15 de maig: Macron, dia 1

El nou president francès tria avui primer ministre i es prepara pels pals a les rodes dels partits tradicionals, temerosos de quedar arraconats. També són protagonistes el debat de les primàries del PSOE, el cas Palau, l'acord de la renda garantida, el PDECat, els McDonald's i Isidre Esteve

15 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:03h

Avui és el primer dia d'Emmanuel Macron com a president de la República Francesa. Va prendre possessió ahir al Palau de l'Elisi, just una setmana després del seu esperat triomf electoral contra Marine Le Pen. La victòria va ser clara però Macron desperta, per ara, poc entusiasme. Els partits tradicionals li posaran pals a les rodes pel temor a que el seu centrisme els margini i l'extrema dreta insistirà amb el discurs euròfob i xenòfob a cavall dels problemes de seguretat.

Macron, que arriba a la presidència amb una agenda reformista, designarà avui primer ministre pensant també en les legislatives, per les que ha descartat l'exsocialista Manuel Valls. Pep Martí aborda en aquesta anàlisi els seus reptes i equilibris i Xavier Rius Sant assenyala en aquest article alguns camins per desactivar l'extrema dreta europea. No us perdeu tampoc l'entrevista de Jonathan Oca al líder dels independentistes corsos i president del parlament de l'illa, Jean-Guy Talamoni, que va ser a Tarragona. L'agenda corsa, com les llengües regionals, també són damunt l'escriptori de Macron a l'Elisi. 

Recta final socialista. Si Macron intenta refer el mapa polític, a Espanya la seva antiga família política, la socialista, intenta sortir del pou. Les primàries al PSOE per triar secretari general arriben a la recta final. Susana Díaz manté intacte el suport de l'aparell, que només se li resisteix a Catalunya, però Pedro Sánchez ha fet més forat del previst entre la militància. Un tercer aspirant, l'exlehendakari Patxi López, pot restar al madrileny uns vots clau. Avui hi ha el primer i únic debat a tres. Serà a una hora poc comercial, les dotze del migdia, però el seguirem atentament. Sara González ha retratat els punts dèbils i forts de cada aspirant per a que us feu la idea de com arriben.

El cas Palau, de nou. El Departament de Cultura, que lidera Santi Vila, va decidir divendres, en contra del criteri de l'Ajuntament de Barcelona, impedir que el Consorci de Palau de la Música incriminés judicialment CDC pel saqueig de la institució. El consistori va filtrar-ho i els "comuns" van criticar a les xarxes que el Govern no faci tot el que és a les seves mans per aclarir els casos de corrupció. ERC es va sentir interpel·lada i la seva secretària general, Marta Rovira, va demanar a Vila que s'ho repensi amb l'argument que contra la corrupció cal anar sempre "fins al final". La polèmica pot estar servida després d'uns dies de treva PDECat-ERC. 

Pas endavant social. Aquest matí se signa l'acord per la renda garantida després que els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular donessin el divendres el vist-i-plau a l'acord amb la consellera Dolors Bassa. La prestació arribarà als 564 euros per persona i ajudarà a que més catalans puguin viure amb els mínims. El seu cost és encara una incògnita, però superarà els 288 milions que té consignats la renda mínima d'inserció. 


Vist i llegit

Marta Ferrusola ha estat protagonista aquests dies. Els missals de "mare superiora" han compromès encara més els Pujol i posat de nou en qüestió el llegat de l'expresident. De l'ex-"primera dama" (el càrrec no existeix però ella tampoc feia res per impedir que s'utilitzés) escrivia ahir un documentat perfil a El PeriódicoToni Sust. La influència de la "mare de Catalunya" a l'hora de triar alguns noms o ordir alguns negocis apareix ben documentada en un relat regat d'anècdotes sucoses.


 El passadís

Mil dues-centes persones es van reunir dissabte al Teatre Victòria de Barcelona en la primera conferència ideològica del PDECat, que presenta Macron com el seu referent, cosa que, per cert, també fa dia sí i dia també Albert Rivera. Els militants més veterans del partit, la majoria provinents de CDC, són gent acostumada a matinar. La convenció començava a les 10.30 del matí però des de ben abans hi havia desenes de persones esperant l'obertura de portes. Els responsables de seguretat els van haver de demanar diverses vegades que s'allunyessin fins que la coordinadora del partit, Marta Pascal, va ordenar obrir el recinte abans d'hora. Ningú es volia quedar sense lloc al nou partit.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1940 es funda a San Bernardino, a Califòrnia, el primer restaurant McDonald's. Ara ja n'hi ha més de 36.000 a tot el món per donar de menjar a uns 70 milions de clients diaris. La cadena americana és la icona del fast food, les hamburgueses i les begudes ensucrades. Una dieta poc sana però resolutiva i econòmica. Els seus restaurants tenen àrees recreatives pels menuts, s'adapten mínimament al país (el BigMac és omnipresent) i intenten garantir la qualitat dels seus productes, que ha estat reiteradament posada en qüestió. Tenen el mateix gust les seves amanides que les "eco"? Aquí podeu treure conclusions


 L'aniversari

Un 15 de maig de 1972 va nàixer a la Seu d'Urgell Isidre Esteve i Pujol. La vida del pilot català ha estat marcada per la greu lesió que va patir el 24 de març del 2007 mentre participava a la Baja Almanzora, on es va fracturar dues vèrtebres i va quedar paraplègic. Després d'una dura recuperació i ja adaptat a la seva nova situació, ha seguit competint tot pilotant automòbils adaptats, havent participat ja en diverses edicions del Ral·li Dakar. Esteve no era un novell en aquesta cursa, ja que hi havia participat en vuit edicions en motos amb la marca KTM. Prèviament, havia destacat en competicions d'enduro. Albert Om li va fer un El convidat a casa seva a Oliana. Esteve va mostrar com s'ha adaptat a una nova manera de viure i com ha mantingut la passió per conduir. Ho podeu recuperar aquí.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi