Pascal s'emmiralla en Macron i situa el PDECat com el «partit central» de la Catalunya del segle XXI

La coordinadora general del partit, en la clausura de la conferència ideològica, aposta per unes sigles amb "vocació de perdurabilitat" i allunyada de l'eix dreta-esquerra | La dirigent nacionalista assegura que les formacions tradicionals han "fallat" i carrega contra les crítiques que ha rebut el partit

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha tancat la conferència ideològica de la formació
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha tancat la conferència ideològica de la formació | PDECat
13 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:59h
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha situat aquest dissabte la formació més enllà dels "grans marcs ideològics" per tal de defugir "les solucions fàcils" que, segons ella, aporta el "populisme". En la clausura de la primera conferència ideològica de la formació, Pascal ha ressaltat que aposten per la "centralitat" sense "enganyar ningú". "Sempre voldrem grans consensos i diàleg, no només en política sinó també amb la societat civil", ha indicat. "Hem de ser el gran partit del futur del país", ha dit, al mateix temps que defugia l'eix dreta-esquerra i s'ha emmirallat en la victòria d'Emmanuel Macron a França per definir el PDECat com a partit "central" pel segle XXI

"Cal un partit que doni resposta als nous reptes de la societat catalana. Ho volem fer de forma convençuda des de la centralitat política", ha insistit. "En què ens distingireu? Som gent desacomplexada i que té idees pròpies. Fugim dels dogmatismes i no tenim cap ressentiment amb ningú. Som reformistes, sempre ens trobareu en la recerca de grans consensos i no en la baralla constant. Ens trobareu dialogant de manera sincera i permanent amb la societat, volem sobrepassar els grans marcs ideològics clàssics i anar més enllà defugint les solucions fàcils i el populisme. No volem enganyar ningú", ha apuntat la coordinadora general del PDECat.

"El nostre és un projecte inclusiu que sap llegir la realitat del país i que descansa sobre valors fundacionals molt sòlids que serveixen per entendre el país des del poble més petit fins a Barcelona", ha destacat Pascal, que ha demanat que el país sigui la "suma de les generacions que s'han anat entrellaçant". "Cap partit té els lideratges de Carles Puigdemont i Artur Mas", ha insistit la dirigent nacionalista.

Pascal ha apuntat que aquest dissabte s'ha posat en comú tota la feina de les StartCat, i ha indicat que l'acte no és "oportunista". "Aquest partit sap què vol", ha destacat la dirigent nacionalista en el discurs més rellevant -fins ara- de la seva trajectòria, durant el qual ha aptofitat per anunciar que aquesta conferència ideològica serà anual. "Som un partit de base ideològica sòlida, ampla, que actualitza de forma permanent les seves propostes. El món canvia, els temps són líquids i ens hem d'anar actualitzant de forma real i concreta", ha destacat la dirigent nacionalista.

"No volem una Catalunya subvencionada", ha destacat la dirigent nacionalista, que ha demanat "combatre el conformisme". El salari mínim, segons ella, ha de ser de més de 1.000 euros mensuals.

Els consellers construeixen discurs

A l'acte hi han assistit tots els consellers del PDECat, dels quals han intervingut Santi Vila (Cultura), Neus Munté (Presidència), Meritxell Ruiz (Ensenyament) i Josep Rull (Territori). Munté ha estat l'encarregada d'obrir la segona ronda de la conferència ideològica, i ha apostat per un model que promogui la "igualtat real d'oportunitats". "Hem de contribuir a donar les respostes més endreçades que donin sortida a l'ambició de tantes persones", ha assegurat la consellera de la Presidència, que ha situat la "persona" al "centre" de tot.

Ruiz ha prosseguit amb aquesta línia argumental, i ha destacat que "no s'ha de tallar les ales a ningú, però tampoc s'ha de deixar ningú a terra". "Cal un Estat que aposti per les persones compromeses amb la comunitat, però que no s'imposi als individus", ha destacat la consellera d'Ensenyament, que ha apuntat que no hi ha res que "dignifiqui més" un ciutadà que "tenir una feina digna i ben remunerada".
 

El conseller de Cultura, Sant Vila, en la seva intervenció a la conferència ideològica del PDECat Foto: PDECat


Vila, a qui se'l situa en totes les travesses per ser a la cursa successòria al PDECat, ha demanat compromís per tal de convertir Catalunya en una "societat atractiva". El conseller de Cultura ha indicat que cal garantir les llibertats, les seguretats i "respirar sempre humanitat". Ha estat l'únic que ha parlat dels orígens de la formació en referir-se a "l'antiga Convergència" al final del seu discurs, just quan parlava de la necessitat de tenir un model "lliiure i obert".

A l'exalcalde de Figueres li ha agafat el relleu David Bonvehí, coordinador organitzatiu del PDECat, que ha apostat per la "cohesió" territorial. "Això significa que som conscients que Barcelona és el motor de tracció, però Catalunya es vertebra a través de les comarques i de ciutats mitjans que formen un entramat importantíssim", ha destacat en la línia del "país en xarxa" que s'ha anat construint els últims temps. "No volem un país homogeni i uniforme", ha assenyalat el número tres de la formació, que ha defensat un model "circular" d'Economia.

Rull ha arrencat la intervenció posant èmfasi en el concepte de "compartir". "Existeix el sentiment de continuïtat històrica. Volem ser respectuosos amb les generacions que han vingut abans que la nostra", ha manifestat el conseller de Territori, que ha situat els catalans com a "producte de la barreja" provocada per la immigració. "Apostem per un país obert al món, amb empreses internacionalitzades i professionals catalans que vagin fora voluntàriament", ha assegurat Rull. "Volem que la gent s'indigni amb coses indignants, i tingui empatia amb les causes del món", ha resumit.