Els partidaris de la tercera via no llencen la tovallola: demanen al Govern que freni el referèndum

L'espai Portes Obertes del Catalanisme, que aplega representants de l'òrbita del PSC i d'Unió, alerta que la consulta portaria a la "destrucció" de Catalunya | Argumenten que cal seure a parlar amb el govern espanyol per a la millora de l'autogovern

09 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:23h

Acte de Portes Obertes del Catalanisme el passat 14 de novembre. Foto: ACN


Els partidaris de la tercera via no defalleixen. Per molt que electoralment no hagin obtingut els resultats que esperaven i que el context polític estigui cada vegada més polaritzat, segueixen repetint com un mantra que cal diàleg, negociació i pacte entre governs. Així ho tornarà a reivindicar aquest dijous l'espai Portes Obertes del Catalanisme, que aplega entitats com La Tercera Via i Construïm, majoritàriament de l'òrbita del PSC i Unió. Els impulsors de la plataforma presentaran un manifest en el qual demanaran al Govern de la Generalitat que suspengui, almenys per ara, el seu pla de convocar un referèndum que, des del seu punt de vista, portaria a la "destrucció de Catalunya".

Els representants d'aquest espai argumenten que cal no oblidar per què Espanya i Catalunya mantenen un conflicte. Al seu judici, es tracta d'un problema d'autogovern del qual no s'ha debatut en profunditat i, per això, demanen que es posi el "comptador a zero" abans d'apostar per vies "més traumàtiques" com la independència. "El Govern ha de suspendre en aquests moments la convocatòria del referèndum i renunciar a la desobediència", assegura Mario Romeo, president de La Tercera Via. Argumenta que la llei no és un "element petrificat" però s'ha de complir per garantir l'estat de dret i la pròpia democràcia. "La desobediència degrada les institucions i resta autoritat als nostres responsables polítics", diagnostica.

L'aposta per reformar el marc constitucional

Aquest espai que el passat novembre va aconseguir ajuntar en una mateixa foto els exlíders d'Unió i del PSC Josep Antoni Duran i Lleida i Pere Navarro reclama que es parli de millora del finançament de Catalunya, d'inversions en infraestructures i del compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Això seria suficient, sostenen, per desactivar la força que a hores d'ara té l'independentisme, una opció que l'emmarquen en una minoria. 

"La discussió sobre el referèndum és instrumental. El problema de Catalunya és el dèficit d'autogovern", insisteixen. En tot cas, consideren que allò que la ciutadania haurà de votar és l'acord al qual s'arribi després d'una reforma de la Constitució.  

Un acte amb Eugeni Gay i l'exconsellera Bozal

Portes Obertes del Catalanisme presentarà el seu manifest aquest dijous en un acte al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona amb el lema Això va de democràcia: contra la llei, no; només amb la llei, tampoc. A l'acte hi participaran l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay, l'exconsellera Pilar Fernández Bozal, el catedràtic de Dret constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós i la periodista Milagros Pérez Oliva. Els convocants asseguren que hi haurà representants dels diferents partits polítics i que han convidat totes les formacions, organitzacions i membres del món sindical i empresarial.