Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

Alimentació

Els celíacs denuncien que la moda de la dieta sense gluten els posa en perill

L'oferta gastronòmica apta pels intolerants al gluten a Catalunya no supera el 3% | Gran part dels productes que diuen no incloure aquest ingredient en contenen algunes traces

per Redacció, 9 de maig de 2017 a les 13:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Nancy Rubio, Carmen Cabezas i Olga Cuesta, aquest matí a l'Agència de Salut Pública Foto: ACN


Els celíacs denuncien que la moda de la dieta sense gluten, a la qual cada vegada se sumen més persones, està posant en perill la seva salut. Des que el 2014 va entrar en vigor el reglament que obliga a identificar a les etiquetes els al·lèrgens dels productes alimentaris, l'associació Celíacs de Catalunya ha detectat un increment del 30% en l'oferta gastronòmica sense gluten, especialment en bars i restaurants. Ara bé, la major part dels plats i productes teòricament lliures de gluten sí que contenen aquest ingredient perquè, segons l'entitat, els restauradors obvien la contaminació encreuada.


Molts establiments, per exemple, utilitzen coberts de fusta. "Són estris de cuina molt porosos i les traces de gluten s'hi adhereixen. Encara que es rentin, és fàcil que les partícules hi quedin atrapades", ha explicat la presidenta de Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta. Quan es cuina amb aquests coberts, els aliments poden acabar contaminant-se i el client, que els compra pensant-se que són lliures de gluten, ni tan sols se n'adona. De fet, l'entitat calcula que només el 3% de l'oferta gastronòmica és realment apta per als intolerants a aquesta substància.

Una "moda" perillosa

Cuesta ha participat aquest matí en una roda de premsa a l'Agència de Salut Pública per presentar la campanya de sensibilització que han elaborat conjuntament Celíacs de Catalunya i el Departament de Salut. L'objectiu del projecte, que porta per lema un suggerent Les traces compten, és convèncer els intolerants, els restauradors i la resta de ciutadans de la importància de mantenir una dieta equilibrada i adequada a les necessitats de cada persona. Des de l'entitat creuen que la moda de les dietes sense gluten, cada vegada més estesa entre la població, està contribuint a "banalitzar" un problema digestiu que afecta un de cada 204 catalans.

Per Cuesta, els restauradors volen poder penjar el cartell de "sense gluten" i les dades ho demostren ja que en dos anys, els establiments amb aquesta etiqueta han crescut un 30%, però tot i això, els plats que ofereixen no són "aptes per a celíacs" a causa d'aquesta contaminació. Segons l'associació, que ofereix de manera gratuïta els certificats a aquests locals, només un 3% de l'oferta gastronòmica de Catalunya és segura per als intolerants al gluten, un percentatge que s'ha anat mantenint els darrers anys.


Des de Celíacs de Catalunya es xifra en un 40% els celíacs o sensibles al gluten que transgredeixen la seva dieta i un 70% ho fa de manera involuntària ingerint productes suposadament aptes per a la seva alimentació però que finalment contenen més quantitat de gluten de la que el seu cos pot assimilar. Per aquest motiu, l'associació comença la campanya amb l'objectiu de conscienciar a la població en general de la importància de seguir estrictament una dieta només si és necessari.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació