Junqueras desvincula referèndum i urnes: «S'usaran en totes les convocatòries electorals»

El vicepresident català defensa que "és bo que el Govern estigui preparat" per a qualsevol tipus de convocatòria, tot i que dijous va vincular la licitació amb el referèndum

Oriol Junqueras, reunit a Nova York amb empresaris catalans de les smart cities.
Oriol Junqueras, reunit a Nova York amb empresaris catalans de les smart cities. | Vicepresidència
05 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:55h
L'amenaça del govern espanyol de fer actuar la fiscalia en cas que l'executiu català avanci amb la compra anunciada de 8.000 urnes no ha sorprès el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, que es troba de viatge a Nova York. Preguntat per aquesta qüestió, ha valorat que "el Govern ha de preparar-se per totes les contingències" i, a diferència del que va afirmar dijous -quan va destacar aquesta licitació com "un senyal inequívoc" del compromís amb el referèndum-, ha rebaixat el vincle directe entre aquesta iniciativa i la convocatòria prevista pel setembre.

Així, Junqueras ha apuntat que hi haurà "molts reptes electorals i convocatòries" i la "democràcia s'aplica amb el dret a vot". Així, sense citar aquest cop el referèndum en cap moment, ha subratllat que "és bo que el Govern estigui preparat davant totes les possibles convocatòries electorals". De fet, algunes comunitats tenen urnes en propietat també per a les eleccions de caràcter autonòmic i local i, per tant, no les han de demanar cedides a l'Estat quan es convoquen uns comicis.

Per tot això, com fa sovint, ha tret rellevància a les actuacions que pugui prendre el govern espanyol -ha recordat, per exemple, que també va impugnar la llei contra la pobresa energètica i tot allò que permet "ajudar als ciutadans"- i simplement ha apuntat que l'executiu català ha d'"assumir les pròpies responsabilitats".

El vicepresident català ha fet aquestes declaracions en el seu últim dia del viatge als Estats Units, just després de reunir-se amb una delegació de deu empreses catalanes d'smart cities que han viatjat a Nova York per buscar licitacions públiques, socis i nous clients. El viatge ha estat organitzat per l'agència pública Acció coincidint amb la primera edició de la fira Smart Cities New York, que acaba aquest divendres, on han pogut compartir experiències amb empreses del seu àmbit.