La CUP exigeix que facin un «pas al costat» aquells que no vulguin desobeir pel referèndum

Els anticapitalistes defensen que enfrontar-se a l'Estat espanyol és la resposta "lògica i necessària" en una situació d'absència de democràcia | La CUP deixa clar que no avalarà cap pla B ni unes eleccions que substitueixin el referèndum

28 d'abril del 2017
Actualitzat el 29 d'abril a les 18:55h

La diputada Anna Gabriel, durant l'acte d'aquest dissabte Foto: @cupnacional


La CUP torna a collar el Govern i els càrrecs institucionals. Aquest cop, per deixar clar que aquells que tinguin por i no estiguin disposats a desobeir facin "un pas al costat". A cinc mesos per esgotar el calendari per celebrar el referèndum, ni s'ha fixat data ni s'ha fet pública la pregunta del referèndum, amb la qual cosa tampoc han començat les respectives campanyes. El diagnòstic que fa la CUP és que hi ha qui pateix pel fet que una "inhabilitació" els estronqui la carrera política, una situació que provoca que la logística del referèndum estigui "encallada". De fet, fa tot just una setmana que el Govern va celebrar un acte unitari comprometent-se a executar el referèndum després que es fessin públiques algunes discrepàncies entre consellers a l'hora d'afrontar els preparatius,

Amb aquest escenari sobre la taula, la diputada de la CUP Anna Gabriel he fet una crida a prendre consciència col·lectiva que el referèndum sobre la independència no es farà amb cap acord amb el govern espanyol -tot un avís als "comuns"- i que per això caldrà col·lisionar amb ell. "La desobediència és la resposta lògica i necessària en una situació d'absència de democràcia", ha etzibat. I ha recordat, a més, que es tracta d'una acció per demostrar la "disconformitat legítima" amb l'statu quo i "impugnar" el marc legal de l'Estat espanyol.

Comprar les urnes i imprimir les paperetes

Buscant d'alguna manera sacsejar la consciència d'ERC i del PDECat, Gabriel ha recordat que el referèndum és un compromís que es va adquirir al Parlament el passat mes d'octubre i que, per tant, ara és una "obligació" fer-lo encara que això suposi desacatar la llei i les resolucions judicials. Davant les possibles temptacions de "rectificar" aquest full de ruta i tenint en compte el seu paper clau per apuntalar el Govern, la CUP ha deixat clar que no avalarà "un pla B alternatiu" ni un referèndum que no sigui sobre la independència. Tampoc unes eventuals eleccions que pretenguin "substituir" aquest referèndum. 

Segons els anticapitalistes, només assumint que el referèndum "sí o sí" es celebrarà si s'accepta un escenari de "desobediència o desobediència", es podran desencallar uns preparatius que no tenen "cap misteri". A més d'emplaçar un cop més el Govern de Puigdemont a fixar la data i la pregunta, Gabriel ha demanat que es comprin les urnes. s'imprimeixin les paperetes, es faci un mapa de col·legis electorals i comencin ja les campanyes tant a favor del sí com del no. "No pot ser que estiguem encallats en la logística", ha dit ras i curt.

El paper clau del municipalisme

Els anticapitalistes també han posat l'accent en el paper clau que tindran els ajuntaments a l'hora de celebrar el referèndum. Núria Gibert, portaveu del secretariat nacional de la CUP, ha recordat que hauran de ser els consistoris els encarregats de facilitar els col·legis electorals i vetllar per la seguretat. "Hauran de donar exemple", ha advertit tot insinuant que la necessitat que s'apartin aquells responsables polítics que tinguin por de desobeir es fa extensiva als reprentants dels ajuntaments. "Els advertiments penals, vindran", ha alertat.

Una campanya que havia d'arrencar fa dos mesos

La campanya a favor del sí a la independència que tenien prevista els anticapitalistes, però, es retarda. La CUP havia planejat posar-la en marxa al mes de febrer, però a hores d'ara el Govern no ha fixat encara ni la data ni la pregunta del referèndum, amb la qual cosa tot s'haurà de concentrar més en el calendari si es té en compte que, per ara, es considera inamovible la celebració de la consulta, com a molt tard, a finals de setembre. 
 
El procés sobiranista entra ja en plena contrarrellotge i transitarà per terrenys desconeguts que, segons els anticapitalistes, només podran superar-se si es perd la por a inhabilitacions i interlocutòries