Entitats sobiranistes insten l'ONU a fer de mediador entre l'Estat i la Generalitat pel referèndum

Recorden que el dret internacional està per sobre de la Constitució i que el govern espanyol està incomplint tractats

03 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:24h

Representants de les entitats sobiranistes que han demanat la intervenció de l'ONU. Foto: Sara González


Les veus que es mobilitzen per reclamar al govern espanyol que no obstaculitzi la celebració d'un referèndum a Catalunya van 'in crescendo'. Aquest dimecres un grup d'entitats sobiranistes han presentat el document que han lliurat al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, per a què mogui fitxa i insti l'estat espanyol a permetre que els catalans decideixin el seu futur en un referèndum vinculant sobre la independència.

El document va ser lliurat el 21 d'abril per l'advocat i president del Grup d'Estudis Polítics, Pau Miserachs Sala, al Palau de les Nacions a Ginebra. En el text demanen a l'ONU la seva intervenció per fer complir al govern espanyol els tractats, resolucions i pactes internacionals que reconeixen el dret a l'autodeterminació i que, paradoxalment, sí han rebut el suport de l'estat espanyol. Miserachs ha argumentat que el govern de Mariano Rajoy no pot "invocar la Constitució" obviant el dret internacional.

"Hi ha un dret supraconstitucional, que és el dret de les Nacions Unides, i això obliga l'Estat espanyol a entendre la realitat catalana de manera diferent a com l'està plantejant ja que està sent incoherent amb el plantejament de l'ONU", ha assegurat. Paral·lelament, l'advocat ha subratllat que l'ONU té "l'obligació d'ajudar a celebrar un referèndum sense pegues" recomanant a l'estat espanyol que no posi impediments.

Un cop lliurada la comunicació, les entitats esperen que l'ONU l'admeti a tràmit, un procediment que s'efectuaria abans de setembre i que ja considerarien tot un un cop a l'estat espanyol. Abans, però, l'ONU comunicarà a l'ambaixada espanyola a Ginebra la recepció del document per si en vol fer al·legacions.

La iniciativa està subscrita per les organitzacions Sobirania i Justícia i la Comissió de la Dignitat. A títol personal la subscriuen Josep Montmany, membre de Demòcrates de Catalunya; Artemi Rosich, promotor de Patriotes de Catalunya; José Enrique Folch, membre de Solidaritat Catalana per la Independència; Alfredo Bienzobas, de Sindicalistes per la Independència-CCOO; Bernat Tresserras, membre de la Plataforma d’Esquerres per la Independència; i Carles Castellanos, president de Drassanes per la República Catalana, entre d'altres.