Front comú de Barcelona i Madrid per involucrar Rajoy en la lluita contra la contaminació

Les dues ciutats plantegen un paquet de mesures al govern central perquè se sumin a les que els dos municipis ja han començat a implantar per reduir la pol·lució

Redacció
10 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:53h

Vista de Barcelona des del Guinardó. Foto: Adrià Costa
 

Els ajuntaments de Barcelona i Madrid han plantejat un conjunt de demandes al govern de Mariano Rajoy per donar suport a la seva lluita contra la contaminació atmosfèrica, així com per afavorir unes ciutats "més confortables" per als ciutadans i que garanteixin el dret a la salut dels ciutadans.

En un comunicat aquest dimecres, l'Ajuntament de Barcelona ha detallat que s'ha demanat al govern central la revisió de l'impost especial sobre carburants que afavoreixen la compra de vehicles dièsel i la modificació de l'impost de matriculació per prioritzar els vehicles menys contaminants.

Així mateix, ha reclamat identificar tots els vehicles en funció del seu potencial contaminant; perfeccionar l'etiquetatge de vehicles i motos no elèctriques iniciat per la Direcció general de trànsit (DGT), i desenvolupar successius programes PIVE per afavorir la renovació de turismes i vehicles professionals.

També ha defensat aplicar descomptes en peatges als vehicles menys contaminants; incrementar el finançament del transport públic i prioritzar les inversions en infraestructures, així com elaborar una llei de finançament del transport públic estatal.

Ha subratllat la necessitat de modificar la llei de trànsit per establir una sanció específica per a aquells conductors que incompleixen les mesures especials d'ordenació per motius ambientals, que també haurien d'introduir-se en el Reglament General de Circulació.

Ha reclamat la revisió de la fiscalitat i taxes portuàries i aeroportuàries per permetre una millor diferenciació en funció del nivell de contaminació, eliminant els màxims existents actualment.

Noves accions a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona també ha destacat que aplicarà un total de 58 accions treballades en el marc de la Taula contra la contaminació atmosfèrica per millorar la qualitat de l'aire de la capital catalana "en benefici de la salut i la qualitat de vida ciutadana".

La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que les ciutats no poden esperar més en la lluita contra la contaminació, i ha observat que les administracions han de fer tot el que estigui a les seves mans per evitar els problemes de salut que genera la contaminació.

Sanz ha insistit que el consistori no pot afrontar aquest repte en solitari i que necessita també l'actuació dels municipis del seu entorn, de l'actuació del Govern i el suport del govern central, i ha recordat que l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat ja han aconseguit un acord institucional en aquest sentit.
Arxivat a