Polítiques socials

Com es pagaran els 500 milions d'euros anuals que costa la renda garantida?

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, exposa a NacióDigital que el cost de la nova prestació es podrà finançar amb la millora de la situació econòmica

El professor de la UOC, Josep Lladós, avisa el Govern que "estabilitzar econòmicament una política de gran abast com aquesta requerirà molt esforç"

El Govern xifra en 500 milions d'euros anuals el cost de la renda garantida

| 16/05/2017 a les 20:01h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Societat, renda garantida, Departament d'Economia, renda garantida de ciutadania, Dolors Bassa, Departament de Treball Afers Socials i Famílies, pressupost
Foto de família dels signants de l'acord sobre la renda garantida | ACN
Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/05/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern i les entitats socials van subscriure aquest dilluns l'acord per tirar endavant la renda garantida de ciutadania. La nova ajuda assegurarà uns ingressos mínims a les persones i famílies en situació vulnerable i, al mateix temps, vetllarà per intentar inserir-los al mercat de treball. Fins ahir, el cost que tindria la prestació no estava delimitat, però una vegada el pacte amb els agents socials ja estava segellat la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va fer pública la quantitat que la Generalitat haurà d'invertir cada any per finançar-la: entre 500 i 600 milions d'euros.

Des del Departament d'Economia i Hisenda sempre s'ha defensat que la renda garantida es podrà pagar fent ús dels nous ingressos que el Govern obtindrà amb la millora de l'activitat econòmica. Però realment n'hi haurà prou amb l'augment de la tributació per aconseguir els 500 milions d'euros que costarà la nova prestació? Les fonts consultades per NacióDigital a l'executiu insisteixen que sí. Però hi ha veus menys optimistes, com la de l'economista i professor dels estudis d'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep Lladó, que expressa dubtes. El 90% del pressupost de la Generalitat depèn dels recursos que aporta el govern espanyol -via contribució catalana- i fiar el finançament de la renda a la "millora de la situació econòmica" no convenç a tothom.

L'acord signat aquest dilluns preveu que la renda garantida es comenci a abonar a partir del setembre d'aquest any. De moment, només es cobrarà el 84% del total de la prestació. La implementació serà progressiva i el calendari marca que el 2020 els beneficiaris ja haurien de percebre el 100% de la renda, que és equivalent als 664 euros de l'Indicador de Rendes de Suficiència de Catalunya (IRSC). Tanmateix, perquè aquests terminis es compleixin caldrà que abans el Parlament doni el vistiplau a l'avantprojecte de llei segellat aquest dilluns pel Govern i els agents socials. Si no hi ha cap sorpresa, el tràmit a la cambra es superarà amb facilitat.

El forat d'aquest 2017, cobert

Però la Generalitat ja té previst com cobrir la despesa que generarà la posada en marxa de la renda garantida si, tal i com està previst, s'activa aquest mateix setembre. Fonts del Departament d'Economia i Hisenda expliquen a aquest diari que s'hi destinaran els 243 milions per la renda mínima d'inserció que s'havien pressupostat per aquest 2017. "Els mateixos crèdits que havien de finançar l'antic PIRMI s'aprofitaran per la nova ajuda", assenyalen veus de la conselleria. A aquests 243 milions pressupostats cal sumar-hi els 45 que es van afegir als comptes després que el ministeri d'Hisenda atorgués una dècima de marge a la Generalitat en el compliment dels objectius de dèficit.

En total, 288 milions d'euros que, segons Economia, ara es destinaran íntegrament a dotar de múscul econòmic els primers mesos de vida de la renda. Gran part d'aquesta quantitat ja s'haurà evaporat al setembre perquè, fins llavors, caldrà seguir pagant puntualment als beneficiaris de la renda mínima d'inserció. El Govern confia, però, que els 45 milions addicionals i l'aplicació progressiva de la nova prestació li donaran prou marge per fer front a l'increment de despesa que suposarà la posada en marxa de la nova ajuda.

