Puigdemont, Junqueras i Romeva defensaran el referèndum el dia 22 a Madrid de la mà de Carmena

Després que el Senat rebutgés la petició, l'alcaldessa cedeix una sala de l'Ajuntament perquè el Govern faci una conferència en què previsiblement oferirà l'última oferta per pactar la votació | Carmena ja va fer un gest amb el sobiranisme quan es va reunir amb Homs poc abans que declarés al Suprem per la seva participació al 9-N

12 de maig del 2017
Actualitzat el 13 de maig a la 13:03h
 

Junqueras, Puigdemont i Romeva, en una compareixença recent al Palau de la Generalitat. Foto: Govern


El Govern defensarà finalment a Madrid la celebració del referèndum previst pel setembre. Després que la mesa del Senat rebutgés la petició per fer una conferència a la cambra alta, l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha cedit una sala perquè ho facin el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, els mateixos dirigents que van protagonitzar un acte similar al Parlament Europeu.

Segons ha sabut NacióDigital, la conferència tindrà lloc el dilluns 22 de maig i se centrarà en la defensa dels objectius del Pacte Nacional pel Referèndum liderat per Joan Ignasi Elena, el qual se centra per ara en l'acumulació de suports i aliats per aconseguir la negociació d'un referèndum amb l'Estat sobre la independència de Catalunya. Tres dies abans, de fet, el Pacte Nacional haurà fet un acte per destacar la seva transversalitat i per posar fi al període de recollida de signatures i adhesions. Aquest mateix divendres, per exemple, Puigdemont i Romeva s'han reunit amb els principals dirigents del Partit Verd Europeu, formació que avala l'exercici del dret a decidir.

Aquest no és el primer cop que Carmena se significa a favor d'aquesta reivindicació o, en tot cas, en contra de l'estratègia de judicialització de la política per part de l'Estat. L'alcaldessa de Madrid, per exemple, ja es va reunir amb el llavors líder del PDECat a Madrid, Francesc Homs, poc abans que aquest declarés al Tribunal Suprem per la seva participació en l'organització del 9-N. Carmena governa amb la formació Ara Madrid, que integra Podem i IU i que té majoria gràcies al suport extern del PSOE, partit que, juntament amb el PP, va rebutjar que els representants del Govern defensessin el seu full de ruta al Senat. Es desconeix, però, si Carmena assistirà a la conferència del dia 22, tot i que s'hi convidaran dirigents dels principals partits espanyols i representants del món econòmic i social.

En tot cas, aquest acte servirà previsiblement perquè Puigdemont -que aquest divendres ha coincidit amb Rajoy a Barcelona- ofereixi al president espanyol per últim cop una negociació per pactar la celebració del referèndum. Dijous va assegurar que aquesta hauria de ser "flexible" i, segons la resposta que rebi, concretarà els propers passos a fer, entre els quals l'anunci de la data i la pregunta. De fet, l'estat major del procés té previst donar per amortitzada la via negociada del referèndum a finals de maig, tal com va avançar NacióDigital, atès que el govern espanyol ha tornat a insistir que "no pot, no vol i no autoritzarà" aquesta votació i no sembla que hagi de variar la seva posició.