​Mor als 81 anys l'escultor Xavier Corberó

El finat, que va rebre la Creu de Sant Jordi, és l'autor de les medalles olímpiques de Barcelona

Xavier Corberó, en una imatge d'arxiu
Xavier Corberó, en una imatge d'arxiu | TV3
Redacció
25 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:32h

L'escultor Xavier Corberó (Barcelona, 1935) va morir aquest dilluns als 81 anys, segons ha confirmat la seva filla, Ana Corberó, a través del Twitter. Artista de fama internacional, va fer més de cent exposicions a tot el món, té obres en 30 museus i a espais públics de ciutats com Barcelona, Madrid, Washington, Palma, Dallas, Amsterdam o Londres, entre d'altres. Va tenir un paper destacat com a assessor de l'Ajuntament de Barcelona en la tria d'obres d'autors de prestigi internacional per a posar en carrers i places de la ciutat durant els Jocs Olímpics de Barcelona el 1992. Va ser l'escultor escollit per fer les medalles olímpiques i va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 1992.

Després d'estudiar a l'Escola Massana de Barcelona –fundada el 1929 pel seu pare i per Llorenç Artigas-, continua la seva formació a la Central School of Arts and Crafts de Londres, on va treballar amb pedres i metalls preciosos. La seva estada a la Fundació Medici de Lausana conformen un període determinant en la seva formació artística.

A principis dels anys 70 i animat pel pintor Manuel Viola, decideix viatjar a Nova York, on entre en contacte per mediació de Marcel Duchamp amb el grup de surrealistes i artistes com Man Ray o Max Ernst.

Entre 1966 i 1968, va editar sèries d'aiguaforts i litografies i també va dissenyar joies. El 1963 va fer la seva primera exposició individual a Munic, on va rebre la medalla d'or de l'estat de Baviera, a Pittsburg, Nova York i al Japó. 

Quan torna a Catalunya a meitats dels seixanta, impulsa a Esplugues de Llobregat el Centre d'Activitats i Investigacions Artístiques de Catalunya Fundació Xavier Corberó, un conjunt de tallers de diverses disciplines artístiques en les quals es beca a artistes joves. El 2000 va ser elegit membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
 
Arxivat a