CaixaBank obté uns beneficis de 403 milions després d'incorporar el portuguès BPI

Els recursos totals de clients se situen en 338.053 milions, que suposa un augment de l'11,2%

28 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:18h

Jordi Gual, president de CaixaBank, i Gonzalo Cortázar, conseller delegat. Foto: Caixabanck


CaixaBank ha obtingut uns beneficis de 403 milions d'euros en el primer trimestre, el que suposa un creixement del 47,9% respecte al mateix període del 2016. La dada més destacada és la integració del portuguès BPI, que s'ha fet efectiva el febrer i que és una de les claus de les xifres presentades aquest divendres. El volum de negoci de l'entitat és ara de 564.000 milions, amb 15,8 milions de clients.

Amb la integració de BPI, s'incorporen dos milions de clients i un total de 23.328 milions de crèdits bruts de clients. Això suposa assolir el lideratge financer a la península ibèrica. Des del febrer, BPI ha contribuït en 50 milions d'euros als resultats de CaixaBank.

Els recursos totals de clients se situen en  338.053 milions, que suposa un augment de l'11,2%. Uns recursos que es mantenen estables en aquest primer trimestre, amb un increment de l'estalvi a la vista del 2,8%.

"Ha estat un trimestre excel·lent des del punt de vista comercial", ha afirmat el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, "amb un creixement molt visible". Cal destacar el lideratge de l'entitat en banca online a l'estat espanyol, amb 5,4 milions de clients, i en banca mòbil amb 3,7 milions.

La primera gran operació corporativa a l'estranger

Gortázar ha explicat que la cooperació amb BPI ve de lluny i ha permès conèixer a fons el funcionament de la banca portuguesa, i la seva incorporació es percep en quasi tots els capítols. "És la primera gran operació corporativa d'aquestes característiques que fem fora d'Espanya. És molt important. Ens hi juguem molt", ha dit. "Podrem compartir totes les sinergies que ens hem plantejat", ha assegurat el conseller delegat, que ha afirmat que hi haurà en breu una acceleració del creixement de BPI que sigui similar al que CaixaBank també va experimentar en el seu moment fins arribar al lideratge. Gortázar ha dit que de moment no es plantegen un canvi de nom del banc portuguès.

CaixaBank ha pogut mostrar unes xifres positives en els diversos àmbits de negoci. En marge d'interessos s'ha arribat als 1.153 milions , el que representa un increment del 13,1%. També aquí, com en totes les àrees, s'ha fet notar l'adquisició de BPI, que aporta un 6,8% de creixement. Gortázar ha destacat que continua reduint-se la ràtio de morositat: ara se situa en el 6,7% (era del 6,9% el desembre del 2016). Quant a domiciliació de nòmines, CaixaBank manté la primera posició, amb una  quota del 25,9%.

Seguretat jurídica en la legislació hipotecària

A una pregunta sobre la decisió de la Comissió Europea de dur Espanya al Tribunal de Justícia de la UE per no aplicar les directives de defensa dels consumidors en la llei hipotecària, Gortázar ha afirmat que cal un marc regulatori responsable, que eviti els abusos i que sigui alhora "no populista". Ha dit en aquest sentit que la filosofia de l'entitat és ajudar a les classes altes, però també a les baixes, i si els prestamistes no tenen un marc de seguretat jurídica, no prestaran.