Polítiques socials

El Govern xifra en 500 milions d'euros anuals el cost de la renda garantida

L'executiu preveu finançar la nova ajuda amb la millora de l'economia i confia que el nombre de beneficiaris baixi a mesura que vagin trobant feina

Les entitats impulsores de l'ILP i el Departament de Treball han signat aquest dilluns l'acord per posar en marxa la prestació, que han qualificat com "el dret social més important dels darrers temps"

Els ajuntaments esperen que la renda garantida «generi oportunitats»

| 15/05/2017 a les 12:28h
Arxivat a: Societat, Govern, Departament de Treball Afers Socials i Famílies, ILP, renda garantida de ciutadania
Foto de família dels signants de l'acord sobre la renda garantida | ACN
Aquesta notícia es va publicar originalment el 15/05/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"El dret social més important dels darrers temps". Així han definit el Govern i les entitats socials la renda garantida de ciutadania, que tindrà un cost aproximat d'entre 500 i 600 milions d'euros anuals un cop estigui plenament implantada. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i els impulsors de l'ILP han escenificat aquest matí l'acord per tirar endavant l'avantprojecte de llei d'aquesta nova ajuda social. L'objectiu és activar-la aviat perquè el 15 de setembre vinent els beneficiaris la puguin començar a rebre. El pacte ja està segellat, però ara la norma haurà de superar el tràmit parlamentari. En principi no hi ha d'haver entrebancs, però els agents socials han recordat als grups polítics la necessitat de "tenir sentit de generositat" per tramitar la nova llei ràpidament.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha assegurat que la renda és "la consecució d'un dret social nou". "Permetrà que les persones vulnerables passin a ser ciutadans de ple dret", ha assenyalat la titular del Departament, que ha liderat les negociacions. Les converses han viscut vicissituds diverses i, dues setmanes enrere, van estar a punt de trencar-se perquè els impulsors de l'ILP reclamaven que el nou ajut també fos extensible als treballadors amb contractes parcials que cobrin una quantitat inferior als 664 euros al mes, equivalent a l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), el principal indicador de pobresa del Govern.


Finalment, l'acord contempla que podran acollir-se a la renda les persones que no ingressin aquests 664 euros mensuals. De moment, només percebran l'ajuda les famílies monoparentals amb contractes parcials, però el compromís del Departament és "anar-la fent extensiva" a la resta de treballadors amb baixos ingressos. Per garantir que aquesta fita es compleixi, les entitats podran fiscalitzar el procés d'implementació de la renda a través d'una comissió mixta formada per representants de la Generalitat i dels agents socials que han participat en la negociació.

"Hem aconseguit construir un model consensuat", ha celebrat Bassa en la roda de premsa. La consellera ha recordat que la renda "no és només una prestació, sinó un dret subjectiu que anirà acompanyat d'un pla d'inclusió ocupacional i social per assegurar que els beneficiaris acabin trobant una feina digna". Bassa s'imagina el nou ajut com una piràmide: "Avui és la base, però la renda ha acabar de sent només una punta del triangle perquè hem d'aspirar que la cobri molt poca gent. L'objectiu és que la gent trobi un lloc de treball". "Les persones no volen cobrar una renda, el que volen és inserir-se al mercat laboral", ha remarcat.

En aquest sentit, qui gestionarà les peticions per rebre la nova ajuda és el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i no els serveis socials, tal i com passava fins ara. "Aquest és un gest prou clar que demostra quin és l'objectiu que persegueix la renda", ha insistit la consellera. Els casos més complexos, però, sí que es traslladaran als serveis socials. El SOC serà l'encarregat de vetllar perquè els plans d'inserció ocupacional dels beneficiaris avancin correctament a través d'avaluacions anuals de cadascun dels casos.

