Colau convoca la reunió del Consorci del Palau el 23 de maig

La intenció de l'alcaldessa és que inculpi CDC, però l'efecte de la trobada és incert si no s'ajornen les conclusions del judici com demana l'Ajuntament

Ada Colau, en una imatge d'arxiu
Ada Colau, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
16 de maig del 2017
Actualitzat el 17 de maig a les 15:18h
L'Ajuntament de Barcelona no es dona per vençut per aconseguir que el Consorci del Palau de la Música inculpi CDC en el cas del Palau. El tinent d'alcalde Jaume Asens ha anunciat aquest dimarts que l'alcaldessa, Ada Colau, ha convocat una reunió del consorci perquè torni a posicionar-se sobre acusar CDC, i ha proposat que demani la suspensió del tràmit de les conclusions definitives del judici, que es preveuen tancar aquest dimecres, per guanyar temps i permetre que la trobada permeti modificar l'estratègia d'acusació del Palau.

Ha dit que la reunió, convocada per al 23 de maig, no tindria sentit si no hi ha una petició de suspensió que accepti el tribunal, perquè si no s'abordarien les conclusions definitives fora de termini, ha explicat en roda de premsa després que la Generalitat hagi descartat convocar aquesta reunió, sol·licitada per l'alcaldessa al president del Govern, Carles Puigdemont. Al costat del gerent de Recursos, Joan Llinares, Asens ha sostingut que les posicions davant l'acusació de CDC no estan suficientment clares, i ha recordat que el representant del govern central al consorci no va assistir, i que el seu posicionament és important per al resultat.

Asens ha reaccionat després que la consellera de la Presidència, Neus Munté, hagi ratificat que el Govern no pensa canviar de posició i no pensa demanar que el Consorci del Palau de la Música inculpi CDC. En la roda de premsa posterior al consell executiu, Munté ha acusat l'alcaldessa, Ada Colau, de no actuar "honestament" amb la petició d'una reunió d'urgència del Consorci. La dirigent nacionalista ha indicat que aquesta és la posició "unànime" de l'executiu després de la picabaralla entre el PDECat i ERC per aquesta qüestió, i ha evitat valorar si hi ha hagut deliberacions a l'interior de la reunió setmanal del Govern.

Després de recordar que aquest és el "cas de corrupció de més envergadura" a Catalunya i que "estan en joc 6,6 milions d'euros", Asens ha explicat que la reunió del consorci ha de servir per intentar que el Govern canviï de parer i per escoltar la posició de l'Estat, que no va assistir a l'última trobada sobre aquest tema argumentant que l'ordre del dia no estava clar. "Doncs ara el govern de l'Estat també tindrà l'oportunitat d'esclarir tots aquells dubtes que han sorgit sobre una possible reedició de pactes del passat per encobrir i buscar noves impunitats", ha etzibat fent relació als antics pactes entre PP i CiU.

L'ajornament no està garantit

A parer seu, cal celebrar aquesta reunió per una qüestió "d'higiene democràtica", perquè ara mateix hi ha un "conflicte institucional" sobre la taula i cal que cada part aclareixi la seva posició. L'alcaldessa pot convocar aquesta reunió com a vicepresidenta del consorci si el president no ho fa, però aquesta nova trobada no serviria de res si abans no s'aconsegueix que el jutge ajorni el tràmit de conclusions definitives. L'Ajuntament s'ha posat en contacte amb el gerent del consorci perquè així ho traslladi a l'advocat, sense tenir cap garantia que ho faci.

Asens creu que si la petició de suspensió arriba finalment al jutge, no hi hauria cap motiu perquè no l'atengués, i això donaria una mica de marge perquè Generalitat, Estat i Ajuntament es reunissin i abordessin de nou la qüestió. El tinent ha assegurat que no estan mantenint aquest pols "per atacar el Govern", i ha animat el PDECat a "deixar enrere el seu passat".

La FAVB es mostra indignada

La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que és acusació popular en el cas del Palau, s'ha ratificat en la seva acusació a CDC i Ferrovial, ja que considera que "els elements probatoris d'aquesta relació s'han anat acumulant al llarg de la vista oral" i que s'ha caracteritzat perquè el poder ha estat "disposat a facilitar l'accés a l'obra pública a canvi de mossegades".

Davant d'això, ha expressat amb un comunicat la seva indignació pel fet que el Govern "ha refusat obstinadament" que el consorci inculpi CDC, cosa que considera que posa en perill, en cas de sentència condemnatòria, que el Palau pugui ser rescabalat dels fons desviats. "El PDECat fa passar els seus interessos per sobre dels d'una institució de la qual és responsable", ha criticat.
Arxivat a