El Congrés colla el PP i demana exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos

La cambra vota treure les restes del dictador per 198 vots a favor i 140 abstencions, però la proposició no és vinculant | El PDECat i EH Bildu donen suport a la iniciativa i ERC s'absté al no ser acceptades les seves esmenes

11 de maig del 2017
Actualitzat el 12 de maig a la 13:48h

El Valle de los Caídos. Foto: Vikicommons


El Congres dels Diputats ha votat per una àmplia majoria la proposició no de llei presentada pel grup socialista  -que es va debatre aquest dimarts- sobre l'aplicació de la llei de memòria històrica que inclou demanar que les restes del general Franco siguin exhumades del Valle de los Caídos. La proposició ha estat aprovada per 198 vots a favor, 1 en contra i 140 abstencions.

El PSOE, Podem i Ciutadans han donat suport a la iniciativa. El Partit Popular finalment s'ha abstingut. ERC, el sentit del vot de la qual s desconeixia fins al darrer moment, s'ha abstingut al no ser admesa cap de les seves esmenes. El diputat Joan Tardà ja va titllar de "monument al cinisme" la proposició socialista, tot recordant l'oposició dels socialistes a l'anul·lació dels processos del franquisme. El PDECat, tot i ser molt crític amb les mancances de la llei de Memòria Històrica, ha votat a favor de la proposta.  També EH Bildu i el PNB han votat a favor.

Votació no vinculant

Cal dir que la proposta no té rang de llei i, per tant, el govern espanyol no està obligat a complir-la. En el text socialista es demana al govern de Mariano Rajoy que apliqui la llei de memòria històrica i que es produeixi el trasllat de les restes del dictador de manera "urgent". També es demana que el cadàver del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, sigui reubicat dins de la basílica a un lloc "no preeminent de l'edifici".

La proposició no de llei recull les recomanacions fetes l'any 2011, al final del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, quan es va constituir una comissió d''experts que van elaborar un informe sobre el Valle. La comissió va proposar convertir el recinte en "un espai per a la cultura de la reconciliació, la memòria col·lectiva democràtica i la dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura” en lloc de ser un monument de "memòria franquista i nacional-catòlica".