"Trencar amb el PIRMI"

El portaveu de la plataforma impulsora de l'ILP per la renda garantida, Diosdado Toledano, també ha aplaudit l'acord. "Avui és un dia molt important per Catalunya", ha sentenciat el representant de les entitats. Els agents socials celebren que el nou ajut sigui entès com "un dret subjectiu" i no com una prestació, a diferència del que passava fins ara amb la renda mínima d'inserció, coneguda popularment com l'antic PIRMI. "El que avui signem no és una millora del PIRMI, és un trencament", ha insistit Toledano, que està convençut que la nova ajuda permetrà "posar les persones al centre de l'atenció sempre, independentment de les disponibilitats pressupostàries del Govern".

Precisament, la qüestió financera era una de les menys clares. La Generalitat calcula que el cost anual de la nova renda garantida oscil·larà entre els 500 i els 600 milions d'euros anuals, segons ha avançat avui Bassa. La conselleria d'Economia espera finançar-la amb la millora de la situació econòmica, tot i que la titular de Treball ha volgut subratllar que "no s'ha de veure com una despesa, sinó com una inversió". "És el que costen tres trens de Ferrocarrils", ha emfatitzat Bassa.

La consellera també ha recordat que aquest any els pressupostos contemplaven finançar el PIRMI amb 288 milions d'euros. Aquesta quantitat es transvasarà directament a la renda si, finalment, el projecte de llei signat aquest dilluns s'acaba aprovant al Parlament. El Departament no té clar quants usuaris percebran la nova renda perquè dependrà de la millora de l'economia i de com evolucioni la taxa d'atur.

L'objectiu: assegurar uns ingressos mínims

La renda garantida pretén assegurar uns ingressos mínims a les persones que es trobin en situació de pobresa. La podran percebre tots aquells que no arribin al 100% de l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), situat en 664 euros al mes. Segons el Govern, no es tracta només d'una prestació, ja que inclou un pla de coresponsabilitat personal, amb una ajuda complementària de 150 euros al mes condicionada a un pla d'inserció social o d'ocupació. Si els beneficiaris no segueixen aquest programa, se'ls retirarà l'ajuda de 150 euros, i si rebutgen una feina, perdran el dret de cobrar la renda.

Segons el Departament de Treball, la nova prestació passarà a ser un dret subjectiu i, per tant, no estarà condicionat als pressupostos. Per això també s'estendrà a altres membres de la família -a diferència del PIRMI- i inclourà ajudes complementàries per a cada fill. Per accedir-hi, caldrà ser major de 23 anys, no tenir propietats -exceptuant la primera residència- i haver esgotat totes les altres prestacions possibles, l'últim recurs després de sis mesos sense ingressos. A més, caldrà haver estat residint a Catalunya almenys durant els últims dos anys.

El punt de partida: 550 euros al mes

El Govern preveu començar a pagar la renda garantida de ciutadania el setembre d'aquest mateix any. D'entrada, hi accediran totes les persones que ara cobren la Renda Mínima d'Inserció, conegut popularment com a PIRMI, que ara està dotat amb 426 euros mensuals. En aquest punt de partida, els beneficiaris percebran el 85% de l'IRSC. És a dir: el primer membre de la família rebrà 550 euros; el segon, la meitat, i 75 euros per cada fill, amb un màxim de tres.

De forma progressiva, el 2018, està previst que els beneficiaris percebin el 88% de l'IRSC i el 2019, el 94%. L'abril del 2020 és quan s'ha de complementar la implementació de la renda amb l'abonament del 100% de l'índex. Aquesta cota es traduirà ens uns ingressos de 664 euros al mes per al primer membre de la família; 955 euros quan la unitat familiar estigui composta per dues persones (el segon membre rebrà el 50% de l'IRSC) i 100 euros per cada fill. Així doncs, el màxim que cobrarà una llar amb dues persones i tres fills serà 1.200 euros al mes.
 

