Joan-Lluís Lluís, premi Crítica Serra d'Or a millor novel·la per «El navegant»

Mireia Vidal-Conte, Jordi Lara i Gabriel Janer Manila han estat els guardonats en poesia, narracions i memòries | L'Espai Endesa de Barcelona, seu de l’acte de lliurament presidit pel P. Abat Josep M. Soler

Joan-Lluís Lluís, durant el lliurament dels Premis Crítica Serra d'Or 2017
Joan-Lluís Lluís, durant el lliurament dels Premis Crítica Serra d'Or 2017 | Esteve Plantada
03 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:29h
El navegant (Proa), de Joan-Lluís Lluís, ha estat l'obra guardonada amb el Premi Crítica Serra d’Or de Novel·la 2017. El llibre és una novel·la d'aventures de gust literari exquisit, amb una trama que ens permet viatjar del París de la guerra francoprussiana fins a les colònies franceses d'ultramar, passant per la revolució frustrada de la Comuna. El seu protagonista, Assiscle Xatot, és nascut a Perpinyà, té el do d'aprendre llengües i esdevé un superheroi totalment incomprès en una època on les llengües comencen a desaparèixer.

Pel que fa a les altres categories de l’apartat de Literatura i Assaig, el Premi Crítica Serra d’Or de Poesia ha recaigut en el poemari Ouse (LaBreu Edicions), de Mireia Vidal-Conte, que agafa el nom del riu on es va ofegar Virgina Wolf per bastir el seu propi univers poètic; Jordi Lara obté el premi en la categoria de Narració per Mística Conilla; Gabriel Janer Manila el Premi Crítica Serra d’Or de Memòries per Ha nevat sobre Yesterday; i Xavier Montoliu, el Premi Crítica Serra d’Or de Traducció per Per què ens estimem les dones de Mircea Cartarescu. Són els premiats en l’apartat de Literatura i Assaig.
 
Pel que fa a l’apartat de Recerca, Francesc Montero ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca (Humanitats) per Manuel Brunet. El periodisme d’idees a l’ull de l’huracà; Josep Pla i Carrera ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca (Altres Ciències) per Història de la Matemàtica: Egipte i Mesopotàmia i Història de la Matemàtica: Grècia I; mentre que Tilbert Dídac Stegmann ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or de Catalanística per El plaer de llegir literatura catalana.

En la categoria de Teatre, el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre al text de teatre català, donat a conèixer per l’estrena o l’edició, és per a l’obra hISTÒRIA, de Jan Vilanova Claudín; el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre a l’espectacle teatral és per a Claudia de La Conquesta del Pol Sud, dirigida per Carles Fernández Giua; i el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre a l’aportació més interessant és per a Barcelona Playwrights per la idea i la direcció de De Damasc a Idomeni.
 

Jordi Lara, guardonat en la categoria de narracions Foto: Adrià Costa


Finalment, en l’apartat de Literatura Infantil i Juvenil, el Premi Crítica Serra d’Or Infantil és per a l’obra Els fantasmes no truquen a la porta, amb text d’Eulàlia Canal i il·lustració de Rocío Bonilla; el Premi Crítica Serra d’Or Juvenil (Creació) és per a La mèdium, de Silvestre Vilaplana; mentre que el Premi Crítica Serra d’Or Juvenil (Coneixements) és per a La Mia es fa gran, amb text de Mònica Peitx i il·lustració de Cristina Losantos.
 
Uns premis de prestigi i sense dotació econòmica

L’Espai Endesa ha acollit la 51a edició dels Premis Crítica Serra d’Or, presidits pel P. Abat Josep M. Soler. Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2016, i sense que s’hagin presentat a concurs. Els Premis Crítica Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat i de la revista Serra d’Or, Josep Massot i Muntaner.
 
El jurat dels Premis Crítica Serra d’Or 2017, en l’apartat de Literatura i Assaig, ha estat format per Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal, Vinyet Panyella i Josep M. Ripoll. En l’apartat de Recerca l’han compost: Jaume Aulet, Manuel Jorba, Santiago Riera i Tuèbols, Joandomènec Ros i Francesc Vilanova. Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Juan Carlos Olivares, Anna Pérez Pagès i Marta Monedero han constituït el jurat de Teatre. Mentre que el de Literatura infantil i juvenil, també per encàrrec de Serra d’Or, l’han format Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.

El P. Josep Massot ha afirmat que Serra d’Or “ha fet i fa grans esforços no solament per posar els seus lectors al corrent de la producció de l’editorial, sinó també per estar al dia en tot allò que pugui ser d’interès per a la nostra llengua i la nostra personalitat”, tal com reblen els premis de la Crítica, un dels referents de la literatura i la creació catalana de l'actualitat.