La Cambra de Representants revoca l'Obamacare i dona un triomf a Trump

Per 217 vots a 213, en una votació dramàtica, els congressistes aproven una nova llei sanitària que vol posar fi a la reforma d'Obama | És un èxit del president republicà, però ara el projecte ha de passar al Senat, on l'espera un resultat incert

04 de maig del 2017
Actualitzat el 05 de maig a les 7:05h

Trump i Ryan han obtingut una primera victòria contra l'Obamacare. Foto: Europa Press


Donald Trump ha pogut finalment cantar victòria al Congrés. La Cambra de Representants ha aprovat, en una votació dramàtica, per 217 vots a 213, la nova llei dels republicans que vol enterrar l'Obamacare, el pla de reforma sanitària de Barack Obama. Fa només sis setmanes, l'Administració Trump va patir una derrota sorollosa, al veure's obligada a retirar la proposta abans de perdre la votació a la Cambra.

Allò no podia quedar així. Aquests dies, les negociacions entre la Casa Blanca, el president de la Cambra, Paul Ryan, aliat de Trump en aquest tema, i els legisladors republicans han estat esgotadores. El projecte feia aigües per tot arreu. No va tirar endavant el mes de març per l'oposició del Freedom Caucus, el grup més antisocial del Partit Republicà, una minoria d'extremistes enemics aferrissats de tot el que suposi intervencionisme de l'estat en la vida dels ciutadans. Però a l'oposició s'hi havien afegit un sector de republicans centristes temorosos de perdre el seu escó si votaven per desmantellar l'Obamacare.

Aquests dies, Trump ha après més del funcionament del sistema polític i del Congrés que en tota la seva vida. El seu govern ha començat amb mal peu quant a relacions amb el Capitoli. Però ara Trump ha fet dues coses. Ha seguit una mena de "mètode Reagan": davant de votacions decisives, el president trucava personalment a tots els congressistes dubtosos i si calia els convidava a la Casa Blanca, utilitzant totes les seves capacitats seductors. És un mètode que practiquen els presidents i dona resultat a Washington. D'altra banda, Trump ha introduït més esmenes a la llei, assegurant 8.000 milions de dòlars destinats a una de les partides més sensibles: la cobertura de les persones que pateixen malalties prèvies abans de tancar un acord amb les asseguradores.

El més difícil ve ara

La votació a la Cambra de Representants ha estat un triomf important per Trump i els líders republicans. Però la guerra encara no està guanyada. la defensa de l'Obamacare s'ha convertit en un tema que aglutina el Partit Demòcrata i genera fractura entre els republicans. La nova llei ha de passar al Senat i ser aprovada per entrar en vigor. A la Cambra, la majoria republicana és àmplia. Al Senat, hi ha 52 senadors republicans i 48 demòcrates. La pugna que s'obre ara serà aferrissada.