I, a partir de llavors, què? Des del Departament d'Economia i Hisenda reconeixen que, a hores d'ara, encara no poden fer pronòstics per a l'any vinent perquè nou de cada deu euros del pressupost català venen determinats per les bestretes del model de finançament autonòmic. Fins que el govern espanyol no comuniqui quants diners rebrà la Generalitat l'any vinent -un anunci que sol fer a mitjans de juliol-, la conselleria d'Oriol Junqueras no pot agafar la calculadora i començar a fer números. Des del Departament, però, recorden que les últimes bestretes eren subestimades i que, per tant, l'Estat deu diners al Govern. Amb aquests fons extra i amb l'augment de la recaptació, Economia confia que podrà tapar tots els forats.

Un nou "dret subjectiu"

De fet, la Generalitat no té l'opció de no pagar la renda garantida de ciutadania. Si la llei d'aquesta nova ajuda social s'acaba aprovant en els termes que contempla l'acord, serà considerada un "dret subjectiu". "El Govern té el mandat i l'obligació de buscar els recursos necessaris per a fer-hi front", assegura el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta. El número dos de la conselleria recorda que hi ha dos tipus de transferències públiques: les que depenen de la situació financera i la disponibilitat pressupostària de la Generalitat, com les subvencions o els convenis, i les que l'executiu ha d'assumir obligatòriament. La renda se situa en aquesta segona categoria.

Ginesta no surt del guió que exposa Economia i insisteix en el mateix missatge: confia que la nova ajuda es podrà finançar amb la millora de la situació financera del Govern, amb a l'augment de la recaptació. "Tots els pronòstics indiquen que hi haurà una millora dels ingressos fiscals gràcies als nous tipus impositius aprovats i a la fortalesa de l'economia. També contemplem que caigui la despesa financera associada al pagament del deute", avança. I espera que la combinació de tots aquests factors permeti que "el calaix de la Generalitat sigui una mica més sòlid".

Ara bé, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies deixa clar que la millor manera de garantir la viabilitat econòmica de la renda passa per construir un nou estat. "Aquesta nova ajuda és una aposta clara per un país que pretén ser sobirà també en la banda social", assenyala Ginesta. La millor manera de garantir que les polítiques socials aprovades per la Generalitat puguin tirar endavant és disposar de "sobirania econòmica", en paraules del número dos de la conselleria. Si Catalunya no té la clau de la caixa, "totes les prestacions socials estaran en risc", alerta.

El secretari general també exposa un segon element a tenir en compte: els canvis que la renda comportarà en el mapa de prestacions socials que finança el Govern. "El nostre objectiu és revisar-lo perquè la nova ajuda vagi agluitant totes les persones que reben altres ajudes", explica Ginesta, que creu que aquest procés "pot significar un estalvi perquè compactarà els recursos entorn de la renda garantida". Precisament, la posada en marxa d'aquesta nvoa prestació permetrà que la Generalitat pugui eliminar els ajuts d'emergència que ara rebien les persones en situació vulnerable.

Menys beneficiaris

I encara hi ha un tercer element que pot ajudar a garantir la sostenibilitat econòmica de la renda garantida a llarg termini: la reducció progressiva del nombre total de beneficiaris. Inicialment, podran percebre-la 70.000 persones, però el Govern confia que aquesta xifra vagi baixant. La renda no només és una prestació, també és un "instrument d'inserció social", segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. De fet, totes les persones que la cobrin hauran de participar en un pla ocupacional que intentarà garantir la seva reincorporació al mercat laboral.

L'esperança del Govern és que, a mesura que els beneficiaris vagin trobant feina, "puguin sortir de la situació de precaritat en què es trobin i deixar de cobra la renda", en paraules de Ginesta. "És una prestació d'últim recurs. La pobresa no pot ser mai un estat permanent i l'objectiu de la renda és inserir socialment totes les persones que la rebin perquè puguin deixar de percebre-la", remarca. Qui segur que no la deixaran de cobrar, però, són els jubilats amb pensions no contributives que no arribin als 664 euros mensuals. Tot i això, el seu impacte en el pressupost serà limitat perquè només rebran un complement i no la renda en conjunt.

