Mossul i la natura de Michael Nichols, grans protagonistes del Visa Pour l'Image

El festival internacional de fotoperiodisme de Perpinyà programa 25 mostres a diferents punts de la ciutat, del 2 al 17 de setembre

Una de les fotos de Michael Nichols per a «National Geographic»
Una de les fotos de Michael Nichols per a «National Geographic» | Michael Nichols
10 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:01h
El Visa Pour l'Image, festival internacional de fotoperiodisme que se celebra anualment a Perpinyà, es prepara per a una 29a edició plena de descobertes i grans imatges. Entre elles, tindran un protagonisme destacat les batalles a la ciutat iraquiana de Mossul, amb tres exposicions que mostraran tres perspectives diferents d'aquest conflicte –amb treballs d'Álvaro Canovas, Lorenzo Meloni i Laurent Van Der Stockt–, i amb la programació d'una retrospectiva a un referent de la fotografia de natura com és Michael Nichols, un dels més reputats col·laboradors de National Geographic.

El certamen fotoperiodístic també mostrarà temes com la pol·lució a la Xina, la vida dels refugiats afgans als EUA o la lluita dels Sioux contra el projecte de construir un oleoducte, recuperat Donald Trump. El director del festival, Jean-François Leroy, ha destacat en la presentació a premsa, i tal com recull l'ACN, que la selecció d'enguany és "molt eclèctica", en una tria feta entre 4.500 dossiers rebuts. Tal com ja va passar l'any passat després dels atemptats a França, els organitzadors també han explicat que l'edició 2017 seguirà estant marcada per la seguretat, amb controls d'accés a les exposicions.

Els efectes de la guerra, en primer pla

Mossul i els efectes devastadors de la guerra seran un dels grans pilars de l'edició 2017. La visió de la ciutat estarà representada per tres mirades diferents però "complementàries", segons el director del certamen, Jean-François Leroy. Es tracta del treball d'Alvaro Canovas que va acompanyar una unitat americana de soldats –la Golden Division– on relata els combats a la carretera i el patiments dels civils sota el títol de l'Amarga reconquesta. Les altres dues exposicions són de Lorenzo Meloni sobre La caiguda del califat i el projecte de Laurent Van Der Stockt titulat La batalla de Mossul.
 

El director del Visa Pour l'Image, Jean-François Leroy, al centre de la imatge Foto: ACN


A banda d'aquests treballs específics, Visa pour l'image també indaga en els efectes de la guerra amb un projecte de Renée C. Byer on mostra la vida dels refugiats afgans que van servir a l'exèrcit americà com a traductors, diplomàtics o enginyers, i que van anar als EUA amb l'esperança de tenir un futur millor. Darcy Padilla no ens mou dels EUA per mostrar a Dreamers una reserva índia –considerada l'indret més pobre del país– amb una població molt afectada per l'alcoholisme i les drogues, mentre que Larry Towell signa una selecció de fotos sobre la lluita dels Sioux contra el projecte de construir un oleoducte a Dakota que ha recuperat recentment Donald Trump.

Les conseqüències del canvi climàtic també seran presents amb el treball de Vlad Sokhin sobre les primeres víctimes de la problemàtica, després de viatjar a punts com el Nord d'Alaska o Nova Zelanda. També destaca la proposta de Lu Guang amb Desenvolupament i pol·lució on mostra el fràgil equilibri entre l'acció de l'home i la natura a una xina industrialitzada. El director del festival ha destacat d'aquest treball la dificultat d'un fenomen que és "invisible" a simple vista i per tant molt difícil de captar a través d'una càmera, tal com recull l'ACN.

Dispositiu especial de seguretat

Tal com va passar l'any passat, el festival tindrà un dispositiu de seguretat important davant l'amenaça d'atemptats que hi ha a Europa. Hi haurà punts de control als accessos de les exposicions programades i la policia comprovarà el que porten els visitants que vulguin accedir als recintes. Des del festival s'ha subratllat que la seguretat és un tema que els ve imposat i que cal complir amb els protocols. "Prefereixo tenir una edició amb seguretat que no pas no fer res i que ens anul·lin el festival", ha destacat Leroy.
 

Roda de premsa de presentació del Visa Pour l'Image 2017 Foto: ACN