El debat entre Macron i Le Pen en deu intercanvis: «Vostè diu moltes rucades»

El candidat centrista i la líder del Front Nacional protagonitzen un enfrontament visceral quan falten només quatre dies per a la segona volta

Marine Le Pen i Emmanuel Macron abans del debat d'ahit
Marine Le Pen i Emmanuel Macron abans del debat d'ahit | Europa Press
04 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:22h
Emmanuel Macron i Marine Le Pen, els dos candidats francesos a l'Elisi, tenen diumenge una cita a les urnes. Però abans, s'han trobat en un debat televisat en el qual s'han esbatussat de valent. El candidat independent i la líder del Front Nacional estan a les antípodes, però a més no es cauen bé. Ahir a la nit es va notar.


Els debats electorals són una tradició a França i alguns d'ells s'han convertit en mítics. Però hi va haver una excepció. La segona volta de les presidencials del 2002, que van enfrontar Jacques Chirac i Jean-Marie Le Pen, no va tenir debat. L'aleshores president Chirac es va negar a participar en un debat amb el dirigent ultradretà. Aquest cop ha estat diferent i ningú hagués entès que Macron hagués rebutjat mesurar forces dialèctiques amb la seva contrincant.

Ha estat un debat cru, ple de cops descarnats entre tots dos aspirants. En un moment donat, Macron ha etzibat a la seva rival que "vostè diu moltes rucades". S'han contraposat dos projectes antagònics, però també dos estils molt allunyats. Demagoga i reduccionista Le Pen, contraposant sempre en bloc l'altre candidat -les elits, el sistema- enfront ella, suposada portaveu del poble francès. Macron més matisat, volent mostrar coneixement en tots els temes i jugant la carta d'un candidat disposat a evitar el simplisme. Aquests són alguns dels intercanvis dialèctics que es van viure (recupereu el vídeo complet del debat aquí).

- Marine Le Pen: "El senyor Macron és el candidat de la mundialització salvatge, de la guerra de tots contra tots. Tot això pilotat pel senyor Hollande. Enfront d'això, jo sóc la candidata del poble, la candidata de França tal i com l'estimem. Jo sóc la candidata de la França que protegeix. La fredor del banquer que vostè mai ha deixat de ser surt a la superfície.
- Emmanuel Macron: "Vostè és l'hereva del partit de l'extrema dreta que des de fa quaranta anys s'aprofita de la irritació de la gent".

- Emmanuel Macron: "La mare de totes les batalles és l'escola primària. Un 20% dels alumnes acaben primària sense saber llegir, escriure ni comptar. Vull reforçar l'aprenentatge. És el primer pas en la reconstrucció del país".
- Marine Le Pen: L'escola ha estat sacsejada pels socialistes. Cal recuperar l'autoritat del mestre. Cal una escola que transmeti disciplina".

- Marine Le Pen: "Ningú ha entès les vostres explicacions sobre el vostre patrimoni. Espero que no tingueu un compte opac a les Bahames".
- Emmanuel Macron: "El partit dels escàndols és el vostre. El que no va davant del jutge és el vostre. És el que està sota investigació judicial" (per suposades irregularitats financeres).

- Marine Le Pen: "Jo vull salvar el sistema de seguretat social, que es troba en perill. I baixaré el preu dels medicaments"
- Emmanuel Macron: "Marine Le Pen vol gravar les importacions. Però el 80% dels medicaments són fabricats a l'estranger. Això vol dir que farà els medicaments més cars".  

- Marine Le Pen: "Contra el terrorisme tancarem les fronteres d'immediat".
- Emmanuel Macron: "Posarà agents de duanes a les fronteres? Tancar les fronteres no serveix per res. Hi ha països fora de l'espai Schengen que també han sofert atemptats".  

- Marine Le Pen: "La Unió Europea ha de deixar lloc a una aliança de nacions sobiranes. Els pobles conservaran la llibertat de decidir per ells mateixos, controlaran les seves fronteres i la seva moneda. Això ens protegirà contra la competència deslleial i el dumping social i monetari".
- Emmanuel Macron: "Som els candidats més coherents sobre Europa. Jo la vull refundar. Ella no. (...) Sortir de l'euro és perillós. La meva proposta és fer un euro fort i una política europea forta".

- Marine Le Pen: "França serà dirigida per una dona. Si no sóc jo, serà Merkel".
- Emmanuel Macron: "Jo no em sotmetré al dictat del senyor Putin".

- Emmanuel Macron: "Proposaré al senyor Trump de continuar treballant plegats en el tema del clima".
- Marine Le Pen: "Les lliçons de moral que el senyor Macron vol donar a tota la Terra són una especialitat dels socialistes. Nosaltres volem ser equidistants de Rússia i els Estats Units".

- Emmanuel Macron: "La vostra elecció seria una sortida de la història".
- Marine Le Pen: "Vostè és certament arrogant. Vau celebrar la victòria a la Rotonda abans d'acabar la segona volta".

- Marine Le Pen: "Jo crec que França és una nació, amb una cultura, amb un poble, amb una esperança. La França que vos defenseu no és França, és la borsa".
- Emmanuel Macron: "Jo vull una França reconciliada i transformada. Amb una política que sigui capaç de derrotar l'atur, el terrorisme i l'analfabetisme".