La consellera de Treball, Dolors Bassa, signa l'acord per la renda garantida amb els impulsors de l'ILP. Foto: Jordi de Planell

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

Dubte
Jaumini, 15/05/2017 a les 12:57
+27
-2
Però a veure una famíla, Pare i Mare amb una bona feina, i els fills majors de 23 anys. Aquests fills tenen dret aquesta paga, perquè no m'acavo d'enterar sincerament
Contra la "repartidora"
No representat., 15/05/2017 a les 13:56
Interessant
+58
-3
Estic a favor de les ajudes puntuals i limitades i més que justificades.En qualsevol cas,penso que la política de "papers per a tothom"és la fi de qualsevol país. Per tot això,estic en contra de la renda mínima garantida,car és l'equivalent pràctic dels papers per a tothom.Encara que això no sigui políticament correcte. Perquè ras i curt, "les misses" surten de l'esforç i de l'estalvi.I l'efecte crida és inevitable.Cap partit no em representa.Jo crec que aquest món "maravellós" socialista i o socialdemòcrata,que ens venen tots els partits, això sí amb diferents etiquetes,(àdhuc els dits liberals)no és pot pagar,ras i curt:és insostenible. I encara diria més,és un dels causants de la crisi dels últims anys.
La casa per la teulada
Anònim, 15/05/2017 a les 15:15
+29
-4
Espanya ens roba, però assignem + funcionaris politics que no funcionen per endeutar la Genialitat en lloc de tenir un estat independent.

Ja comencen amb el "de moment només ho podrà cobrà tal o tal, i si..."
Al final i haurà tanta misèria que gent per cuidar-se'n.


#UnPaísNormaliTal
No os preocupeis...
Pragmático, 15/05/2017 a les 15:43
+23
-2
"Bienvenidos a la ley de dependencia o ayudas a los nacimientos" parte 2, lo que significa que como se legisla para reconocerle a la gente ciertos derechos a prestaciones pero no se consignan de la forma adecuada los ingresos necesarios para costearlos, de aqui a poco lo que pasará es lo mismo que pasa con estas otras prestaciones de carácter social, que se te reconoceran esos derechos, pero se te dirá que como no hay pasta para cubrirlos, pues que ya te los pagaran si eso otro año...
a canvi de vots
QuimS, 15/05/2017 a les 16:08
+27
-3
Abans l'esquerra comprava vots amb diners públics a base de subvencions, la dreta amb diners públics a base de comissions, al veure que s’ha posat de mode denunciar les comissions ara tots fan servir el sistema de les subvencions. Esperem que al menys es controli el destí d'aquestes subvencions.
Estim tocan fons , però encara podem fer que mes gent ens ajudi, per no sols tocar-lo, si no per quedar-nos.
Cartanya, 15/05/2017 a les 16:26
+48
-1
Lamentablement la miseria ens matara a tots. als un per tenir, i als altres per no tenir, i si preguntas a qualsevol, et dirà que s`ha de treure dels qui tenen, por donar als qui no!!!. Avui esta calculat en 500 milions el donar aquesta paga, al maig del any que be, ja en seran mes, no se si mols ho pocs pero mes segur, i aquest es el país que els "guais" volen, per que si dius alguna cosa en contra ja no ets del "guais", si no del usurers. Però en tot aquet diàleg suposat, lo pitjor es que mai ningú parla de treball, i es que treball no nia, pero gent per treballar no para d'arribar i ara encara mes. Amb quines bestieses, tenim que conviure.
En conec un
LoPep, 15/05/2017 a les 18:09
+21
-2
M'agradaria saber el perfil dels que cobren o cobraran aquesta mena d'ajuts.

Que no siguin com un que conec, que el dia 15 de cada mes ja s'ha gastat els diners en herbes aromàtiques.
No se puede pagar subsidios sin contraprestación.
Anònim, 15/05/2017 a les 20:12
+33
-1
Sería un suicidio y poco duraría la gracia.

Si uno trabaja 173 horas al mes para ganar 1.800 e., el que cobra un subsidio de 624 e. deberá de trabajar 94 horas al mes. Así de sencillo. Quien no trabaje que no coma, decía San Pablo.

Limpieza de bosques, ríos, atención hospitalaria, y todo tipo de trabajo público, etc., etc.

Todo el mundo tiene derecho a un sueldo mínimo para sobrevivir (esta ley ya existía en la dictadura). Pero lo que no se puede fomentar es la vagancia, que es lo que se está haciendo ahora.

De esta forma acabamos con el paro en un santiamén.
Catàstrofe
sense pal.liatius, 15/05/2017 a les 21:46
+26
-1
Això només té un nom: suïcidi.
Fomentant la mediocritat.
Anònim, 15/05/2017 a les 22:27
+27
-2
Doncs això.
Anem fent
Anònim, 15/05/2017 a les 23:26
+27
-1
El meu sogre després de treballar més de 40 anys cobrava uns 700 euros. Un veí de sota casa seva de Xile va portar la mare i aquesta senyora (que mai ha cotitzat aquí ni allà) cobra uns 400 euros al mes evidentment sense fer res. Aquesta societat xupiguai que no pot ajudar els seus fills (després ens queixem que no tenen descendència) acabarà esclatant. Mentrestant els iniciativeros de la bicicleta i la dels avets amb pedals continuaran donant-nos lliçons. Bé, ara ens les donen els seus socis colauites que han viscut del diner públic en un xiringuito (DESC) pagat amb diner públic. Qui en dóna més?
Dependència garantida
Anònim, 15/05/2017 a les 23:33
+21
-1
Primer, que paguin el que deuen de la llei de la dependència; per dignitat.
Desprès, que l'acabin d'implantar, que encara hi ha molts dependents esperant la prestació. Segons l'últim informe del departament de treball: sol·licituds inicials 597.542; persones beneficiàries 146.696.
I finalment que demanin contraprestacions com fan als dependents: prioritzar serveis en lloc de prestacions econòmiques i copagament dels serveis.
MOLT CONTROL !!
Anònim , 16/05/2017 a les 06:56
+15
-0
Esperem que es doni de veritat a gent necessitada, que no passi com en ajudes que donem que es van a buscar amb Audis o BMWs
No digueu res dels mangants amb corbata????
Anònim, 16/05/2017 a les 11:50
+2
-11
Em sembla que els que feu comentaris despectius contra l'acord de la Renda Garantida sou molt hipòcrites. No us canseu de repetir els clàssics tòpics de que la gent pobre ho és perquè no vol treballar, i en canvi no digueu absolutament res dels mangants amb corbata que han estafat a base de corrupció, de no cardar res i de viure vides de luxe conduint porches i ferraris mentre son rescatats per l'estat amb els calers de tots.

Us sembla bé això que mentre els bancs roben i estafen, mentre els especuladors immobiliaris ens destrossen el paisatge, hi hagi gent que passa gana i no té ni educació ni sanitat? Aquest és el vostre missatge i discurs?

