El nou partit dels «comuns» tindrà un d'aquests dos noms: Catalunya en Comú o En Comú Podem

La coordinadora del nou espai es reunirà aquest dissabte per validar el mecanisme que permetrà escollir les sigles | Els "comuns" consideren que poden utilitzar la marca Podem perquè una part de la formació lila està integrada en el projecte

Xavier Domènech i Ada Colau, a l'assembela fundacional del 8 d'abril
Xavier Domènech i Ada Colau, a l'assembela fundacional del 8 d'abril | Un país en comú
11 de maig del 2017
Actualitzat el 12 de maig a la 13:39h
Els "comuns" van gestar el nou partit en l'assemblea fundacional del 8 d'abril. En aquella jornada maratoniana al pavelló de la Vall d'Hebron, l'esquerra alternativa va validar l'ideari de la nova formació, va escollir l'executiva -encapçalada per Xavier Domènech- i va triar els integrants de la coordinadora -presidida per Ada Colau-. Les bases de Barcelona en Comú, ICV, EUiA, Equo i una part de Podem -la direcció d'Albano Dante Fachin se'n va desmarcar- van bastir una eina estable després de les quatre cites electorals dels últims dos anys. El nou partit va deixar per a una segona fase la tria del nom, un pas que es començarà a plantejar aquest dissabte en la reunió de la coordinadora. Segons ha pogut confirmar NacióDigital, la militància podrà triar entre dos noms: Catalunya en Comú i En Comú Podem.

Per què l'elecció es redueix a aquestes dues opcions? Són els dos noms que es consideren més sòlids. En Comú Podem, la denominació del grup parlamentari dels "comuns" al Congrés dels Diputats, és una marca consolidada. Amb aquestes sigles, l'esquerra alternativa s'ha imposat en dues eleccions espanyoles a Catalunya -amb Domènech com a candidat- i mantenir-les implicaria no haver de canviar res. A més a més, els "comuns" consideren que poden per ús de la marca Podem perquè una part de la formació lila està implicada en el projecte. Diversos dirigents crítics amb Fachin està integrats en l'executiva del nou espai, en l'assemblea del 8 d'abril hi van participar càrrecs electes de Podem i Pablo Iglesias ja ha explicitat que el camí per fer forat a Catalunya és el de la "unitat". L'altre nom, Catalunya en Comú, té com a valor que remet a la marca Barcelona en Comú -punta de llança dels èxits de l'esquerra alternativa- i explicita el caràcter nacional del projecte.
 
Inicialment, hi havia tres propostes sobre la taula. A banda dels dos noms finalistes -la coordinadora també en podria plantejar dissabte si en el debat s'escau-, s'havia explorat la possibilitat de treure suc al concepte de "comuns", ja fos amb aquesta fórmula o amb una denominació més formal, com En Comú. Una proposta que s'ha acabat descartant. La reunió de la coordinadora d'aquest dissabte -la primera des del naixement del nou partit- sevirà per validar el mecanisme que permetrà escollir les sigles. Fins ara, el nou espai havia adoptat el nom provisional d'Un país en comú, terminologia utilitzada durant el procés fundacional de la nova formació.

Un cop els integrants de la coordinadora validin el mecanisme d'elecció, es posarà en marxa el procediment de votació. Els "comuns" estudien que la tria del nom es faci amb vot telemàtic, tot i que també serà possible el vot presencial. La intenció és que el procés s'hagi completat abans que acabi aquest mes de maig.
Arxivat a