Toc d'alerta de Mas al PDECat per no «deixar orfes» els votants del partit

En l'últim comitè nacional de dilluns, el president de la formació va cridar a aprofitar la conferència ideològica de dissabte per explicar "sense embuts" el seu model de país | Els continguts que en surtin, més allunyats de la socialdemocràcia que en el final de CDC, seran replicats al territori amb la vista posada en les municipals del 2019

Artur Mas, en una conferència sectorial del PDECat sobre educació
Artur Mas, en una conferència sectorial del PDECat sobre educació | Flickr PDECat
10 de maig del 2017
Actualitzat el 11 de maig a la 13:18h
El comitè nacional del PDECat, organisme deliberatiu que engloba els principal càrrecs interns i institucionals del partit, es va reunir dilluns després de la declaració de Carme Forcadell i Anna Simó al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Un dels punts forts de la trobada, segons fonts consultades per NacióDigital, va ser la intervenció que va fer el president de la formació, Artur Mas, que va enviar un toc d'alerta als quadres del partit per tal de no deixar "orfes" els votants que més s'acosten ideològicament als nacionalistes. En aquest sentit, va fer una crida a no deixar "sols" els qui tenen una "visió" i una manera "d'entendre el país" com la que propugna el PDECat.

L'expresident de la Generalitat, segons diverses fonts coneixedores de la reunió, va advertir que en les seves múltiples visites al territori -la seva agenda és atapeïda malgrat que el seu perfil mediàtic s'ha rebaixat molt- ha pogut observar la necessitat d'enfortir ideològicament la formació. Es tracta d'un posicionament que entronca amb el pla establert per Marta Pascal i David Bonvehí, els principals dirigents executius del PDECat. Cap membre del comitè nacional va discutir les observacions de Mas, que tot i patir un cert desgast intern -amb crítiques sempre en privat de membres de l'executiva arran de les revelacions del cas Palau- segueix mantenint una autoritat innegable entre els quadres del partit.
 

Reunió del comitè nacional del PDECat del dilluns 3 d'abril del 2017 Foto: Flickr PDECat


Aquestes consideracions de l'expresident de la Generalitat arriben pocs dies abans que el PDECat celebri una conferència ideològica. Serà dissabte, al Teatre Victòria de Barcelona, on el partit definirà les línies mestres per als propers anys. Els documents que en surtin serviran de base, de fet, del programa electoral per als futurs comicis catalans. Si es compleix el full de ruta establert per Junts pel Sí i la CUP, aquestes eleccions tindrien caràcter "constituent" un cop ja s'hagi celebrat el referèndum. La direcció té en compte, això sí, tots els escenaris: des de la implementació del resultat de la consulta vinculant fins al fracàs -no desitjat- del procés sobiranista.

L'etapa socialdemòcrata queda enrere

El text que sortirà dissabte del Teatre Victòria, en certa manera, serà el resum de totes les sessions StartCat que el partit ha celebrat en les últimes setmanes. El perfil que ha anat desgranant Marta Pascal des que ha arribat a la direcció executiva del PDECat s'ha allunyat de l'etapa més socialdemòcrata de Josep Rull com a coordinador general, quan la cúpula rebia crítiques per ser una "mala còpia" d'ERC. Pascal ha fet bandera de la col·laboració entre el sector públic i el sector privat -en sanitat i educació, per exemple-, ha insistit en la negativa a apujar impostos i s'ha mostrat partidària que una Catalunya independent tingui un exèrcit com a membre del club de la OTAN.

Una part del missatge de Mas també es va centrar en la necessitat de replicar el discurs ideològic que surti de la conferència de dissabte al territori. "Hem d'explicar sense embuts qui som i què defensem", va destacar l'expresident de la Generalitat. El partit s'ha posat com a objectiu tornar a aconseguir la victòria a les eleccions municipals del 2019, i els reglaments per triar candidats ja estan en marxa. Pascal, en la presentació que es va fer dilluns del PDECat a Terrassa, va insistir que "per tirar endavant" calia imposar-se als comicis locals previstos per d'aquí a dos anys.

Protagonisme de Mas

En la conferència de dissabte, l'expresident de la Generalitat hi tindrà un paper destacat: protagonitzarà un diàleg al costat de Carles Puigdemont, el seu successor. És la primera vegada que hi ha un format d'aquestes característiques entre els dos dirigents. En essència, l'acte d'aquest cap de setmana té intenció de desplegar el manifest aprovat al congrés fundacional del juliol, que va estar marcat per la inclusió de la via unilateral cap a la independència. Dues de les redactores de la ponència van ser la diputada Maria Senserrich i l'alt càrrec Elsa Artadi, que ha estat l'encarregada d'organitzar les sessions StartCat i que és propera a Mas i a Puigdemont.
 

Artur Mas es dirigeix als quadres del partit durant l'últim consell nacional del PDECat Foto: Flickr PDECat

 

Al llarg dels primers mesos d'existència del PDECat, la direcció ha hagut de travessar certes dificultats, com ara l'afer de les incompatibilitats o bé la negativa de Puigdemont a repetir com a candidat a la Generalitat. Aquesta última qüestió, per exemple, ha derivat en un soterrat debat intern sobre qui ha de liderar les sigles en les futures eleccions. Qui apareix en la llista de descartats és precisament Mas, arran de la condemna de dos anys d'inhabilitació que va rebre del TSJC. L'expresident -que aquesta setmana serà en actes de partit al Baix Empordà i la setmana vinent a l'Ebre- ha arribat a plantejar privadament que el cap de llista sigui un independent, però tot indica que en les primàries del PDECat hi concorreran militants de llarga trajectòria.