Molt lamentable, sincerament.
Prou demagogia
Ciutadana farta, 16/05/2017 a les 14:04
+9
-0
Al de les 11.50, ets un demagog insufrible, que te a veure una cosa amb l,altre? perque hi ha corruptes amb ferrari com dius ,hem de justificar un pais subvencionat sense control com andalucia? Doncs jo un pais aixi no el vull , aquests millions es poden destinar a millorar lacsanitat, ajudar les enpreses per crear mes llocs de treball i pagar la dependencia als que encara no han cobrat per falta de diners, la renda universal em sembla be si es de veritat universal, per a tot-hom sense discriminar ningu , pero ningu, tots ho hem de cobrar, en tant que ciutadans
Extrema dreta pura i dura
Anònim, 16/05/2017 a les 14:15
+1
-5
En aquest país la culpa de la misèria la tenen els desgraciats que cobraran 550 euros al mes. No cal patir que si algun d'aquests miserables troba un treball de merda (d'aquells de treballar de dilluns a dissabte, de 8 a 18h, cobrant 700 euros al mes) i gosa menysprear-lo i rebutjar-lo perdrà la subvenció!!!!
Unes dades per a la reflexió en un país en el que la càrrega fiscal ens la mengem amb patates les classes mitjanes (1000-1500 euros mes) i baixes:
Beneficis NETS (falta el que s'han endut a paraisos fiscals) any 2016
d'empreses CATALANES:
CaixaBanc: 1047 Milions d'euros
Banc de Sabadell: 710 milions d'euros
Abertis: 718 milions d'euros
Gas Natural: 1347 milions d'euros
Endesa: 1411 milions d'euros
Repsol: 1529 milions d'euros
....
No entenc qui sou els què feu comentaris a Nació Digital. Què no ho veieu tot això? Jo flipo!
El PER català d'ERC
Anònim, 16/05/2017 a les 15:22
+6
-1
Tot això a canvi de vots?. El més gros és que ERC en lloc de preocuparse de tenirho tot a punt pel dia desprès de la independència només es preocupa per les properes eleccions autonòmiques.
Esperen pagarho amb la millora de l'economia....i els salaris congelats dels treballadors? I les retallades en salut i educació? ....hipocrites! .
Enderrocar tot el que faci olor a "dolent"
Anti !!!. , 16/05/2017 a les 17:31
+2
-0
Com sempre la ignorancia confons els plats i les olles. Avia'm aquí els autòctons quants som? tenim feina tots? NO!!! Dons si venen forans i sabent (o haurien de saber) que no nia feina per tots els autòctons, mol possiblement ells tampoc en tinguin, pero ells tenen un altre pensament, allà que cobre un treballador, 1200/1500 €. dons jo treballaré per 1000/1100€, i aquí comença el joc, la segona onada be amb el mateix guio, ara ja pensa treballar per 700/900€. i a cada tongada mes ma d`obre mes barata, pero els autòctons i els que van arribar primer, ja ni pensament de trobar feina, i llavors tenim que treure dels "dolents" els qui tenen algun calero, (no tots van amb Ferraris, ni amb iots de 24 metros), però son aquest els que pagan la festa. Totum esta en contra del turisme de espardenya, però no de la arribada dels aprofitats que s'engoliran a tots els "dolents" que puguin, que per això son els "dolents"

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis, quatre dels autors que presenten novetat i amb qui volem reivindicar l'esperit original de la festa de Sant Jordi | "Jo soc aquell que va matar Franco", "Els dics", "Les possessions" i "La novel·la de Sant Jordi" representen la diversitat d'estils, l'exigència i la qualitat d'una diada amb grans obres
Un dels concerts de «Cultura contra la repressió», a Santa Perpètua de Mogoda | Òmnium Cultural
01/01/1970
La jornada festiva d'aquest 22 d'abril a Santa Perpètua de Mogoda ha coincidit amb el 43è aniversari de Jordi Cuixart, actualment a la presó | L'esdeveniment ha servit per reivindicar el fet cultural com "un dels millors instruments per recuperar aquestes llibertats perdudes"
01/01/1970
La formació sosté que "és inacceptable en una democràcia"
The Chanclettes a La Daurada Beach Club
01/01/1970
NacióDigital sorteja quatre entrades dobles per a l'espectacle #DPutuCOOL de The Chanclettes
Una marxa ultra. | José M. Gutiérrez
Aida Morales | 17 comentaris
01/01/1970
La xarxa dels denominats Grups de Defensa i Resistència (GDR) consta d'una desena d'entitats amb una vintena de persones cadascun | La gestualitat neofeixista i d'extrema dreta d'alguns dels seus components ja s'ha fet evident en alguns actes
Mariano Rajoy en una roda de premsa | ACN
Roger Tugas | 8 comentaris
01/01/1970
Els principals arguments per desacreditar el procés i el referèndum es desmunten en tan sols mig any pels informes d'organismes internacionals o del mateix govern espanyol
La nova portaveu d'ERC, Marta Vilalta. | Adrià Costa
01/01/1970
La portaveu republicana fixa com un possible desllorigador l'elecció d'un president temporal mentre s'acaba de tramitar la llei que permeti investir Puigdemont a distància | Assegura que "probablement" la independència s'aconseguirà "de la mà del diàleg, la negociació i l'acord" i no descarta tornar a abordar el referèndum pactat amb l'Estat
Màrius Serra | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El popular escriptor i enigmista publica "La novel·la de Sant Jordi", un divertit homenatge al gènere negre que publica al segell Amsterdam, d'Ara Llibres