El PSOE remunta en plenes primàries i supera lleument Podem en vots

El baròmetre del CIS preveu que el PP caigui un punt i mig respecte les eleccions, mentre que C's creixeria una mica més que la pèrdua dels populars | Els socialistes cauen quasi tres punts respecte els comicis, però recuperen espai respecte l'anterior sondeig | Els partits catalans mantindrien resultats similars als obtinguts, amb En Comú Podem al capdavant

Susana Díaz i Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Susana Díaz i Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | PSOE
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 22:14h

Pedro Sánchez i Susana Díaz, en una imatge d'arxiu. Foto: Flickr PSOE


Les primàries del PSOE no li estan suposant un desgast al partit. Segons el baròmetre del mes d'abril del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), els socialistes caurien del 22,7% de vots de les últimes eleccions fins al 19,9%, però en realitat aquest descens ja es reflectia de forma més acusada en l'anterior enquesta d'aquest organisme, segons el qual el partit retenia tan sols el 18,6% dels vots. L'abstenció per facilitar la investidura de Mariano Rajoy, per tant, sembla que ja va quedant enrere en la memòria del votant del PSOE.

De fet, aquest inici de remuntada permet als socialistes superar lleument Units Podem i les seves confluències en intenció de vot, ja que la formació encapçalada per Pablo Iglesias i els seus aliats territorials sumarien tan sols el 19,7% dels vots. A les eleccions del juny, en canvi, van arribar al 21,2%, un percentatge que, en l'anterior baròmetre del CIS, s'enfilava fins al 21,7%.

En canvi, en el camp de la dreta, el PP cedeix cert terreny a C's, el seu principal aliat. La formació de Rajoy cauria del 33% al 31,5% respecte els anteriors comicis, mentre que el partit d'Albert Rivera pujaria del 13,1% al 14,9%.

Pel que fa als partits catalans, els resultats no diferirien massa respecte el juny. En Comú Podem seria primera força amb el 3,7% dels vots (3,6% a les eleccions), mentre que ERC n'aconseguiria el 2,9% (2,6% el juny) i el PDECat el 2% (igual que als comicis com a CDC).

El treball de camp d'aquesta enquesta es va realitzar a principis d'abril, moment en què Susana Díaz ja s'havia postulat com a candidata a la primàries del PSOE i, per tant, ja es coneixien qui serien els tres aspirants a liderar el socialisme espanyol. Així mateix, el president de Múrcia ja havia dimitit per evitar una moció de censura i ja feia algunes setmanes que Pablo Iglesias s'havia imposat a Íñigo Errejón com a líder de Podem. En canvi, encara no havia engegat l'operació que duria a la presó l'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, i que faria dimitir Esperanza Aguirre, així com Units Podem no havia anunciat encara la moció de censura contra Mariano Rajoy, qui acabava d'anunciar el seu pla d'inversions en infraestructures a Catalunya.
 
ELECCIONS CONGRÉS DELS DIPUTATS: CIS ABRIL 2017