El xoc entre May i Juncker entorpeix la campanya dels conservadors britànics

La filtració dels detalls del "sopar indigest" de la primera ministra i el president de la Comissió Europea es converteix en tema de campanya al Regne Unit

02 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:12h

Theresa May i Jean-Claude Juncker la setmana passada a Londres. Foto: Europa Press


Que la Unió Europea també "votava" en les eleccions generals del Regne Unit era un fet obvi. Per si hi havia algun dubte, el fracàs de la trobada entre la primera ministra Theresa May i el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker ho ha evidenciat.

L'entrevista amb sopar del dimecres passat no va anar bé. Segons el Frankfurter Allgemeine, un dels rotatius més acreditats de la premsa alemanya, Juncker hauria dit a May en un moment de l'encontre que "me'n vaig deu vegades més escèptic del que he vingut". La distància entre els punts de vista de May i Juncker quan s'està a punt d'iniciar les negociacions del Brexit ha deixat en posició compromesa la líder tory i ha donat combustible a l'oposició britànica.

El que ja ha estat qualificat com un "sopar indigest" està donant molt de joc en la campanya electoral del Regne Unit. Segons els mitjans, Juncker hauria trucat Angela Merkel per donar-li detalls de la trobada i hauria assegurat que May "està en una altra galàxia". Juncker no va veure un terreny fàcil d'acord en els temes més delicats en disputa, com els drets dels ciutadans comunitaris al Regne Unit o el cost de la sortida del Regne Unit de la UE, aspectes en els quals May va adoptar una posició de tancament absolut.

La topada entre May i Juncker ja ha fet que el líder laborista, Jeremy Corbyn, que es troba molt enrere en les enquestes, hagi aixecat la veu per denunciar el desgavell del govern conservador a l'hora de negociar la sortida del país de la Unió, intentant dibuixar un executiu desorientat en un procés de negociació que afectarà la vida dels britànics en les properes dècades.

La reaparició de Blair i Clegg

Mentre May ha intentat bandejar el tema atribuint la filtració periodística a "tafaneries de Brussel·les", els sectors més europeistes de l'oposició s'abraonen sobre ella. L'exprimer ministre laborista Tony Blair ha fet una reaparició pública dient que la situació que viu el país l'obliga a "embrutar-se les mans" i fer campanya, advertint contra el model de negociacions que vol impulsar May. Nick Clegg, ex-vice primer ministre i dirigent liberal, ha sortit a acusar May de prepotent i de creure que està en condicions de "donar ordres a la UE".  

L'incident del sopar amb Juncker ha trencat el guió de campanya dels conservadors, que han preparat un camí triomfal fins al 8 de juny. May va convocar eleccions amb l'argument d'enfortir la posició britànica en les negociacions amb la UE. A mesura que avança la campanya, queda clar que la difícil situació del Partit Laborista i del seu líder, Jeremy Corbyn, que és qüestionat per un ampli sector de la formació, és el factor que dona a May i els conservadors un plus de tranquil·litat. Si no fos així, la posició dels tories seria molt més delicada.