Coscubiela reclama a Junqueras que «concreti com i quan pensa convocar el referèndum»

El portaveu de CSQEP proposa pactar mobilitzacions en el Pacte Nacional i treballar units per aconseguir un pronunciament previ de la comunitat internacional sobre el referèndum | El PSC, els "comuns" i el PP critiquen la reforma del reglament del Parlament per aprovar sense tramitació la llei de transitorietat jurídica

Joan Coscubiela, en roda de premsa al Parlament.
Joan Coscubiela, en roda de premsa al Parlament. | ACN
25 d'abril del 2017
Actualitzat a la 13:43h
Catalunya Sí que es Pot reclama que el Govern concreti ja quins són els seus plans per aconseguir convocar i celebrar el referèndum, tal com marca la resolució del grup aprovada -i no suspesa pel Tribunal Constitucional- a iniciativa d'aquest grup en el debat de política general de l'octubre passat. El portaveu de la coalició, Joan Coscubiela, ha lamentat aquest dijous que l'executiu "no té iniciativa" a l'hora de complir aquest mandat i presenta diferència internes que li generen "inquietud" i, per això, el president de la formació, Lluís Rabell, interpel·larà dijous el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, per reclamar-li detalls.

Així, Coscubiela ha reclamat que el Govern "concreti com i quan pensa convocar el referèndum" i, en aquest sentit, ha assegurat que és una "maldat" afirmar que Catalunya Sí que es Pot en realitat no vol el referèndum i que, en tot cas, prefereix no etiquetar-li no especificar si aquest pot ser o no unilateral. Tot i això, sí que ha recordat les tres condicions que va posar Catalunya Sí que es Pot per donar-li suport: que sigui "inclusiu, amb reconeixement internacional i amb efectes jurídics i polítics concrets".

Per això, Coscubiela afirma que "aquesta setmana s'inicia la fase final de la batalla política pel dret al referèndum" i ofereix la "clara voluntat de buscar el màxim de cooperació i complicitats possibles de totes les forces polítiques i socials que, des del Pacte Nacional pel Referèndum, treballem perquè sigui realitat". És un gest de bona voluntat en un moment en el Govern i els "comuns" acosten posicions pel que fa a l'exercici del dret a decidir. De fet, Rabell havia assegurat en alguna ocasió que el referèndum havia de ser forçosament pactat, mentre que ara les condicions que posa el seu grup són igualment exigents, però sense l'element de l'acord amb l'Estat.

Mantenir el caràcter unitari del Pacte Nacional

En aquest sentit, Coscubiela ha assenyalat que, si es pretén que "el referèndum tiri endavant, cal augmentar la intensitat i la perseverança de les mobilitzacions i cercar de manera efectiva el reconeixement previ de la comunitat internacional", motiu pel qual demana concretar noves mobilitzacions en el marc del Pacte Nacional i alguna iniciativa que gaudeixi del reconeixement internacional previ. "Si el Pacte Nacional ha aconseguit els èxits de suport ha estat pel seu caràcter unitari", ha subratllat, motiu pel qual ha demanat seguir el full de ruta marcat per aquest, i no apostar directament per la unilateralitat, com han defensat que caldrà fer en les properes setmanes el PDECat i ERC, a banda de la CUP.

De fet, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot ha subratllat que el seu espai és aquell que "mai" va "abandonar la proposta del referèndum" ni la va "canviar per un procés participatiu o unes eleccions plebiscitàries". "Som els que hem estat sempre lleials al referèndum", ha insistit i, per això, ha reclamat saber, més enllà de la data i la pregunta, amb quin marc legal o amb quina administració electoral es faria aquest. En aquest sentit, ha avançat que la moció que defensi el seu grup en el següent ple inclourà una proposta per treballar conjuntament per aconseguir aquest "pronunciament previ de la comunitat internacional" a favor del referèndum, tot i que ha evitat concretar-la encara.

Malgrat tot, Coscubiela ha lamentat que el "debat de la reforma del Parlament no és una bona notícia, no té molt de sentit, és començar les coses malament", ja que, "si és legítim vèncer les reticències antidemocràtiques del govern espanyol, no ho és usar mètodes antidemocràtics per fer avançar la democràcia". "Farem tot el possible perquè es pugui resoldre durant el debat en comissió un vici com el caràcter poc democràtic per abordar la seva reforma", ha apuntat, en relació a la modificació del reglament del Parlament impulsada per Junts pel Sí i la CUP i que el ple iniciarà aquesta setmana i que permetrà aprovar la llei de transitorietat jurídica sense tramitació parlamentària.

PSC i PP, crítics també amb la reforma

En aquest sentit, el portaveu parlamentari de C's, Carlos Carrizosa, ha lamentat que aquesta reforma serà l'"avantsala d'una declaració unilateral d'independència" i ha estat "gestada a porta tancada" i amb l'"aval de només dos grups" -la resta, de fet, van declinar participar en la ponència conjunta-. Igualment, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha criticat que "mai s'havia reformat el reglament del Parlament sense consens" i ha titllat de la reforma de "cop de mà parlamentària", atès que és una iniciativa "que restringeix els drets dels diputats". Igualment, la portaveu adjunta del PP a la cambra, Esperanza García, ha qualificat aquesta reforma com un "atemptat a la democràcia" i un "cop a l'estat democràtic i de dret", el qual "no només és un error, sinó que tindrà conseqüències tràgiques en un futur".