Procés català

Els europeus creuen que la independència perjudicaria més Espanya que Catalunya

Un sondeig del Real Instituto Elcano assenyala que entre un 33 i un 44% dels ciutadans comunitaris creu que la separació tindria conseqüències negatives per a la Unió Europea

| 14/05/2017 a les 16:58h
Arxivat a: Política, independència, procés català, referèndum, Europa, Unió Europea
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/05/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una pintada independentista a Ciutat Vella, a Barcelona. Foto: Adrià Costa


La majoria de ciutadans de la Unió Europea creu que la independència de Catalunya perjudicaria més l'estat espanyol que no pas el Principat. Així ho recull el baròmetre anual que elabora el Real Instituto Elcano des del 2012. Segons aquesta enquesta, que recull La Vanguardia, el coneixement de la qüestió catalana a Europa ha crescut a la majoria de països del continent, especialment a França i a Alemanya.

Entre el 51 i el 58% de les persones sondejades estan convençudes que la separació entre Catalunya i Espanya seria especialment dolorosa per a l'Estat. En canvi, a França i Alemanya quatre de cada 10 enquestats consideren que als catalans també els perjudicaria, un percentatge que al Regne Unit es rebaixa fins al 23%. De fet, a l'altra banda del canal de la Mànega la majoria de persones consultades creuen que a Catalunya les coses li aniren millor amb la independència.

Els resultats del baròmetre també posen de manifest que entre el 33 i el 44% dels europeus consideren que la separació seria perjudicial per al conjunt de la Unió Europea. En canvi, la xifra d'enquestats que creuen que la independència de Catalunya podria ser positiva per a la resta del continent oscil·la entre el 12 i el 16%.

Espanya, un país "pobre"

El sondeig també evidencia la imatge que tenen els europeus de l'estat espanyol. La gran majoria de persones enquestades consideren que Espanya projecte una imatge "honesta". De fet, el 73% dels ciutadans comunitaris definirien l'Estat com un país "poc corrupte", malgrat els escàndols recents que afecten diversos partits polítics. El que no canvia és la percepció que Espanya és un país amb pocs recursos: sis de cada 10 francesos i alemanys el defineixen com un estat "pobre".
 

 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Normal, fins els europeus ho veuen
Anònim, 14/05/2017 a les 17:39
+44
-10
Veig que els europeus no son tontos, bé, tampoc és que sigui tan difícil d'adonar-se'n, que els espanyols viuen dels catalans
La ma trencada; des de 1492, Espanya enreda a tots els seus estudiosos, manipulant, i reinventan la historia.
Catanya, 14/05/2017 a les 17:40
+36
-9
Home si el 73% dels ciutadans comunitaris definirien l'Estat com un país "poc corrupte", malgrat els escàndols recents que afecten diversos partits polítics; demostra que Espanya, no deixant explicar-se als catalans a Europa, a aconseguit continuar despistan als europeus, i amb mol bona nota. Això es el que pots aconseguir sen una Nació, no una comunitat autònoma?.
Els anglesos ho veuen i ho diuen clar
Berlin, 14/05/2017 a les 18:30
+32
-6
La majoria pensa que a Catalunya li aniria millor amb la independència. Els altres també ho tenen clar, pero no ho diuen tant clar perquè saben que per Europa seria un merder, per una part seria un desastre quedar-se Espanya sense Catalunya i per l' altra no podrien "ofendre" el seu amiguet Espanya deixant-nos entrar a una velocitat exprés que es el que li convindria a Europa, per això volen que callem i que tot continuï igual, es el mes fàcil per Europa.
El percentatge referent a la corrupciò es incomprensible, això demostra com de bé treballa la diplomàcia corrupte d' Espanya.
I aixó tenint en compte que la gent acostuma a moderar les respostes
Anònim, 14/05/2017 a les 18:33
+32
-4
Tots els europeus tenen més clar que l'aigua que, amb la separació, Espanya s'enfonsa i Catalunya puja a primera divisió.

I tinguem en compte que, per comportament "diplomàticament correcte", tendeixen a moderar les seves respostes. Es limiten a dir "Espanya probablement sortiria perjudicada" però estan pensant "jo sé que Espanya s'enfonsarà totalment, però aixó no ho puc dir així de directe."
Tot-hom ho veu, menys els espanyols.
Anònim, 14/05/2017 a les 18:45
+26
-5
Bé no puc parlar de percepcions sino de realitats, en diferents converses fruit d'algúns viatges a fora d'espanya, i personalment crec, que els que mes entenen el problema Catalunya/Espanya, son els anglessos, seguit d'Italians, es cert pero, que el tema corrupció els costa mes d'assimilar, no perque élls no en tínguin, sino, perque el grau es molt inferior al que pateixen a espanya, de tota manera, en una cosa si que están tots d'acord, i es que, qui en surt mes perjudicada económicament devant d'un conflicte es espanya, i també es cert que en opinió de molts estrangers Espanya es tot "fiesta alegria i siesta".

Semble pero, que el Gobierno de Rajoy discrepa de totes aquestes opinions.
Per a l'anòmim de les 17:39
Quin pais!, 14/05/2017 a les 20:28
+13
-29
Fent servir els números exagerats del "procés", Espanya "roba" a Catalunya 16.000 millions d'euros l'any, ès a dir, el 3,7% dels PGE de 2014 (435.000 milions d'euros).

O dit d'altra manera, de cada 100 euros que es va gastar Espanya el 2015, Catalunya en va pagar dos esmorzars (3,70 €).

Queda demostradíssim, doncs, que els espanyols "viuen" de Catalunya... o que aquí alguns viuen a la lluna.
Para Quin pais!, 14/05/2017 a les 20:28
f b, 14/05/2017 a les 22:05
+4
-8
No sólo viven en la luna, sino que además quieren permanecer en ella para siempre, así sea absorbida por un agujero de gusano.
@ Tothom ho veu mens els espanyols (18:45)
Anònim, 14/05/2017 a les 22:30
+13
-3
Ho veuen perfectament, però fingeixen que no ho veuen.

En realitat són els que millor ho veuen. Per aixó estan totalment contra la independència de Catalunya.
@ Els anglesos ho veuen i ho diuen clar (18:30)
Anònim, 14/05/2017 a les 22:43
+13
-2
D'acord amb el teu comentari, excepte en un punt:

Un cop Espanya ja no tingui Catalunya, a la UE li importarà ben poc que Espanya s'emprenyi si admet Catalunya com a nou membre a velocitat exprés (que per descomptat que ho farà, per molt que ara digui el farol de "quedareu fora"). A una Espanya sense Catalunya ni se l'escoltaran perquè serà un pais molt débil i arruinat que haurà de refer la seva pertinença a la UE, renegociant tot a la baixa (en realitat, "a la baixíssima"): li tocaran menys eurodiputats, etc. Tots els tractats que Espanya té signats amb tots els paisos del món estan signats conforme una Espanya que té Catalunya, la segona zona d'Europa més industrialitzada d'Europa (després de Renània, a Alemanya). Tots els paisos obligaran a Espanya a renegociar tots els tractats que tingun amb ella, perquè la Espanya amb qui havien fet un tractat ja no existirà.

Si tu fossis, per exemple, el primer ministre d'Holanda, faries els mateixos tractes amb una Espanya amb Catalunya que amb una Espanya que ja no té Catalunya?

La UE no tindrà cap mirament amb Espanya, actuarà com dient "Doneu gràcies que no us fem fora de la UE per insolvents, ara que ja no teniu Catalunya, que era el vostre motor".

Si es produeix la separació, Deu agafi a Espanya confessada. Com he dit fa uns minuts en un altre comentari, aixó els espanyols ho saben, però fan veure que no ho saben.
Independéncia!!!
Sónia-Lucerna(Suïssa), 14/05/2017 a les 23:17
+12
-2
Els catalans ja no volem més anar amb el lliri a la má. Marxem!
Pel crack de les 20:28
Anònim, 14/05/2017 a les 23:44
+14
-3
Si home si, el que no té raó és perquè no vol.
El que t'estan dient és que els ciutadans d'Europa creuen que Espanya hi té mes a perdre que Catalunya. Evidentment l'estat espanyol n'és conscient i d'aquí venen tants escarafalls en contra del procés i aquesta campanya convulsa i patètica en la recerca d'anticatalans per parar el que ja és imparable.
fb, que tal com estàs? Aneu bé pel Aragó?
Anònim, 15/05/2017 a les 07:39
+11
-1
Tu ho saps home. Catalunya té un forma de pensar diferent que la resta de comunitats. Sempre ha estat així. Inclús amb la confederació aragonesa, ja erem molt diferents a vosaltres els aragonesos.
Cultures diferents, juntes per pactes de conquesta i comercials. Res més hi havia de lligams entre nosaltres, cada un a casa seva.
Ara els catalans volem ser propietaris de casa nostra i no que tingui la clau de casa gent que no son de la nostra família.
Ho entens encara que siguis espanyol?
pais ric pais pobre
Anònim, 15/05/2017 a les 08:00
+7
-1
Caramba amb els Europeus , la visió que tenen es poc creible. Catalans tingeu en compte que Catalunya es una de les Regions mes rica d'Europa , Espanya una Regió de les mes pobres.
Quand siguem Independents i estem dintre la CE com a país propi , tindrem que donar diners i ajudes al paisos pobres ( Espanya) . Realment volem aixó ???

