Polítiques socials

El Govern i els promotors de la ILP tanquen un preacord per la renda garantida

La comissió promotora de la iniciativa legislativa popular sotmetrà a votació demà el principi d'acord | El Departament de Treball es compromet a estendre l'ajuda entre les famílies no monoparentals amb contractes parcials

per Jordi de Planell, 10 de maig de 2017 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Dolors Bassa, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa
 

Després de setmanes de reunions, el Govern i els promotors de la ILP han arribat aquest dimecres a un principi d'acord sobre la renda garantida de ciutadania, a l'espera que la comissió impulsora de la iniciativa legislativa popular el ratifiqui demà. Fins ara, s'havia segellat un preacord amb la Taula del Tercer Sector i els sindicats, però quedava pendent incorporar els promotors de la ILP al pacte.


Segons ha avançat l'ACN aquest matí i ha pogut confirmar NacióDigital de fonts properes al Govern, el nou esborrany acordat amb totes les parts estableix que aquest setembre rebran la renda totes les persones que hagin esgotat la resta de prestacions i també les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial amb rendes baixes. Ara bé, el Govern es compromet a "tenri a la generalització" per fer-la extensiva de manera progressiva a la resta d'unitats familiars amb feines temporals.

Aquest és l'escull que encallava fins ara l'acord, ja que els promotors de la ILP demanaven un compromís per escrit per tal que el 2020 s'estengués la renda a totes les famílies no monoparentals amb contractes a temps parcial. Finalment, podran accedir a la renda garantida les persones que no arribin als 664 euros al mes i s'aplicarà progressivament. Es començarà el setembre del 2017 amb 550 euros al mes per persona fins arribar l'abril del 2020 als 664 euros per persona. Quan s'apliqui al 100%, el màxim serà de 1.200 euros al mes per a famílies de dues persones amb tres fills.


Els promotors de la ILP no han volgut valorar, de moment, el preacord i asseguren que estan redactant el document que es consultarà demà a la comissió promotora. L'esborrany també estableix que es crearà una tula de seguiment integrada per representants del Govern, agents socials, econòmics i entitats perquè facin l'avaluació de la renda a mesura que es vagi desplegant segons el calendari pactat. D'altra banda, l'executiu català confia que podrà presentar l'acord públicament a principis de la setmana que ve, tal i com han apuntat algunes veus properes al Departament de Treball a aquest diari. La mateixa consellera Dolors Bassa ha assegurat des de Twitter que la renda garantida és només a "un pas".
 


L'objectiu? Assegurar uns ingressos mínims

La renda garantida pretén assegurar uns ingressos mínims a les persones que es trobin en situació de pobresa. La podran percebre tots aquells que no arribin al 100% de l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), situat en 664 euros al mes. Segons el Govern, no es tracta només d'una prestació, ja que inclou un pla de coresponsabilitat personal, amb una ajuda complementària de 150 euros al mes condicionada a un pla d'inserció social o d'ocupació. Si els beneficiaris no segueixen aquest programa, se'ls retirarà l'ajuda de 150 euros, i si rebutgessin una feina, perdrien el dret de cobrar l'ajuda.

Es tracta d'un dret subjectiu, que no estarà condicionat als pressupostos. Per això també contempla altres membres de la família i inclou ajudes complementàries per a cada fill. Per accedir-hi, caldrà ser major de 23 anys, no tenir propietats, exceptuant la primera residència, i haver esgotat totes les altres prestacions possibles, l'últim recurs després de sis mesos sense ingressos. A més, caldrà haver estat residint a Catalunya almenys durant els últims dos anys.

El punt de partida: 550 euros al mes

El Govern preveu començar a pagar la renda garantida de ciutadania el setembre d'aquest mateix any. D'entrada, hi accediran totes les persones que ara cobren la Renda Mínima d'Inserció, conegut popularment com a PIRMI, que ara està dotat amb 426 euros mensuals. En aquest punt de partida, els beneficiaris percebran el 85% de l'IRSC. És a dir: el primer membre de la família rebrà 550 euros; el segon, la meitat, i 75 euros per cada fill, amb un màxim de tres.

De forma progressiva, el 2018, està previst que rebin el 88% de l'IRSC i el 2019, el 94%. L'abril del 2020 és quan s'ha de complementar la implementació de la renda amb el 100% de l'IRSC, 664 euros al mes el primer membre de la família; 955 euros quan siguin dos (el 50% el segon membre) i 100 euros per fill. Així doncs, el màxim que cobrarà una llar amb dues persones i tres fills serà 1.200 euros al mes.
 
La resta d'agents socials celebren el preacord
Els representants de la Taula del Tercer Sector i CCOO celebren que el Govern i els impulsors de la ILP hagin tancat un preacord. Aquests dos agents socials també participen a les negociacions sobre la renda garantida de ciutadania i, de fet, ja havien mostrat la seva predisposició a signar l'última oferta que el Departament de Treball va posar sobre la taula quinze dies enrere. Ara, però, encara es mostren més satisfets, sobretot per haver pogut incorporar al pacte les entitats promotores de la ILP.

El president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, assegura en declaracions a NacióDigital que la notícia és "la més important en l'àmbit social dels últims anys". Illa recorda que es tracta d'un canvi en el sistema de prestacions socials i subratlla que la ernda permetrà "garantir uns mínims ingressos als més vulnerables". Al mateix temps, però, el representant del Tercer Sector també avisa que caldrà "estructurar bé el preacord per no tornar a caure en els errors del passat" i, en aquest sentit, valora "positivament" la creació d'una comissió de seguiment.

Al seu torn, els sindicats també han celebrat l'acord. Des de Comissions Obreres, posen en valor la renda garantida com a "eina per lluitar contra la pobresa i l'exclusió social". Ara bé, des del sindicat també lamenten que el text pactat amb els promotors de la ILP "tingui limitacions a l'hora d'afrontar la pobresa vinculada a les rendes del treball insuficients" i confia que aquest dèficit es pugui "revertir" en el futur. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació