Manuel Bustos reivindica que la seva gestió de la FMC va ser «notable»

L'exalcalde de Sabadell declara per una peça del cas Mercuri per un presumpte delicte de malversació de fons públics mentre presidia l'entitat | Defensa que va aconseguir que la FMC estalviés 3,5 milions d'euros i es mostra disposat a retornar les quantitats sota sospita

Manuel Bustos a la sortida del jutjat de Sabadell
Manuel Bustos a la sortida del jutjat de Sabadell | Albert Segura
28 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:25h
L'exalcalde de Sabadell i expresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, ha tornat a desfilar aquest divendres pels Jutjats de Sabadell. En aquesta ocasió, la jutge que instrueix el cas Mercuri, Beatriz Faura, l'ha citat per la peça 25 bis A, que investiga un presumpte delicte de malversació de fons públics per part de responsables de la FMC.

A les 9.15 hores ha arribat a les dependències judicials i, amb pas lleuger, ha sorprès a un reduït grup de periodistes que l'esperava. Quan faltaven poc menys de deu minuts per a les 12.00 hores ha abandonat els jutjats. Carregat amb un feix de fulls a les mans, s'ha apropat als periodistes per lliurar un text titulat: "Declaració de l'opinió de Manuel Bustos". Precisament a aquest document s'ha remès davant les insistents preguntes sobre la justificació de tiquets de despeses de la Federació i altres qüestions. "En el comunicat ho tindran tot", ha replicat amb un somriure.

Faura vol conèixer la concessió d’una subvenció de 25.000 euros a la Fundació ACSAR per contractar Ligia Castelo, així com l'abonament per part de la FMC a Santiago Fontbona de factures injustificades i inexistents en concepte d'assessorament extern amb la finalitat de compensar la pèrdua d'ingressos com a càrrec comarcal del PSC. En el seu escrit, Bustos ha recordat que entre "les dietes i pagaments que es manifesten com a incorrectes" podria haver-hi "unes sabatetes de nen (40 euros) que es van passar per error" i, segons el sumari, uns àpats que estaven dubtosament justificats. "Estic a disposició de la Federació per comprovar-les i, si es pertinent, abonar aquestes quantitats", diu.

A més, ha defensat que "tant l'Audiència Provincial de Barcelona com el Tribunal Suprem han arxivat les peces complementàries com aquesta" en considerar que la FMC és una entitat privada, un fet que "no s'entén que ara, després d'aquestes dues resolucions, es torni a demanar, per part de Fiscalia, que es consideri pública". Bustos ha valorat la gestió política i econòmica que va fer durant els 10 anys que va ser al capdavant de la FMC: "Crec que no m’equivoco si la qualifico de notable", ha assegurat. I ha afegit que van provocar un estalvi de 3.500.000 euros.
 

Manuel Bustos ha lliurat un comunicat als periodistes però no ha fet declaracions. Foto: Albert Segura

 
Campanya electoral de 2011
 
L'exbatlle també s'ha pronunciat sobre la campanya electoral de l’any 2011, el finançament de la qual està sent investigat. "Manifesto la meva plena confiança en la transparència, la legalitat i l’honestedat en el finançament de la campanya electoral i de tots i cadascun dels companys responsables de la mateixa", ha afirmat. "A diferència d’alguns, sí que poso la mà al foc per l’honestedat de tots ells", ha sentenciat.
 
Pel que fa a la investigació global del cas Mercuri, Bustos segueix defensant la seva innocència i recorda que es va iniciar sota la teoria de "cobrament de comissions per obra adjudicada”, amb quantitats que anaven dels 15.000 als 40.000 euros, sense que s'hagi demostrat mai aquest tipus de pràctiques. "Entenc i comparteixo el sentiment de menyspreu que comporta la corrupció", ha apuntat.