Primera Persona: l'art de l'autobiografia en directe

El CCCB viurà aquest divendres i dissabte, 12 i 13 de maig, dues jornades amb concerts, monòlegs i converses, amb el protagonisme d'Anna Gabriel, Joe Pernice i els actors de la sèrie "Els joves", entre d'altres

Miqui Otero, Kiko Amat i Vicenç Villatoro, en la roda de premsa del Primera Persona 2017
Miqui Otero, Kiko Amat i Vicenç Villatoro, en la roda de premsa del Primera Persona 2017 | Jordi Jon Pardo
10 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:20h
El Primera Persona arriba a la sisena edició convertit en una de les programacions amb més personalitat i "punch" d'entre tot l'amplíssim panorama de cicles que es fan a Barcelona. Un recorregut fet a través de passes fermes que mostra un festival decidit i conseqüent, acurat pel que fa a l'estètica –els cartells de cada any, dignes d'estudi–, però també pel que fa a les intencions i al fons. La proposta comprèn aliances talentoses, rescats vigorosos o personatges que reposen a l'obaga del mainstream, malgrat haver demostrat una qualitat indiscutible.
 
Què se n'ha fet d'Els Joves? Què tenen en comú Kate Bolick i Anna Gabriel? Quin ressò té el llegat de Sinestro Total? Són només algunes preguntes que es fan –i responen, tot programant– Kiko Amat i Miqui Otero, els responsables del festival i uns programadors de nas fi, esperit gurmet i atents a l'exquisidesa que hi ha en l'oci. Enguany tornen a oferir un cartell que és una delícia per a amants de la cultura amb substrat, a través de converses, diàlegs, showcases i moltes sorpreses. "El nom fa la cosa, i la primera persona mai no és anònima", afirma Vicenç Villatoro, director del CCCB. "I posar nom a les coses és comprometre's".
 
"Els personatges que venen defensen el seu relat de vida, no s'amaguen", detalla, en aquest sentit, Miqui Otero. Una opció de valentia escènica i d'honestedat brutal, en connivència amb el públic. "Però també ens agrada recalcar que, més que de noms, el nostre és un festival d'històries úniques". Úniques pel que tenen de rares, però també d'irrepetibles. "Cada any es generen sensacions i experiències que són necessàries i també divertides". Aquest és el segell, ras i curt, del cicle, concentrat en dos dies, el 12 i 13 de maig, al CCCB, amb una porta d'entrada amb un plat ben fort: la xerrada entre Kate Bolick i Anna Gabriel.
 

L'impacte d'Els Joves a Catalunya, Siniestro Total i el cor del punk
 
Bolick torna a Barcelona després d'enllustrar un terme tradicionalment tan pejoratiu com "solterona", en un assaig publicat a Malpaso. L'autora nordamericana parlarà amb Anna Gabriel, de qui n'admira la seva valentia. "Bolick era de viatge a Barcelona i aquells dies van coincidir amb els debats de Gabriel, quan va posar a primera pàgina temes com la criança compartida o la copa menstrual", explica Otero. "Bolick mirava la premsa i va quedar fascinada per la figura de l'activista i la política de la CUP, arribant a demanar a l'editorial que li enviessin un exemplar dels llibres". Seguirà la sessió l'irlandès Colin Barret i un recorregut sobre l'eclosió del Bacalao a València.
 
La segona sessió del divendres comptarà amb una xerrada entre Anna Curra, "la reina espanyola del punk", amb el crític musical Joan Pons. Els seguiran una representació d'Els Joves, la mítica sèrie que va emetre TV3 als 80. "Quan es va emetre a Catalunya per primer cop, jo tenia quinze anys, i recordo perfectament l'impacte que va provocar en mi", afirma Kiko Amat. "Era a l'habitació i va venir el meu pare a dir-me que anés a veure la tele, que havia de veure una cosa". L'èxit de la sèrie és un fenomen molt català, que no va tenir enlloc la repercussió que va tenir aquí, cosa que comentaran en directe dos dels seus protagonistes. Clourà la sessió la conversa entre Julián Hernández (Siniestro Total) i el seu fill Esteban, amb Rafael Tapounet.
 
L'endemà dissabte, obrirà el foc la trobada entre Isa Calderón i Lucía Lijtmaer. Tot seguit, Jon Savage, "un savi expert en subcultures", especialment en el punk britànic. La primera sessió clourà amb tres músics gal·lesos "que han canviat les regles del pop": Alison Statton & Spike i Stuart Moxham. La segona sessió de dissabte comptarà amb Joe Pernice, músic que acaba de publicar la novel·la Esta canción me recuerda a mí (Blackie Books), "una obra de literatura de debò, alhora romàntica, divertida i trista", explica Kiko Amat. Makoki agafarà el relleu, un tebeo esbojarrat que va fer-se cèlebre a finals dels 70. Clourà el dia i el festival la música del trio de heavy-pop barceloní Las Ruinas.
 

Roda de premsa del Primera Persona 2017 Foto: Jordi Jon Pardo