Com deia HH , al enemic ni aigua. Dons millor no entrar a la CE , aixi no donem ni un duro als Espanyols . Es aixi , separatistas ?
Evidència
Anònim, 15/05/2017 a les 08:01
+3
-0
És una evidència, però les ments preclares de províncies continuen rondinant insensateses mentre els altres els donen l'espenteta. Ja és massa tard, per cert.
ep
Anònim, 15/05/2017 a les 08:08
+3
-0
Llavors jo sóc molt europeu
a l'economista de les 17: 39
Anònim, 15/05/2017 a les 08:19
+7
-3
Quatre cosetes, campió:
1- el PGE no són 435000 milions, sinó al voltant del bilió.
2- els 16000 milions són la diferència entre receptació i diners que tornen, la receptació total pots comptar el 18 o19 % del PGE.
3- les matemàtiques no enganyen. Si una regió rep més del que recapta, per collons alguna rebrà de menys.
4-quan sàpigues de qué parles, t'escoltarem. Mentrestant...
la punyetera veritat
Anònim, 15/05/2017 a les 08:21
+9
-1
Espanya perd molt, Catalunya guanya molt.
Visca la independència de Catalunya!
Per a l'anòmim de les 08:19
Quin pais!, 15/05/2017 a les 08:59
+2
-3
El que es un bilió es el PIB, no els PGE. Mira la Viquipèdia abans de parlar, siusplau.

Segon, la diferencia entre el que es recapta i el que es retorna es la contribució neta de Catalunya als PGE.

Evidentment, si Catalunya marxa, Espanya deixa de recaptar... però també deixa de retornar! De manera que el que perd Espanya es la diferència entre el que recapta i el que retorna, 16.000 milions segons el procès, o uns 7.000 milions al món real.

El 3,5% no es poc, però tampoc no seria la fi del mon per a Espanya. I això sense entrar en detalls com què passaria amb la UE. Alguns creuen que els països que tenen problems de separatisme i convivència agraïrien molt a Catalunya la feina feta si s'independitzés, però farien bé de tocar de peus a terra...
@del pais ric pais pobre
Anònim, 15/05/2017 a les 09:15
+3
-0
La CE ja no existeix, si per HH et refereixes a Himmler , el que hagui dit aquest criminal o qualsevol altre nazi o feixista no ens interessa gens als independentistes.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
A Catalunya cada any s'utilitzen 892 milions de tovalloletes | Adrià Costa
Guillem Genovès | 12 comentaris
01/01/1970
Les depuradores pateixen avaries per culpa de les tovalloletes llençades al vàter, que embussen les instal·lacions | Aigües de Barcelona impulsa una campanya per conscienciar d'aquest mal hàbit
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Les candidatures de Puigdemont i Junqueras acorden uns compromisos compartits en els programes del 21-D que ara han de negociar amb la CUP | Les llistes també reclamarien la llibertat dels presos, la fi del 155, la retirada dels "piolins" i un compromís de Rajoy davant la comunitat internacional de respectar els resultats
Joel Joan, en la inauguració oficial del Zoom d'Igualada | ACN
01/01/1970
L'obra adapta la peça teatral del mateix nom i és una de les vuit produccions que competiran a la Secció Oficial del certamen, que tindrà com a novetat el Talent Campus
01/01/1970
Guillem Fuster, juntament amb tres militants més de l'organització d'esquerra independentista entre els quals hi ha el diputat de la CUP Albert Botran, van ser citats a declarar per l'Audiència Nacional després d'un acte d'homenatge al militant independentista Julià Badia
José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat mort a l'Argentina. | Europa Press
Pep Martí | 4 comentaris
01/01/1970
Cinc claus sobre l'escenari obert després de la mort sobtada de José Manuel Maza, el tercer fiscal general de l'Estat en sis anys designat pel govern del PP
Els herois de la «Liga de la Justicia», darrer gran film de la factoria DC Comics
Esteve Plantada
01/01/1970
Set claus per saber quin és el "supergrup" més prodigiós del cinema
Una escena de la magnífica «Viaje al fin de la noche» | Alba Muñoz
Teresa Ferré
01/01/1970
La companyia Proyecto 43-2 acaba d’estrenar a Barcelona "Viaje al fin de la noche", la darrera peça de la trilogia sobre el conflicte basc i la memòria col·lectiva
Mural a favor dels presos polítics | Adrià Costa
01/01/1970
L'entitat demana anar més enllà dels grans actes de carrer i proposa reivindicar l'alliberament dels líders sobiranistes en el dia a dia