El repte de trobar una feina estable

Però els pronòstics optimistes del Govern no acaben de convèncer Josep Lladó. L'economista i professor de la UOC denuncia que no hi hagi cap sistema de finançament que garanteixi la plena sostenibilitat econòmcia de la renda. Ginesta assegura que "en la cultura pressupostària europea" aquest tipus de model s'implementa en "molt pocs casos". Per Lladó, però, caldria que l'executiu català fes "un esforç econòmic més gran per estabilitzar una política de gran abast com aquesta". L'economista considera "arriscat" fiar la sostenibilitat financera de la renda a la baixada dels beneficiaris perquè "els sistemes d'incentius modifiquen les decisions dels agents econòmics".

En aquest sentit, Lladó creu que no serà "tan fàcil" que les persones que rebin la nova ajuda trobin feina. El professor de la UOC recorda que el mercat de treball crea "molts llocs de treball, però les ofertes són amb molt males condicions i no permeten sortir els treballadors de la precarietat". "La renda no necessàriament accelerarà la transició al mercat laboral. Dinamitzarà aquesta transició, però fins que no canviïn les condicions actuals serà complicat fer estimacions reals", insisteix el Lladó.

L'economista aplaudeix que la renda garantida sigui ja a només un pas de convertir-se definitivament en una realitat i confia que el programa es pugui ampliar en el futur, a mesura que es vagi actualitzant l'IRSC, congelat des del 2010. Ara bé, també demana una "bona planificació" per dissipar "els dubtes" sobre el finançament i evitar que la nova prestació es converteixi en una nova llei de la dependència: una ajuda indispensable per a moltes famílies que les estretors pressupostàries -i els incompliments del govern espanyol- han convertit en paper mullat.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

¿ COM LA PAGARAN LA RENDA GARANTIDA ? NO U SER ¿ CON LA PODRIEN PAGAR ? SI U SER ,,, AMB UNA PUJADA DE IMPOSTOS A RENTES DE 80.000 EUROS PARA ARRIBA NO MES AIXIS ES PODEN GARANTIR LA RENDA GARANTIDA
Josep Pagès i Canaleta deCardedeu un Poble Sense Marquesina ala Estacion de tren y Rates als seus Carrers quin fastig, 16/05/2017 a les 20:27
+11
-32
¿ COM LA PAGARAN LA RENDA GARANTIDA ? Aixo no u ser ni u deu saber ni el Govern Català encara ja ja ja ARA si ser i molts consi la podrien PAGAR LA RENDA GAANTIDA Sense patir res.. AMB UNA APujada de Impostos a Rentes a partir de 80.000 EUROS .. Qui te diners quels comparteixi ..ELS Ajuntaments HAN DE PUSAR MULTES ALS QUE TENEN PISOS BUITS yno dic nomes ALSBANCS si no immobiliaris i particulars tambe CARDEDEU TE MÉS DE 400 PISOS BUITS I NO POSEN CAP MULTA UNA VERGONYA ......

EL GOVERN CATALÀ PUIGDEMONT QUES DEIXI TAN DE SER DE DRETES TAN LIBERAL ,I TOQUI DE PEUS A TERRA .. Sense UNA APUJADA DE IMPOSTOS ALS RICS No ja cap SEGURATAT Es pogui
GARANTIR ...LA RENDA GARANTIRA sa de dir la veritat i ser valent a la hora defer politicas ..


VA SER OBAMA CUAN ERA PRESIDENT ,,,..CAP RETALLADA SOCIAL ,,,, SENSE LA APUJADA ELS IMPOSTOS ALS RICS Aixo es POLITIC AMB CORATGE I VALENTIA POLITICA , PIT I COLLONS Tenia ......
Populisme
Jan Original, 16/05/2017 a les 20:37
+50
-38
Populisme en estat pur. Cap problema, mes impostos i que remi la classe mitja, que ja l'han convertit en pobre.
Per ells l'important es continuar mantenint el cul assegut a les poltrones mes ben pagades del Estat Espanyol.
Aquests calculs són els que et fan veure com seria de próspera una Catalunya independent
Anònim, 16/05/2017 a les 20:59
+50
-25
Resulta que tota aquesta despesa de la renda garantida és només 1/32 part del que cada any marxa de Catalunya i no torna (16.000 milions l'any). En altres paraules, en 11 dies i mig de disposar dels nostres propis recursos ja ho tindriem pagat per tot un any.

