«No vaig fer política per guanyar diners»: deu frases cèlebres de Pujol i la «mare superiora» Ferrusola

El matrimoni, al llarg de la seva trajectòria, ha deixat sentències per al record que els deixen en evidència davant les revelacions del jutge

Jordi Pujol i Marta Ferrusola
Jordi Pujol i Marta Ferrusola | Adrià Costa
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 21:28h

Jordi Pujol i Marta Ferrusola. Foto: Adrià Costa


El manuscrit revelat ahir en què -presumptament- Marta Ferrusola ordena el traspàs de "dos missals" -milions- en tant que "mare superiora de la congregació" és l'última baula d'una cadena de frases cèlebres que la família Pujol ha protagonitzat al llarg de les últimes dècades. El matrimoni format per Ferrusola i l'expresident Jordi Pujol passa pel seu pitjor moment, tenint en compte que el jutge José de la Mata els situa al centre d'una trama de "gestió fraudulenta" amb 70 milions de "benefici il·lícit". Aquestes són deu sentències clau dels caps d'una família que acumula problemes amb la justícia.

1. "No vaig decidir fer política per guanyar diners. Ja en tenia". Així es va expressar Pujol en la compareixença parlamentària del 26 de setembre del 2014, dos mesos després d'haver confessat que havia tingut diners a l'estranger sense regularitzar. Es referia a la situació econòmica de la seva família i del seu passat -amb clarobscurs- com a empresari i banquer. També va tenir molt interès en dir que no havia estat un polític "corrupte" perquè mai s'havia beneficiat personalment de cap adjudicació pública.

2. "Amb aquest diuen, diuen, diuen, jo no contestaré res, perquè això no és seriós. Quan un debat se situa en aquests termes, perd consistència. Les coses s'han de demostrar. Em sembla inútil discutir sobre la base d'insinuacions". En la compareixença parlamentària del 23 de febrer del 2015, tot i no voler respondre preguntes, va acabar enfrontant-se als diputats que l'interpel·laven. Visiblement incòmode, va encunyar un diuen, diuen, diuen que es va convertir en un clàssic instantani, possiblement l'ara no toca del segle XXI en termes pujolístics.


3. "Si entrem a parlar del finançament dels partits, prendrem molt de mal". Sentència premonitòria de Pujol -especialment en el cas de CDC- pronunciada l'any 2009 al programa Àgora, que dirigia Xavier Bosch a TV3. Vinculada a una pregunta sobre el cas Palau, es tracta d'una frase que entronca directament amb el que va dir l'expresident l'any 2014 al Parlament: "Si vas segant la branca d'un arbre, al final cau tota la branca i tots els nius que hi ha. Després cauran tots! I haurà estat responsabilitat de tots els que han practicat aquest tipus de política!".

4. "Què cony és això de la UDEF?". Una pregunta -retòrica?- que es va fer Jordi Pujol durant una entrevista a Antena 3 quan la justícia ja començava a estrènyer el cèrcol sobre les activitats econòmiques de la família. La UDEF és, precisament, l'autora de l'informe en què apareix el document de la "mare superiora" Ferrusola instava al traspàs de dos "missals". Pujol, en la mateixa entrevista, insistia que no se sabia si els documents elaborats per aquesta unitat s'havien fet de forma "clandestina".
 

40è aniversari del retorn del president Tarradellas Foto: Eva Domínguez


5. "Dels fets descrits i de totes les seves conseqüències en sóc l'únic responsable, i vull manifestar-ho de forma pública". Extracte de la carta de confessió del 25 de juliol del 2014, quan va revelar la fortuna oculta a l'estranger que "lamentablement" no havia tingut mai temps de regularitzar. S'erigia com a "únic responsable", però tota la família ha acabat esquitxada per la qüestió. El comunicat, del qual va avisar Artur Mas unes hores abans, en destaca també la demanda de "perdó". La confessió tenia, com s'ha anat revelant amb el pas del temps, un punt expiatori.


6. "Sovint es pensa que es guarden els diners per cobdícia, però a vegades es fa per por". Pujol s'expressava en aquests termes al Parlament per justificar el fet d'haver mantingut la presumpta deixa del seu pare -"un paper en un calaix", com va definir gràficament Ferrusola- a l'estranger sense declarar. La dona de l'expresident va insistir que l'herència era una manera de protegir el futur de la família davant les activitats polítiques de Pujol durant la dictadura.

7. "Si no en tenim ni cinc!". Ferrusola, sempre vehement, es va dirigir d'aquesta manera als diputats per negar que tinguessin diners a Andorra. La policia sospita que aquesta frase no s'aguanta, tenint en compte que el "benefici il·lícit" de les activitats dels Pujol s'acosta als 70 milions d'euros.

8. "Estic molt orgullosa dels meus fills. Van amb una mà al davant i una altra al darrere". La compareixença parlamentària de la dona de l'expresident va servir perquè defensés tota la descendència del matrimoni, imputada per diverses raons -no només el cas de la deixa-. Les xifres que han anat apareixent en diversos mitjans sobre el patrimoni de la família casa poc amb l'afirmació de Ferrusola a la cambra catalana.
 

Ferrusola, a la compareixença. Foto: Adrià Costa


9. "Sí, fins aquí dalt, amb quatre fusells, sis escopetes i un tanc. Si no he anat ni deu vegades, a Andorra! Alguna vegada a esquiar i tres vegades amb la Fundació Enriqueta Villavecchia, amb nanos amb càncer. Res més. Mai". Així va respondre Ferrusola quan se li va preguntar per presumptes visites al país pirinenc acompanyada d'escortes. Segons la policia, no li calia anar-hi: n'hi havia prou amb notes manuscrites. 


10. "Tot i que vam guanyar les eleccions, ens van robar el Govern. És com si entren a casa teva i et trobes els armaris regirats perquè t'han robat". La dona de l'expresident sempre ha tingut un caràcter fort, com demostra aquesta sentència relacionada amb el tripartit. Ara és la policia qui regira els armaris de les propietats dels Pujol per trobar proves sobre la "gestió fraudulenta" i els "beneficis il·lícits" del seu patrimoni.
Arxivat a