees desinformades i els infants marginats.
 
Serà a partir del 25 de maig que El Born CCM acollirà el gruix de la programació. El dijous estarà dedicat a les "mordasses del poder"; divendres serà el torna de la "reflexió sobre el cos"; dissabte i diumenge viurà una intensificació de la programació, amb tallers, diàlegs, curts d'animació i un conta-contes. Entre d'altres, destaca el taller Del tanga masculí al burquini, on tothom qui ho vulgui es podrà vestir amb aquestes dues indumentàries controvertides per motius ben diversos; també el Taller de tatuatges, on es recrearà temporalment la sensació d'estar tatuat.
 
Mordasses, també per al públic familiar i infantil
En la tasca de difusió de les "mordasses" del present, el cicle que es podrà veure a El Born CCM no oblida pas el públic infantil. "Volíem defugir de la trobada entre especialistes, calia que tota la ciutadania es trobés convocada", explica Agustí. La idea que és que tothom qui vulgui pugui passar unes hores al recinte, amb una part infantil ben destacada. "Avui en dia, la majoria d'actes i productes destinats al públic infantil també incorporen una doble lectura per a adults". En aquest ordre de coses, els programadors han intentat fer la programació infantil "amb un criteri inclusiu, amb tota mena de temàtiques i creadors, i amb la idea de la transversalitat sempre present".
 
Mordasses comptarà amb cinema i contes. La rulot dels contes sense màscara, on grans i petits entraran en una caravana per escoltar contes que volen trencar prejudicis amb els seus propis autors. També hi haurà el mini-cicle de curts d'animació Quan l'altre no ens agrada, una selecció de curtmetratges amb valors positius per a nens i nenes, que aborden temes com la diferència, el respecte i la tolerància.