I encara hem d'aguantar el discurs de la por dels espanyoleros dient que una Catalunya independent s'enfonsaría.

La crua veritat: la ràbia que els hi fa saber que a una Catalunya independent li sobrarien els diners, mentres que a ells els hi mancarien!
Així no
Anònim, 16/05/2017 a les 21:02
+9
-29
Aquesta renda no ès universal. Ha de esser universal.

Se pot començar assignant una petita partida de 75 milions de euros.
O sigui 10 euros per habitant. Voluntariament els sol·licitants se inscriuen i se fa el repartiment.
Si se inscriuen 75.000 persones serien 1000 euros per persona.

A poc a poc se desvien partides de altres despeses socials com l'atur per fer augmentar el pressupost de la renda mínima bàsica, fins a posar un límit que no ha de superar el 10% del PIB.

Entre la població hi ha un 10% que no podrà treballar encara que vulgui.
En certa manera el mercat laboral se desfaria dels treballadors incompetents.
Els nous Catalans
Anònim, 16/05/2017 a les 21:12
+13
-36
L’ANC celebrarà el proper diumenge la xerrada ‘Catalunya, terra d’immigrants’ a la mesquita Al Furkan de Vilanova i la Geltrú. L’agrupació de l’Assemblea en aquest municipi anuncia l’acte a twitter afirmant que “tots serem fundadors d'un Estat nou en el que gaudirem dels mateixos drets, oportunitats i deures”
2017
Anònim, 16/05/2017 a les 21:13
+16
-45
Amb el FLA, doncs no tenim un centim i, llevat d'Espanya, ningu ens deixa..

Veig que encara queden ingenus adoctrinats per la economia de colors. Aí, pobrets, si Catalunya se independitzara no veuria ni un centim del supossat déficit fiscal per esser totalment fals de tota falsetat.

