Macron designa Édouard Philippe, de centredreta, com a primer ministre

Diputat del partit Els Republicans, el seu nomenament vol prendre espai als conservadors de cara a les legislatives

Édouard Philippe, nou primer ministre francès.
Édouard Philippe, nou primer ministre francès. | Édouard Philippe FB
15 de maig del 2017
Actualitzat a les 15:27h
Emmanuel Macron ha desvetllat la primera de les grans incògnites de l'inici del seu mandat. Édouard Philippe, polític de centredreta, ha estat designat primer ministre. Es preveu que demà dimarts presenti la llista del seu executiu, que donarà més pistes sobre l'estratègia de Macron de cara a les eleccions legislatives del juny.

L'elecció de Philippe, diputat d'Els Republicans, alcalde de la ciutat d'Havre, a Normandia, apunta ja una línia clara: l'intent del nou president de limitar l'espai de la dreta republicana, l'aliança formada pel partit conservador Els Republicans i la formació centrista UDI, que ja han deixat clara la seva intenció d'anar a les urnes com a oposició a La República en marxa!, la marca electoral de Macron.    

Un home de "l'esquerra de la dreta"

Philippe ha estat una persona estretament vinculada a un dels grans barons de la dreta francesa, Alain Juppé, exprimer ministre de Jacques Chirac i alcalde de Burdeos. Juppé ha volgut representar el sector més centrista i obert d'Els Republicans, enfront els qui preconitzaven una línia més desacomplexada, com Nicolas Sarkozy i François Fillon. En les primàries de la dreta que els van confrontar, Philippe va donar suport a Juppé, derrotat per Fillon. Després d'esclatar l'escàndol del Peneloppegate, Philippe es va desmarcar de la candidatura conservadora.    
   
En la biografia política de Philippe hi ha una altra dada interessant: va militar durant dos anys en el Partit Socialista Francès, adscrit al corrent que liderava Michel Rocard. Sembla que haver estat vinculat en algun moment, d'una manera o altra, al PSF és un denominador comú en la galàxia Macron.  

Designat el primer ministre, el president de la República viatjarà a Berlín per mantenir la seva primera trobada amb la cancellera Angela Merkel des que va ser elegit. Serà un encontre entre dos guanyadors: un Macron que encara assaboreix les mels del triomf a les urnes i una Merkel a qui els vots també semblen somriure, sobretot després de l'èxit del seu partit, la CDU, ahir a Renània.