Macron agafa el relleu de Sarkozy com a mirall francès del PDECat

Artur Mas, quan va desistir de ser candidat a la Generalitat, es va emmirallar en l'expresident francès pel seu paper en la refundació de la dreta francesa | La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, situa el projecte del favorit a la segona volta dels comicis francesos com un "model d'èxit" i admet que "l'observen"

Artur Mas i Nicolas Sarkozy, en una visita de l'expresident francès a Barcelona
Artur Mas i Nicolas Sarkozy, en una visita de l'expresident francès a Barcelona | ACN
24 d'abril del 2017
Actualitzat el 25 d'abril a les 12:41h
Quan Artur Mas va decidir fer un "pas al costat" i renunciar a ser candidat a la presidència de la Generalitat, refundar Convergència es va convertir en el seu principal objectiu. S'emmirallava en Nicolas Sarkozy, l'expresident francès que va pilotar la mutació de l'UMP -perdedora davant dels socialistes en les eleccions del 2012 que van entronitzar François Hollande- en Les Républicains. Mas, des del despatx que té al Palau Robert, rebia tots els dirigents de CDC per planificar quins passos a seguir per convertir la formació fundada per Jordi Pujol en un instrument útil per al procés i l'endemà de la independència. La trajectòria de Sarkozy, que mai va pair bé la derrota davant Hollande i que es resistia a marxar de primera fila, no li dringava gens malament a Mas.

Aquell exemple, però, no ha acabat de funcionar a França. Sarkozy ni tan sols va poder imposar-se a les primàries de la dreta, de les quals en va sortir vencedor François Fillon. Una elecció que semblava catapultar els republicans a la victòria en les presidencials d'aquets diumenge, però que va desembocar en una espiral de casos de males pràctiques va ha acabat sepultant Fillon, finalment tercer darrere de Marine Le Pen i Emmanuel Macron. Aquest polític, exbanquer i de només 39 anys, s'ha convertit en el principal candidat a l'Elisi sense tenir un partit fort al darrere -la seva formació, En Marche, s'assembla més a un moviment que no pas a unes sigles tradicionals- i enarborant la bandera de la renovació. I el PDECat, hereu de CDC, s'hi ha fixat, com abans també havia estudiat els centristes de François Bayrou.
 

Macron amb la seva dona, celebrant els resultats. Foto: Europa Press


"Creiem que és un model d'èxit", ha destacat aquest dilluns en roda de premsa la coordinadora general dels nacionalistes. "És evident que ho observem", ha admès Pascal, que ha situat el PDECat en un moment de definició de "projecte propi". La dirigent nacionalista ha apuntat que el moviment de Macron "creu en Europa" -la seva rival, Marine le Pen, està en contra de la presència francesa a la Unió Europea i el programa econòmic traspua proteccionisme-, i n'ha elogiat les "solucions" en un moment de crisi com aquest. L'exministre d'Hollande, però, també és reivindicat per Ciutadans.

Els dos partits -PDECat i els d'Albert Rivera- comparteixen militància dins dels liberals europeus. Ara bé: Pascal no admet que Ciutadans es faci seu el projecte de Macron perquè -segons ella- parteixen d'un inici completament diferent. "Els de Rivera neixen d'una mentida: dir que hi ha divisió per la llengua a Catalunya", ha assenyalat la coordinadora general dels nacionalistes. La relació dels liberals espanyols amb Macron és, com a mínim, curiosa: l'eurodiputat Javier Nart assenyalava ahir que s'hi havien reunit, però Rivera el va desmentir en directe.