El govern espanyol també pregunta si és important complir la llei

Una enquesta de l'executiu de Mariano Rajoy -feta per l'Injuve, que depèn del ministeri de Sanitat- també adreçada als joves planteja si per ser un bon ciutadà és rellevant o no enfrontar-se violentament a la policia o robar en uns grans magatzems

02 de maig del 2017
Actualitzat a les 23:20h
Que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) incorpori en les seves enquestes la pregunta de si els joves consideren important complir la llei ha desfermat una forta polseguera. El president del PP català, Xavier García Albiol, ha sortit avui mateix dient que li semblava una "aberració". En ple procés sobiranista, l'enquesta ha estat vista des de les forces unionistes com una mostra més de la ruptura separatista que es prepara. Aquest dimarts mateix, la consellera Neus Munté ha hagut de sortir a donar explicacions per apaivagar la polèmica.

"Fins a quin punt és important obeir sempre les lleis i les normes?", planteja la pregunta del CEO. Per afegir més tensió a l'enquesta, una altra pregunta que s'inclourà pregunta als joves si, en cas de necessitat, estarien disposats a allistar-se a les forces armades. Una manera subtil -o no tant- d'anar preparant un nou Sis d'Octubre?

Però vet aquí que les preguntes que han provocat tant d'enrenou són molt similars a les que proposen els estudis de l'Observatori de la Joventut a Espanya, que depèn del ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que dirigeix la dirigent del PP català Dolors Montserrat. En un qüestionari sobre valors i ciutadania, es planteja si per ser un bon ciutadà, creuen que s'ha d'obeir sempre les lleis i les normes, i se'ls demana que valorin la importància que té per ells d'entre l'1 (gens important) i el 7 (molt important). També se'ls proposa que valorin la importància de servir a l'exèrcit en cas de necessitat.

De fet, l'enquesta va més enllà i pregunta fins i tot si per ser bon ciutadà és important "trencar senyals de tràfic, faroles, cabines telefòniques, etc.", "enfrontar-se violentament a agents de policia", "robar articles en uns grans magatzems" o "fer sorolls les nits dels caps de setmana impedint el descans dels veïns". Menys mal que això no ho ha preguntat el CEO...

També es pregunta als enquestats que valorin les principals institucions del país (la monarquia, l'Església catòlica, l'exèrcit...) d'entre 0 (cap confiança) i 10 (total confiança) i com funciona la democràcia a Espanya.