No se com dir-ho
Jo ho tinc clar, 16/05/2017 a les 21:17
+35
-9
Jo pujaria la renda minima garantida a 1.500 € / mes.
La donaria a canvi de res.
Tots els d'alla que no treballan, ni treballaran, ni s'integren ni s'integraran estaran molt contents.
Despres pujaria els impostos, es clar, als que treballan.
De pas pujaria les taxes universitaries.
Baixaria una mica les pensions.
I posaria un parell de taxes mes als que cobren el salari minim.
Etc.. Estic completament segur que aixi hi ha de sobres per pagar la renda minima garantida fins a 2000 €.
Nomes te un petit problema....si jo us haig de votar i continuar anant a recolzar la futura republica catalana i aixecarme a les 6'30 del mati per estar recolzant a les 8'00 els politics catalans imputats......,,,,,,,,,,,ANEU BE, PERO QUE MOLT BE.
US VOTARA LA VOSTRA TIA, per dir-o d'una manera suau.
Perdonin pero no m'ho crec
Anònim, 16/05/2017 a les 21:27
+46
-2
Si la llei de la dependencia ,costa deu i ajuda pagar-la com carai pagaran una renda garantida.
Fallida
Anònim, 16/05/2017 a les 21:47
+31
-33
La Generalitat està en fallida econòmica. Aquesta mesura no es posarà en pràctica mai. Populisme en estat pur. Estem manats per una colla de "mangants" i vividors.
De feina no n'hi haurà tampoc; vegeu "The Oil Crash" i ho entendreu. Estem al final del capitalisme.
Tal com diu l'Eudald Carbonell s'acosta un col·lapse de la civilització que, abans del 2050, s'emportarà per davant entre un 10% i un 15% de la població mundial, i aquests ens venen amb collonades. Que expliquin de veritat a la població el que ens espera, i el que és més preocupant; que no té solució.
El govern qué fará?
Anònim, 16/05/2017 a les 22:54
+30
-18
Els del govern es baixaran el sou per pagar la renda garantida?
La nova república catalana subvencionada
Anònim, 16/05/2017 a les 22:59
+25
-21
Voleu dir que saben gaire de números aquests de la conselleria d'economia?. Del que segur que saben és de fer numerets, a veure si la gent pica i els vota.
Quina colla de xorissos. Què es baixaran potser el seu sou per poder pagar als pobrets que no arriben a la renda mínima?. No, ho pagarem amb els impostos republicans que imposaran a la nova república!
Realitat
Anònim, 16/05/2017 a les 22:59
+15
-33
Com no, havia de sortir un adoctrinat amb el mite dels 16mil milions....
Encara t'ho creus?? Podries justificarho?? Nomes cal que miris els ultims numeros del darrer conseller d'economia Mas-Colell, o el debat Junqueres vs Borrell i un llarg etc.
Trista ignorancia.....
"Ampliar les bases"
XX, 16/05/2017 a les 23:02
+24
-6
Tota aquesta merda ens l'hem d'empassar perquè CUP i Podemos Cataluña no ens girin l'esquena. O, més ben dit, perquè no tinguin excusa per girar-nos-la. Però no servirà per res, perquè ja se n'empescaran alguna. Jo penso que tots aquests polítics traïdors ja estan fent càlcul electoral.
És una broma?
Anònim, 16/05/2017 a les 23:08
+42
-2
Parlem de renda garantida de 664€, quan cada cop hi ha més treballadors que cobren menys de 800€ treballant a jornada completa. És simplement grotesc. Cantinflesc. Kafkià.
que bé!
Ona-Mar, 16/05/2017 a les 23:25
+43
-1
Quants viuran sense fotre cop? o es penseu que treballaran mai als que els hi donguin aquesta paga? Hi ha gent del pais que tenen 20 ó 25 anys cototzats, però no han treballat els ultims 15 anys i no tenen dret a paga de jubilació? Podràn beneficiar-se d'aquesta renda o nomès serà per els "pobrets" de fora?
hmm
Tomppa, 17/05/2017 a les 06:18
+15
-2
500 milions ... nah ... si guanyis més diners sense fer res que treballant es impossible comptar que costa això. Visió d'ERC es regalar tothom 1.000€/mes per qualsevol persona a Catalunya ... es indiferent si viu a centre de Barcelona o a Terres d'ebre ... com si preu de la vida fos igual tot arreu ... sense oblidar que baixen que guanya una parella que imposa que els criminals guanya més que persones normals i corrents ( fet la llei, fet la trampa ). Després 2 anys de treballar a un bar una empresa de qualsevol país rebre 1.000€ ( la gent venen de països a on guanyen 200€/mes per enviar diners als seus països ) ... diners es circulació de diners, que costa a una societat contractar esclaus que envia diners a fora i que els joves queden sense feina i encara més important ... solucions senzills mostra a vegades que ERC no ha mai tingut poder, ideològies no menja. Sou d'un treball ha de ser la lluita de sindicats, no pas regalar tothom mateixa quantitat de diners i crear un furat negre d'enviar diners a fora per canvi de deixar joves sense feina.
2017
Anònim, 17/05/2017 a les 06:23
+24
-8
Lo vuelvo a repetir: No se puede cobrar una renta básica, con la que estoy de acuerdo, sin contraprestación.

No se puede fomentar la vagancia.

quin desastre!!
el talp venjador, 17/05/2017 a les 08:18
+27
-5
algú s'ha posat a pensar en i l'efecte crida que aquesta estúpida mesura tindrà? algú ha pensat en que els que treballen en negre (tots sabem qui son), i què, per tant,no declaren ingressos, tindran dret a aquest ajut?? d'on sortiran els diners?de veritat que aquesta colla de xupiguais dogmàtics fa fàstic
el problema d sempre
Anònim, 17/05/2017 a les 10:18
+14
-0
... és que només hi ha diners per segons què.
La RGC està molt bé però el problema és que amb la precarietat laboral que hi ha NINGÚ que la percebi o la pugui percebre es posarà a treballar tenint 664e/m assegurats . Ho han preguntat a algú de l'equip de la PIRMI? Ells els ho diran molt clar i català.

