El PDECat i ERC pacten més coordinació per evitar noves discrepàncies camí del referèndum

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras incrementaran el ritme de reunions a mesura que es prenguin decisions com la compra de les urnes de la consulta | El sobiranisme solemnitzarà en un acte el final de l'opció acordada a finals d'aquest mes | Les cúpules dels partits miren de passar pàgina després de la polèmica per la gravació de David Bonvehí i la crisi local que se'n va derivar

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, al Parlament
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, al Parlament | Adrià Costa
Oriol March / Roger Tugas
05 de maig del 2017
Actualitzat el 06 de maig a les 21:18h
El document de compromís amb el referèndum que van signar tots els consellers el divendres 21 d'abril no responia exclusivament a un reforç del full de ruta. Era, també, un missatge d'unitat després de turbulències internes entre el PDECat i ERC que van aflorar especialment després de la filtració de la conversa que mantenia David Bonvehí, coordinador organitzatiu dels nacionalistes, en un dinar amb quadres del partit al Bages. La redacció del document la van liderar el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, i anava més enllà del text signat pel Govern en ple: era la plasmació gràfica d'un pacte entre els dos partits per evitar noves discrepàncies en un moment en què el camí cap al referèndum entra en una fase definitiva. El primer fruit de tot plegat: l'inici dels tràmits per comprar 8.000 urnes destinades a acollir les paperetes de la consulta vinculant.

La segona plasmació pràctica d'aquesta nova etapa és que hi haurà més reunions de coordinació entre Puigdemont i Junqueras. "Si això surt bé és perquè entre ells dos hi ha ganes de fer les coses bé", assenyalen des de Palau, on destaquen que després de la signatura del document "tothom va a l'una". El president i el vicepresident mantenen cites periòdiques amb dirigents del PDECat, d'ERC i la CUP, juntament amb els màxims responsables de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) en el que es coneix com l'estat major del procés. En ocasions també hi assisteix la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
 

Reunió del Govern del passat 25 d'abril del 2017. Foto: ACN


En aquest organisme de coordinació, segons s'ha pactat, el centre de gravetat serà l'execució del referèndum i no la independència. De portes enfora, tots els implicats asseguren estar pendents de la finalització de les tasques del Pacte Nacional pel Referèndum, centrat en la via acordada, però els propers passos ja aniran encaminats al camí exclusivament català. Segons les fonts consultades, el sobiranisme solemnitzarà en un acte el final de l'opció acordada a finals de maig. Puigdemont té intenció d'anar a Madrid -possiblement acompanyat d'altres membres del Govern- a brandar davant Mariano Rajoy les signatures recollides pel Pacte i, un cop rebut l'enèsim cop de porta, engegar la maquinària per fer el referèndum sota el paraigua de la Generalitat.

Implicació dels partits

Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, aquesta voluntat de no repetir episodis ha involucrat dirigents "al més alt nivell" del PDECat i d'ERC, entre els quals l'expresident Artur Mas. Un dels punts clau de l'acord al qual es va arribar es basa en "no airejar" les discrepàncies que hi pugui haver, segons les mateixes fonts. "Es tracta de consolidar un clima diferent al de les últimes setmanes", assegura un dirigent coneixedor dels contactes. L'ambient va quedar molt enrarit després de l'afer Bonvehí, que va estar a punt d'acabar a la Fiscalia si no hagués estat perquè el número tres del PDECat va fer marxa enrere després de consultar-ho amb la família i el partit.
 

David Bonvehí i Marta Pascal, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


Segons fonts nacionalistes, ERC va demanar en privat que aquella gravació no anés a parar en mans del ministeri fiscal. La situació es va tancar amb converses a nivell de grup parlamentari i de cúpules de partits. El PDECat va exigir disculpes des del primer moment, i es va fer costat a la decisió de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, d'expulsar Mireia Estefanell -primera tinent d'alcalde i dirigent republicana- de l'executiu local. La veu d'Estefanell és una de les que, presumptament, es pot reconèixer en la gravació que va fer pública Eldiario.es. Veus de la sala de màquines nacionalista implicaven, en privat, l'entorn de Junqueras en la filtració. 

Unitat interna

Un dels aspectes que també està en joc en les properes setmanes és la unitat interna dins del PDECat. La signatura del document de compromís amb el referèndum va ajudar a esvair dubtes sobre el paper de determinats consellers -Santi Vila (Cultura), Jordi Jané (Interior), Meritxell Borràs (Governació)- envers la consulta vinculant, però segueix existint debat sobre la qüestió. De fet, sectors del partit -amb presència orgànica rellevant- mostraven en privat queixes pel format de l'acte de signatura del text a Palau, i acusaven Puigdemont d'anar "per lliure".

El president de la Generalitat és poc amic de les dinàmiques clàssiques de partit, i sectors de la direcció tenen la sensació que sovint estan "poc informats" dels propers passos que farà el Govern en relació al procés. De moment, però, Puigdemont no es mou ni un mil·límetre de la seva aposta pel referèndum -és el "pla A" i el "pla B", segons va explicar dimarts la consellera de la Presidència, Neus Munté- i no vol entrar en altres escenaris derivats de la no-consecució de la consulta vinculant.
Arxivat a