La pressió espanyola al Marroc obliga Puigdemont a suspendre el seu viatge

Els governs de Catalunya i Flandes havien organitzat entre el 7 i el 9 de maig una missió comercial al regne alauita però cap autoritat volia rebre els seus presidents | La Generalitat havia demanat aquest cop suport a l'ambaixada, de la mateixa manera que els flamencs amb els belgues

28 d'abril del 2017
Actualitzat el 29 d'abril a la 13:27h

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu Foto: Adrià Costa


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia d'encapçalar, juntament amb el seu homòleg de Flandes, Geert Bourgeois, una missió comercial al Marroc entre el 7 i el 9 de maig. Un viatge ben habitual d'un president de la Generalitat atesos els llaços de tot tipus que uneixen Catalunya i el regne alauita. En un breu comunicat el Govern ha comunicat aquest divendres a la nit que ha decidit, conjuntament amb l'executiu flamenc, suspendre la missió "després que el Govern marroquí hagi informat formalment, dues setmanes abans del viatge, que cap dels responsables polítics marroquins -en tots els nivells- podria rebre els dos presidents en el període en que havien de ser al país". Darrera tot plegat, segons denuncien des del Govern, hi ha les "pressions" de la diplomàcia espanyola per impedir que cap autoritat rebés el mandatari català i provocar que el viatge fos un fracàs.

Segons expliquen a NacióDigital fonts del Govern, es dona la circumstància que, per procedir de la mateixa forma que ho feia el govern flamenc amb la diplomàcia belga, l'equip de Puigdemont havia preparat tot el viatge, de contingut molt econòmic, amb l'ambaixada espanyola, tal com marca també la llei espanyola d'acció exterior. "A partir d'ara els viatges els organitzarem en solitari perquè, del contrari, el prejudici per les empreses catalanes és evident" explicaven sobre la suspensió de la missió fonts de l'executiu.

Al viatge a Marraquèix, Casablanca i Rabat, els dos presidents els havien d'acompanyar una trentena d'empreses dels seus respectius països. El Govern ha explicat que les gestions que algunes d'elles havien iniciat al país magribí tindran igualment el suport d'Acció, la plataforma d'aterratge empresarial a l'exterior de la Generalitat.

Les altres missions

Puigdemont va ser fa unes setmanes als Estats Units, on va poder establir alguns contactes polítics, tot i que de baix nivell institucional. El mateix li passarà aquesta setmana al vicepresident Oriol Junqueras, que inicia un viatge de contingut econòmic a Miami i Nova York el dilluns. La darrera missió catalana al Marroc és de setembre de 2015, poc abans de les eleccions plebiscitàries. Dos-cents empresaris van acompanyar en aquella ocasió a Artur Mas. Tres anys abans, en un viatge de les mateixes dimensions, el cap de l'executiu es va entrevistar amb alguns ministres tot i que no amb el rei Mohamed VI. Poc abans, el cap del govern marroquí l'havia visitat al Palau de la Generalitat. Una bona relació que ara el govern del PP torpedina sense manies arran del procés independentista.