Luis de Guindos mostra confiança en Junqueras davant del Pont Aeri

El ministre d'Economia va dinar ahir amb el fòrum empresarial a Barcelona, on va expressar el temor a un triomf de Pedro Sánchez en les primàries socialistes

Foto de família d'una de les reunions del «lobby» Pont Aeri
Foto de família d'una de les reunions del «lobby» Pont Aeri | Europa Press
17 de maig del 2017
Actualitzat el 18 de maig a les 7:24h
Hi eren tots. O quasi. El Pont Aeri, que aplega el més lluït del patriciat de Bacelona i Madrid, es va reunir ahir per escoltar Luis de Guindos, ministre d'Economia d'Espanya. Hi eren tots. O quasi. Feia d'amfitrió Emili Cuatrecasas, al bufet del qual va tenir lloc la xerrada amb dinar inclòs. Hi havia el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, Javier Godó, president editor de La Vanguardia, Rafael Fontana (Cuatrecasas), Salvador Alemany (Abertis i Consorci del Liceu), Luis Conde, de Seeliger y Conde, el conseller delegat de la corporació del metall Gestamp, Francisco Riberas, Luca de Meo (Seat), Josep Sánchez Llibre (Conserves Dani), el president d'Agbar, Àngel Simón, Antonio Garrigues Walker, del bufet del mateix nom, Enric Lacalle i així fins a més de vint persones.

Els assistents van escoltar les reflexions del ministre, que es va mostrar prudent sobre la situació a Catalunya. Els qui estan acostumats a escoltar De Guindos en aquests fòrums ja saben que no sol sortir-se gaire del guió oficial. Ho van comprovar els assistents a la recent trobada que va protagonitzar amb un altre cercle patrici com és la Societat Econòmica d'Amics del País.

Tot i això, va deixar anar la sensació que des del govern de Rajoy es confia en el pragmatisme d'Oriol Junqueras per sortir del bloqueig polític a Catalunya. Potser perquè al ser el líder d'una formació independentista, ja no ha de demostrar res. Entre els assistents, la suposada confiança del ministre en el líder d'Esquerra Republicana va sobtar i no tots els presents la van compartir. Però va quedar clar que hi ha sectors de l'executiu espanyol que consideren que és més difícil el tracte amb el PDECat del que seria amb Junqueras.

Nervis davant les primàries del PSOE

Un dels temes que va despertar interès al llarg del dinar va ser la situació que viu el PSOE. De Guindos va compartir el neguit que hi ha entre l'elit econòmica pel que pugui sortir de les urnes socialistes diumenge vinent. Els centres de poder de Madrid estan nerviosos. Entre els assistents va quedar la percepció que De Guindos -i el govern del PP- creuen que Pedro Sánchez ja acarona la victòria. Això inquieta pel que suposa de  més incertesa en el terreny polític.

L'Agència Europea de Medicaments, al cinquanta per cent

Un tema que va aparèixer en el transcurs de la trobada va ser les opcions que té Barcelona per ser la seu de l'Agència Europea dels Medicaments, que avalua la seguretat dels medicaments, tant els humans com els veterinaris, dins de la Unió Europea. L'agència ara és a Londres, però haurà de canviar de seu pel Brexit. Preguntat per les possibilitats que Barcelona s'imposi en una cursa en què ha de competir amb capitals com Berlín o Viena, De Guindos es va mostrar optimista, però potser per no sortir de la prudència, ho va deixar en un cinquanta per cent de possibilitats.

El Pont Aeri, que va travessar moments de crisi l'any passat, en el context de la provisionalitat política a l'estat, ha recuperat l'activitat i les ganes d'intervenir en el debat polític. Ja estan preparant les properes trobades.
Arxivat a