Si s'ha de fer una renda 'universal' però 1r s'hauria d'invertir en polítiques actives d'ocupació que portin a algun lloc i per això s'han de posar més diners al SOC, no a les butxaques dels alts càrrecs sinó en formació ocupacional i promoció de la feina que es fa des de l'administració. Ah, i fer processos de selecció on es prioritzi la capacitat/competències de la persona més que els seus suposats 'mèrits' o els seus grandiloqüents estudis... actualment la Generalitat està repleta de caps de servei INEPTES i que l'únic q saben fer és controlar al personal en lloc d'assumir les seves tasques i responsabilitats.

Pressupost: tot està condicionat si, però s'han de saber invertir els diners que hi ha... hi ha masses escletxes i això és el que fa que el país no avanci
Quina tristesa!!!
Isabela, 17/05/2017 a les 14:20
+6
-19
Els comentaris son molt penosos. Una vegada que s'aprova una renda per a les persones que estan fora dels sistema I per tal d'erradicar la pobresa I tothom si tira a sobre.
Quina societat volem, si no hi ha feina per moltes persones s'haurà de fer alguna cosa com a societat I no deixar-los penjats.
Si volem un país avançat haurem de comportar-nos de manera coherent amb el que volem ser I la renda garantida és coherent amb un país que genera la suficient riquesa per no deixar a ningú sense recursos.
El problema és la mentalitat que encara és te de pensar que la gent no vol treballar, quan el problema és que no hi ha feina. Si hi hagues feina ho podriem pensar, pero no és el cas. La majoria de les persones volen treballar I no està mantinguda I a més el que es tracta és d'intentar que trobin feina, pero hi ha persones que no en trobaran mai I alguna cosa s'ha de fer.
Si els politics no ho fesin els criticaríem I si ho fan també. Jo prefereixo que s'ho gastin en drets socials que no amb altres coses,no és el que demanen sempres
No donar diners a canvi de res
Anònim, 17/05/2017 a les 18:03
+15
-2
Hi ha una minoria de gent que per la causa que sigui no poden treballar. Entenc que se'ls hi doni un ajut per viure. Ara bé, hi ha molta gent que podria treballar i no ho fa. Si a més els paguen per no treballar encara augmentarà més la seva quantia. Estic absolutament en contra de desperdiciar els diners dels impostos de tots en mantenir ganduls. Si han de cobrar han de contribuir a la societat amb alguna cosa. Que vagin a netejar boscos. Qui no treballa que no mengi.
Amb què malbaraten els diners els espanyols
Anònim, 18/05/2017 a les 07:38
+0
-1
L'Estat salva El Valle de los Caídos, que acumula un deute de 2,3 milions d'euros

Patrimoni Nacional perd anualment 750.000 euros en un espai que, no obstant, ha millorat els

ingressos en concepte d'entrades venudes
El deute públic espanyol s'enfila s'enfila s'enfila............
Anònim, 18/05/2017 a les 10:59
+3
-0
El deute públic espanyol torna a superar el 100% del PIB i se situa en màxims històrics.
Va pujar al març en 11.160 milions d'euros en relació al mes anterior i va arribar als 1.129.378 milions d'euros, segons les dades publicades aquest dimecres pel Banc d'Espanya. En termes absoluts, es tracta de la quantitat de deute més gran mai acumulada durant la història. En termes relatius, el deute públic va tornar a superar el 100%, arribant al 100,3% del PIB, si es tenen en compte els càlculs realitzats pel ministeri d'Economia sobre la previsió del PIB per a enguany. Les previsions del govern espanyol passen per tancar l'any al 98,8%. El deute públic espanyol no ha parat d'augmentar des del desembre del 2016.
Del total del deute públic espanyol, la major part l'acumula l'Estat, amb 968.580 milions d'euros, un 1,2% més que al febrer.

