De fills a pares: la investigació de la fortuna familiar torna a erosionar el matrimoni Pujol

Els escorcolls d'aquesta setmana i les investigacions judicials comprometen directament l'expresident i la seva dona, a qui el jutge situa al capdavant de la trama | Els hàbits de l'expresident passen per la discreció, un despatx al carrer Calàbria i poques intervencions públiques | El fundador de CDC guarda silenci aquest dijous sobre les novetats després de dir que "sentia molt" tot el que està passant

Marta Ferrusola i Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu, l'any 2012
Marta Ferrusola i Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu, l'any 2012 | Adrià Costa
27 d'abril del 2017
Actualitzat el 28 d'abril a les 14:15h
Una de les teories que van començar a circular amb força poc després de la confessió de Jordi Pujol, a finals de juliol del 2014, és que l'expresident havia fet la carta pensant en "salvar" els fills. Les explicacions dels membres de la família que formaven part de l'executiva de Convergència -el mateix Jordi i Oriol, que n'havia estat secretari general- eren cada vegada més vagues quan se'ls preguntava per les informacions que apareixen a la premsa en relació als moviments de capitals a l'estranger. Dos anys i nou imputacions després, tota la família té problemes amb la justícia, ja siguin derivats de la presumpta herència a l'estranger o bé d'altres casos com el de les ITV, que afecta Oriol Pujol. Amb una novetat rellevant: el jutge assenyala directament els pares –Jordi i Marta Ferrusola- com a responsables dels fons que tenien dipositats a Andorra.

L'entorn pujolista sempre havia presentat l'expresident com una persona totalment centrada en la tasca a la Generalitat i en el país –no sempre en aquest ordre- i que havia "deixat fer" els fills. Al primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, se'l tenia considerat l'home fosc de la família, una persona dedicada al món dels negocis com a "dinamitzador econòmic" a qui s'atribuïen gestions pràcticament llegendàries. Fins i tot en alguna ocasió, segons apareix al llibre Ara sí que toca!, de Francesc-Marc Álvaro, es podria haver presentat personalment en alguna operació que tenia a veure amb la Generalitat. El Júnior, com se'l coneixia en cercles polítics, era l'administrador de la deixa -"un paper en un calaix", la va definir Ferrusola al Parlament fa dos anys- des dels noranta, però ara el jutge José de la Mata hi veu la participació directa del seu pare en tots els moviments. En essència, no es creu la versió de l'expresident davant l'Audiència Nacional.

Les versions que va oferir la dona de Pujol en la comissió parlamentària que investigava el el cas, presidida per David Fernàndez. "Diners a Andorra? Si no en tenim ni cinc!", s'exclamava la mare dels set fills Pujol, visiblement molesta i amb aquell mateix to que feia servir quan el tripartit governava la Generalitat i sentia com si li haguessin "entrat a casa". Ferrusola, a qui el jutge també situa com a clau en la gestió dels diners al principat pirinenc, va assegurar que estava "orgullosa" dels seus fills i que anaven amb "una mà al davant i una altra al darrere". Paraules que venen d'algú a qui el jutge De la Mata atribueix el control d'un patrimoni de milions d'euros.
 

Jordi Pujol, a l'acte del 40é aniversari del retorn del president Tarradellas. Foto: Eva Domínguez


Els escorcolls que es van produir dimecres al domicili del matrimoni, a la casa que tenen a Queralbs -on Pujol es va refugiar després de la confessió i on se'l pot veure sovint en cap de setmana- i al despatx de l'expresident, doncs, tenen més a veure amb l'expresident i Ferrusola que no pas amb les indagacions que hi ha obertes específicament sobre el primogènit. De la Mata, seguint les indicacions de la Fiscalia Anticorrupció, apunta al "manuscrit" d'un full de sol·licitud d'operacions en compte que fa considerar que l'esposa de l'exdirigent català era la que disposava dels fons familiars.

Ferrusola, en la compareixença al Parlament, va ser molt categòrica a l'hora de negar viatges a Andorra per dipositar-hi diners. Preguntada sobre si hi anava acompanyada per escortes, va respondre exactament això: "Sí, fins aquí dalt, amb quatre fusells, sis escopetes i un tanc. Si no he anat ni deu vegades a Andorra! Alguna vegada a esquiar i tres vegades amb la Fundació Enriqueta Villavecchia, amb nanos amb càncer. Res més. Mai". L'advocat de la família, Cristóbal Martell -el mateix que defensa Ferrovial en el cas Palau o bé Josep Lluís Nuñez en el seu moment-, es regirava assegut a la cambra.

Vida (cada cop menys) pública

Assenyalen els qui han pogut reunir-se amb Pujol en aquests últims mesos que està "tocat", que "pateix" per tot allò que li pugui passar als seus fills i també a ell. Ha reduït dràsticament les aparicions públiques des de la confessió, i en alguna d'elles ha vist com part del públic l'increpava. Des de la pàgina web de l'Associació Serviol, que ell mateix va promoure, ha reivindicat el seu paper en la "història positiva" de Catalunya. "Però no puc alliberar-me d'un sentiment personal de culpa. Que no defujo. Només demano que el que hi hagi de mal en tot això recaigui en mi i no en el país", reclamava el juliol de l'any passat, uns dies després de la fundació del PDECat. Aquest dijous, l'expresident ha optat pel silenci, però dimecres va dir que "sentia molt" tot el que passava. Els qui acostumen a interpretar les seves paraules assenyalen que hi ha un component d'expiació dels pecats tant en la confessió com en la gestió posterior.

La formació hereva de Convergència, des del primer moment, s'ha volgut desvincular dels Pujol. En una entrevista setmanes abans del congrés de refundació, Marta Pascal va assenyalar que no s'imaginava el nou espai amb la família Pujol a dins. Càrrecs locals del PDECat encara recorden, per exemple, com Oriol Pujol es presentava a les assemblees amb militants amb arguments sota el braç de l'estil "persecució de la justícia espanyola" contra dirigents sobiranistes. Cap dirigent de la formació nacionalista s'ha referit als escorcolls, com tampoc es van pronunciar quan Fèlix Millet i Jordi Montull van detallar davant del jutge el presumpte finançament irregular de CDC.
 

Artur Mas, president del PDECat, ha mantingut un contacte periòdic amb el fundador de CDC. S'hi va veure, per exemple, l'octubre del 2015 el mateix dia en què la policia entrava per segona vegada a fer-hi un escorcoll relacionat amb la presumpta trama del 3%. L'entorn de Mas s'ha volgut deslligar aquests dies de Jordi Pujol Ferrusola, que en una compareixença parlamentària va assenyalar que era amic "íntim" de l'expresident de la Generalitat. "De tota la família, només tenia relació política amb Jordi i Oriol Pujol", assegurava aquesta setmana l'entorn de Mas a NacióDigital. Fa dos anys, l'expresident ja va indicar que no tenia una relació sovintejada amb el primogènit dels Pujol.

La detenció de fill gran de l'expresident guarda un component paradoxal, perquè ha tornat a posar a primera fila el paper dels seus pares. Jordi Pujol i Marta Ferrusola, el matrimoni que durant 23 anys va posar cara a la Generalitat, són segons el jutge els gestors del patrimoni ocult de la família a l'estranger. El focus, centrat en l'activitat dels fills durant anys, torna ara als orígens.
 

Jordi Pujol, esbufegant, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa