La comissió sobre el cas Vidal s'estimba al Parlament: no s'aprova cap compareixença

Junts pel Sí i la CUP voten en contra de les propostes de treball de la resta de grups parlamentaris | L'oposició acusa els independentistes d'estar "ocultant" informació als ciutadans

09 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:03h

Comissió sobre el cas Santi Vidal. Foto: Sara González


Situació insòlita al Parlament. La comissió d'investigació sobre el cas Santi Vidal del Parlament ha arribat a la seva fi a la primera sessió de treball, quan no fa ni 20 dies que va ser creada. Junts pel Sí i la CUP han facilitat que sigui finiquitada votant en contra de totes les peticions de compareixença de l'oposició, que no tenia prou força per fer prosperar els seus respectius plans de treball. Així doncs, la comissió ha quedat buida de contingut polític, una situació que la resta de grups parlamentaris han titllat de "frau democràtic" per part dels independentistes. 

Aquesta comissió d'investigació es va constituir a petició de Ciutadans, PSC i PP per demanar explicacions sobre polèmiques declaracions de l'exsenador d'ERC Santi Vidal sobre suposades accions irregulars de la Generalitat en el marc del procés sobiranista. Els grups hauran de resoldre ara com es finiquita tècnicament la comissió i, de fet, el diputat de C's Jean Castel, que la presideix, ha convocat una reunió dels presidents dels grups parlamentaris per decidir què es fa a partir d'ara. 

El primer moviment que ha presagiat l'embarrancament de la comissió ha estat la retirada, per part de Junts pel Sí, del seu propi pla de treball. La CUP, per la seva banda, ja fa setmanes que va anunciar que no faria cap petició de compareixença perquè considera que l'únic objectiu dels grups que van forçar la creació de la comissió era una "persecució política" sobre els treballs del procés sobiranista. 

Enmig de crítiques de la resta de grups de l'oposició, el diputat de Junts pel Sí Bernat Solé ha argumentat que no pensen "fer el joc" als partits que busquen fer "la feina bruta a la Fiscalia". Al seu judici, l'únic que volen les formacions que s'oposen a la celebració del referèndum és que qualsevol cosa que es pogués dir a la comissió fos "judicialitzada", buscar "contradiccions" entre membres del Govern i partir d'un "principi de culpabilitat" dels dirigents polítics que són favorables al procés sobiranista. "No donar suport al clam democràtic si és un frau democràtic", ha sentenciat Solé en resposta a l'oposició.

El PSC deixa en "suspens" la seva participació a la comissió sobre l'"operació Catalunya"

Ciutadans, PSC, PP i Catalunya Sí que es Pot no han amagat la seva indignació per aquesta situació sense precedents al Parlament i han acusat els independentistes de "frau democràtic" i d'estar "amagant" informació a la ciutadania. La primera conseqüència de l'enuig ha vingut de la mà del PSC, que ha anunciat que, després de veure l'actitud de Junts pel Sí a la comissió sobre el cas Santi Vidal, deixa "en suspens" la seva participació en la comissió d'investigació sobre l'"operació Catalunya".

"Per què ho volen fer tot d'amagat i a les fosques? Quin delicte és voler saber? Per què aquest obscurantisme? Costa molt d'entendre", ha assegurat indignada la diputada socialista Alícia Romero. El portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, per la seva banda, ha assegurat que els independentistes donen a entendre que Vidal "deia la veritat" i que el Govern "menteix". Una tesi a la qual s'ha sumat el seu homòleg del PP, Alejandro Fernández, que ha rebatejat l'espai parlamentari com a "comissió mordassa" i ha definit l'estratègia dels independentistes com una "omertá entre el clan de la mare superiora els revolucionaris de la CUP".

CSQEP denuncia que s'està perjudicant la defensa del referèndum

També el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha titllat de "dia negre en la història del Parlament" la situació creada. Segons ell, els independentistes han donat un "cop de gràcia a la transparència" matant políticament la comissió. El dirigent de la confluència d'esquerres, que ha defensat el compromís del seu grup amb el referèndum, ha retret a Junts pel Sí i la CUP que mantinguin una actitud que no ajuda precisament a fer "avançar" la celebració d'una consulta vinculant. "Heu fet exactament el mateix que el PP al Congrés dels diputats. Així el referèndum no avança ni guanya legitimat", ha sentenciat Coscubiela.