La presó Model de Barcelona tancarà definitivament el 8 de juny

El conseller de Justícia, Carles Mundó, detalla al Parlament de Catalunya que dels 931 interns que hi havia només en queden 398 | Assegura que el trasllat de presos "s'intensificarà" i serà "constant" el proper mes

Vista de la presó Model
Vista de la presó Model | Adrià Costa
Redacció
03 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:56h
La presó Model de Barcelona tancarà definitivament les seves portes el proper 8 de juny, segons ha anunciat aquest dimecres al Parlament el conseller de Justícia, Carles Mundó. L'endemà, 9 de juny, es compliran 113 anys de la seva obertura. Actualment només queden 398 dels 931 interns que hi havia el 6 de març, quan van entrar els últims presos abans que comencés el tancament. El 75% dels reclusos que queden són preventius (302) i la resta són penats (96).

Mundó ha explicat que "el procés de tancament avança segons el pla previst" pel departament de Justícia i ha assegurat que el proper més el trasllat de reclusos "s'intensificarà" i serà "constant". La Direcció General de Serveis Penitenciaris ja ha tancat el geriàtric, la unitat psiquiàtrica i les galeries 5 i 6. Aquesta setmana també tancarà el Centre Obert 1, que és un centre autònom, però ubicat al mateix edifici de la Model.

Aquest dimecres mateix, a partir de les 9 del matí, diversos vehicles de l'Àrea Penitenciària dels Mossos d'Esquadra han traslladat 24 interns des de la Model fins a Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires). Mundó ha explicat que aquest ha estat el primer moviment de presos de la fase final de trasllats.
 
Els preventius es traslladaran cap a Brians 1, que ha pres el relleu a la Model i s’ha convertit en el nou centre de referència per a les persones pendents de judici de la demarcació de Barcelona. En canvi, els interns que compleixen condemna a la presó de l’Esquerra de l’Eixample es reubicaran a la resta de centres de la demarcació de Barcelona -Brians 2 (Baix Llobregat), Quatre Camins (Vallès Oriental) i Lledoners (Bages)-, segons la proximitat al lloc de residència.

Reordenació dels equipaments penitenciaris

El tancament de la Model, construïda el 1904, s'emmarca en un pla de reordenació dels equipaments penitenciaris de Catalunya que també preveu la clausura de la presó de Trinitat Vella, del 1960, i el centre penitenciari de dones Wad-Ras, del 1915, a més de la construcció d'un nou centre obert i d'un altre centre per a dones i preventius a la Zona Franca de Barcelona.

D'aquesta manera, Justícia preveu substituir les tres instal·lacions penitenciàries més antigues de Catalunya per dos nous equipaments. A banda, la Generalitat també aplica un pla de xoc de 26 milions d'euros per posar al dia la resta de centres penitenciaris.
 

Vehicles dels Mossos d'Esquadra traslladant presos de la Model, aquest dimecres Foto: Departament de Justícia

Arxivat a