Sarkozy diu que votarà Macron però crida la dreta a lluitar per les legislatives

L'expresident conservador explicita que actua per "responsabilitat" i no pas per identificació amb el projecte del candidat

26 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:07h
L'anunci s'esperava des del diumenge. L'expresident de la República francesa Nicolas Sarkozy ha anunciat avui el seu suport a Emmanuel Macron de cara a la segona volta de les eleccions, el 7 de maig. Sarkozy ho ha fet públic a través d'una nota a les xarxes socials en què afirma que la seva decisió és un acte de responsabilitat davant la gravetat de la situació política a França, i no pas fruit d'una identificació amb el projecte del candidat. El lider cosnervador ha advertit de les conseqüències negatives que suposaria el triomf de Marine Le Pen.

Sarkozy, que va ser candidat a les primàries de la dreta i va ser derrotat per François Fillon, insisteix en la seva retirada de la vida política activa, però no deixa de donar una consigna als seus. Recorda que el mes de juny hi ha eleccions a l'Assemblea Nacional i que el centre i la dreta s'han d'unir i afrontar amb força les legislatives.  D'aquesta manera, Sarkozy apunta a un escenari possible després del juny: el d'una cohabitació de la dreta amb Macron.
 
Una relació coneguda

Sarkozy i Macron es coneixen. Quan el dirigent conservador va guanyar les eleccions presidencials del 2007, va crear la Comissió Attali, encarregada de fer un estudi sobre el creixement econòmic a França. Jacues Attali -antic conseller de François Mitterrand- va integrar el jove Macron en la comissió. Van ser uns moments en què Sarkozy volia atreure's personalitats vinculades a l'esquerra. Macron, reconegut com a home brillant, hagués pogut caure en la temptació sarkoziana. Però no ho va fer, preservant la seva identificació amb l'esquerra. Això li va obrir les portes al govern uns anys després, quan François Hollande va arribar a l'Elisi.