Demòcrates ofereix estabilitat al govern de Colau si els «comuns» fan costat al referèndum unilateral

El portaveu polític de la formació, Antoni Castellà, reclama a l'espai que lidera l'alcaldessa de Barcelona que consulti les bases per formar part de l'òrgan de coordinació per la consulta vinculant | Els democristians independentistes insten Puigdemont a posar data i pregunta al referèndum quan rebi la negativa de Madrid després de l'acte del 22 de maig

Antoni Castellà, aquest dilluns
Antoni Castellà, aquest dilluns | ACN
15 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:43h
El portaveu polític de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha assegurat aquest dilluns que estan disposats a oferir estabilitat al govern municipal d'Ada Colau -és a dir, a aprovar els seus pressupostos- si l'espai polític dels "comuns" fa costat al referèndum unilateral i consulta les seves bases per formar part de l'organisme de coordinació relacionat amb la consulta vinculant. El regidor de Demòcrates, Gerard Ardanuy, ja està desvinculat de l'anterior grup de CiU i, per tant, té marge per fer costat a qui sigui.

"Ens sorprèn profundament la negativa dels comuns d'incorporar-se en aquest organisme sense haver consultat les seves bases", ha insistit posteriorment Castellà, que ha indicat que el nou espai d'esquerres s'havia presentat com una nova manera de fer política. "La seva participació en el Pacte Nacional pel Referèndum ha estat interessant", ha elogiat el dirigent sobiranista, que ha reiterat que l'única resposta de l'Estat és la judicial i que només queda la via unilateral.

"Estem convençuts que aquest debat va de democràcia, i estem convençuts que les bases dels comuns estan a favor d'un procés democràtic", ha assenyalat Castellà, que ha recordat els temps en què la cúpula d'Unió "prenia decisions unilateralment" sense consultar les bases. El dirigent sobiranista ha reclamat a Podem a Catalunya, liderat per Albano Sante Fachin, compleixi amb la paraula donada i consulti la militància.

Castellà ha avalat la creció d'un organisme de coordinació amb "tots els partits" pel referèndum, i ha anunciat que els democristians independentistes "hi participarien". "Pensem que un òrgan d'aquest nivell hauria d'incorporar representació de la comunitat internacional. El referèndum ha de tenir totes les garanties", ha destacat el dirigent sobiranista. La idea seria que s'impliquessin directament en aquest organisme exdiplomàtics, representants d'ONGs i observadors habituals d'aquests processos. 

L'exdirigent d'Unió ha insistit que fa costat a l'acte de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva a Madrid en el qual es farà l'última oferta a Madrid, però al mateix temps ha reclamat que s'anunciï la data i la pregunta del referèndum "immediatament".

Calendari d'actes

Castellà ha fet balanç de la campanya Demòcrates pel sí, que va arrencar al desembre i que ha tingut presència al carrer durant els últims 16 caps de setmana. Hi haurà dos actes amb "dimensió nacional": el 17 de juny a Barcelona, a Nou Barris, on hi participaran representants a favor i en contra de la independència; i el 15 de juliol, al campus d'estiu de la formació, on es parlarà del "dia després" de la consulta vinculant.