PS: Fem números: 100,3% PIB de deute actual +20% de PIB català que Espanya és menjarà tota ella soleta amb una Catalunya independent si no ens reconeix=120,3%. Resumint, si hom cobra 1000€ mensuals, al cap del mes en deurà 1230. No cobres prou per cobrir el deute. Això sense comptabilitzar l'apujada de la prima de risc PER HAVER PERDUT LA MAMELLA CATALANA, que se'n calcula que arribi fins el 125% del PIB.
Bye! Bye!
Euskadi concede una renta básica de entre 650 a 959 euros a casi 65.000 personas
Anònimus, 15/07/2017 a les 22:06
+1
-0
Què no son iguals els vascos que els catalans?
Ja ni ha prou de criticar els que no tenen feina, es que no sabeu que estar al atur no vol dir cobrar el paro, o el pirmi.

Què en farieu de tota la gent que no té feina i que vol treballar?
Euskadi concede una renta básica de entre 650 a 959 euros a casi 65.000 personas
Anònimus, 15/07/2017 a les 22:20
+1
-0
"La Renta de Garantía de Ingresos, similar a la que hoy ha aprobado el Congreso de los Diputados, se concibe en el País Vasco como un derecho “subjetivo” que la Administración debe satisfacer a quienes cumplan los requisitos.
En el País Vasco casi 65.000 personas perciben esta ayuda para hacer frente a las necesidades mínimas, incluidos inmigrantes en situación irregular.
El coste de la RGI, además de la ayuda de alquiler de hasta 250 euros al mes, supone a las arcas públicas un desembolso anual de casi 460 millones de euros.
Se exige no rebasar un umbral de ingresos, acreditar un periodo de empadronamiento, ser mayor de 23 años y no disponer de patrimonio. Viernes, 3 de Febrero de 2017 - 11: 16
MIKEL [email protected] @mikelsegoviac "

Em pregunto: Per qué Catalunya no pot fer-ho ?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
A Catalunya cada any s'utilitzen 892 milions de tovalloletes | Adrià Costa
Guillem Genovès | 12 comentaris
01/01/1970
Les depuradores pateixen avaries per culpa de les tovalloletes llençades al vàter, que embussen les instal·lacions | Aigües de Barcelona impulsa una campanya per conscienciar d'aquest mal hàbit
Carles Puigdemont, abans del discurs on va renunciar a convocar eleccions | Adrià Costa
Roger Tugas
01/01/1970
Diverses fonts recorden que el president va justificar en una reunió a l'Auditori del Palau de la Generalitat que convocaria eleccions perquè tenia certeses que l'Estat provocaria violència | Segons va explicar, l'objectiu seria provocar incidents dels que culparia la CUP i Arran i, a partir d'això, intervenir amb l'exèrcit, si calia
01/01/1970
El conseller de Territori i Sostenibilitat comparteix a Twitter una carta destinada als treballadors del seu departament on explica l'empresonament i agraeix els gestos de suport que han rebut
01/01/1970
La documentació que podria estar vinculada amb el referèndum s'ha enviat a l'Audiència Nacional
Una escena de la magnífica «Viaje al fin de la noche» | Alba Muñoz
01/01/1970
La companyia Proyecto 43-2 acaba d’estrenar a Barcelona "Viaje al fin de la noche", la darrera peça de la trilogia sobre el conflicte basc i la memòria col·lectiva
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
Junts per Catalunya i ERC ja negocien el paper del president i del vicepresident en cas de victòria electoral, i aposten per restituir-los | En cas que els dos estiguin privats de llibertat, s'investiria un nou cap de l'executiu i d'aquí que aparegui el nom de Marta Rovira
Un dels cuiners del Fòrum Gastronòmic, en plena feina | J.M. Gutiérrez
01/01/1970
Recull de les millors imatges de J.M. Gutiérrez